Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"Suriye halkıyla asırlardır birlikte yaşıyoruz, akrabalıklarımız var."

05.10.2012 14:57

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,

"Suriye halkıyla asırlardır birlikte yaşıyoruz, akrabalıklarımız var. Problem Esed rejimiyle ilgili. Suyu kesmeyi düşünmüyoruz" dedi.

Eroğlu, Afyonkarahisar Belediyesi'nce yaptırılan Sokak Hayvanları Bakımevi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, hayvanları ve hayvan haklarını korumayı bir görev kabul ettiklerini bildirdi.

Hayvanları emanet olarak gördüklerini ve sadece kediyi, köpeği değil, kelaynak, yılkı atı, Anadolu parsı, karaca gibi tüm hayvan türlerini korumaya çabaladıklarını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"2004 yılında Hayvan Haklarını Koruma Kanunu'nu çıkardık. Belki yeterli gelmedi ama bu önemli bir adımdır. Sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip önerilerini dikkate alarak, hayvan haklarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapmak için hazırladığımız tasarı komisyondadır. Eleştiriler olabilir ama en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Avrupa'daki benzerlerinden daha iyi bir kanun hazırlamayı hedefliyoruz. 'Onları öldüreceksiniz' diyenler, kanunu böyle yansıtanlar var. Uyutma yasaktır, amaç yaşatmaktır."

Eroğlu, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması, bakımı, küpelenmesi gibi işlemlerin yapılabileceği bakım evleri oluşturulması amacıyla belediyelere 5 milyon lira yardım yaptıklarını dile getirerek, gelecek yıl da bu konuyla ilgili ödenek aktaracaklarını anlattı.

Daha sonra, Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık tarafından birlikte kurdele kesilerek, tesis hizmete açıldı ve bazı site yöneticilerine kış koşullarında hayvanların barınması amacıyla hazırlanan "kedi evleri" hediye edildi.

-Suriye'deki olaylar ve terörle mücadele-

Törenin ardından bir gazeteci, Eroğlu'na, Suriye ile yaşanan kriz nedeniyle bu ülkeye verilen suyun kesilmesinin söz konusu olup olmadığını sordu.

Eroğlu, Türkiye'nin Suriye halkıyla bir sorunu olmadığını belirterek,

"Suriye halkıyla asırlardır birlikte yaşıyoruz, akrabalıklarımız var. Problem Esed rejimiyle ilgili. Suyu kesmeyi düşünmüyoruz" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, terörle mücadeleye ilişkin sorusunu da yanıtlayan Eroğlu, terörün üzerine kararlılıkla gittiklerini dile getirerek, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, polisimiz ve Özel Harekatımız ile inşallah terörün üstesinden geleceğiz" ifadelerini kullandı.

-"2071'i değil, önlerini göremiyorlar, hayalleri dar"-

Merkeze bağlı Erkmen beldesinde, Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Üretim Tanıtım ve Sergileme Tesisleri'nin temel atma törenine de katılan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2071 yılını hedef göstermesinin kimilerini rahatsız ettiğini söyledi.

"2071'i değil, önlerini göremiyorlar, hayalleri dar. Büyük gayesi, hedefi olmayan milletler, tarih sahnesinden silinecek. Büyük düşünüyor, büyük hedefler ortaya koyuyoruz" diyen Eroğlu, eğitim sistemine büyük önem verdiklerini belirtti.

Eroğlu, geçmişte bütçeden eğitime ayrılan 7 milyar liralık payı bugün yaklaşık 40 milyar dolara çıkardıkların işaret ederek, "Türkiye dünyadaki yarışta var. Büyük Türkiye hedefini hep birlikte gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Türkiye'de 49 ilin su sorununu çözdüklerini, KKTC'ye borularla su götüreceklerini ve 11 milyon dekar kurak araziyi modern sulama sistemlerine kavuşturduklarını bilgisini veren Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yatırımı olan 112 tesisin toplu açılışının, 12 Aralık'ta Başbakan Erdoğan tarafından yapılmasının planlandığını anlattı.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Dünyadaki şifalı bitki türleri en çok Türkiye'de ama 280 milyon dolarlık ihracatımız var. Hedefimiz bunu 2015 yılına kadar 1,5 milyar dolara çıkarmak. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda öncülüğü biz yapalım, özel sektörün dikkatini bu alana çekerek önünü açalım istiyoruz. Tüm ilaçların temelinde bitki vardır. Ticaret erbaplarını çağırıyoruz, gereken her şeyi hazırlayacağız. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), bu alanda araştırma merkezi olacak. Tek hedefimiz var; Afyonkarahisar markalı tıbbi ve aromatik ürünleri dünya pazarına sunmak. Hedefimiz 2023 yılında 1,5 milyar dolar."

Tören, Eroğlu ve Balkanlıoğlu ile diğer protokol üyeleri tarafından birlikte butona basılarak temele ilk harcın dökülmesiyle sona erdi.

Muhabir: Ekip - Serdar Yılmaz/ Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement