Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

"İstanbullular merak etmesinler, 2071 yılına kadar suyumuz var Allah'a şükür."

23.11.2012 15:15

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Melen Projesi'nin, İstanbul'un sigortası olan sistem olduğunu belirterek,

"İstanbullular merak etmesinler, 2071 yılına kadar suyumuz var Allah'a şükür. Bir problem yok" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhuriyet Arıtma Tesisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Melen Projesi ve bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İstanbul'da özellikle 1960-1990 yılları arasında susuzluk sıkıntısı çekildiğini belirten Eroğlu, özellikle 1995 yılından sonra İstanbul'un su probleminin çözüldüğünü söyledi.

Susuzluğun faturasının çok büyük olduğunu anlatan Eroğlu, su akınca kıymetinin bilinmeyeceğini ama İstanbullular'ın 1994 öncesi susuzluğu yaşadığını hatırlattı.

Eroğlu, o dönemde her apartmanın depo yaptırdığını ifade ederek,

"Hatırladığım kadarıyla 800 bin bina vardı. Bunların en azından 600 bini evlerine 15 milyar vererek depo yaptırmıştı. Genç nesil bilmez ama anne babalarına sorarlarsa, İstanbul'un büyük sıkıntı çektiğini öğrenirler. Başbakanımızın Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte muazzam bir dönüşüm başladı" diye konuştu.

İstanbul'da su kaynaklarının kapasitesinin artırıldığını belirten Eroğlu, 1994 yılında 620 milyon metreküp olan su kaynakları kapasitesinin 2012 yılında 1 milyar 353 milyon metreküpe çıkarıldığını söyledi.

Şu anda İstanbul'da Avrupa yakasında 660 milyon metreküp, Asya yakasında ise 793 milyon metreküp su bulunduğunu belirten Eroğlu, İstanbul'daki toplam su kaynaklarında 1 milyar 453 milyon metreküp suyun hazır olduğunu ifade etti.

-"2071'den sonraki bakana da mektup bırakacağım"-

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Melen sisteminin 185 kilometreden Büyük Melen Çayı'ndan İstanbul'a su ileten, Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı içme suyu temin projelerinden birisi olduğunu anlattı.

Melen'in başka bir havzada olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Melen, İstanbul'un sigortası olan sistemdir. Şu anda bütün şehirlerde sigortalı çalışıyoruz. Çünkü susuzluğun faturası çok ağırdır. Bir kaynakta veya bir sistemde çökme olduğu zaman diğerlerini devreye sokacak ve insanları susuz asla bırakmayacak sistemler oluşturmamız lazım. İstanbullular merak etmesinler, 2071 yılına kadar suyumuz var Allah'a şükür. Bir problem yok."

Eroğlu, İstanbullular'ın, yeni doğan çocuklarının susuz kalacağı endişesine kapılmaması gerektiğini belirterek, "Korkmasınlar 2071'den sonraki genel müdür veya bakana da bu konuda bir mektup yazarak bırakacağım" diye espri yaptı.

İstanbul gibi 16 milyon nüfuslu bir şehrin tek kaynağa bağlı kalmasının düşünülemeyeceğini ifade eden Eroğlu, "Melen sistemi ile yılda 1 milyar 77 milyon metreküp ilave su sağlanarak, İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacı karşılanacaktır" diye konuştu.

Melen'in bitişinin İstanbul'un su durumunu da dikkate alarak 2012 yılının sonu olarak planladıklarını anlatan Eroğlu, "Ancak özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü, barajlardaki su sıkıntısını dikkate alarak, 2007 yılında 'Bunu acilen Ömerli Barajı'na akıtalım' deyince Melen Suyu akıtıldı. Neticede büyük bir mutluluk. Melen, İstanbul için bir hayattır. Melen suyunu artık Asya, Avrupa'da her noktada kullanmak mümkün" diye konuştu.

-Türkiye'deki yağış durumu-

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye'deki yağış durumuna da değinerek, büyük bir kuraklık beklendiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Türkiye su zengini bir ülke değil, su fakiri de değil. Kısıtlı suyu olan bir ülkeyiz. Suyu akıllı şekilde yönetirsek, bu su bize yeter. Ama yönetimin tek elden olması lazım. Bu konuda hazırlık yaptık" dedi.

Türkiye'de yağışın zamana ve bölgelere göre farklılık gösterdiğine dikkati çeken Eroğlu, yılda kişi başına düşen yıllık su miktarının bin 500 metreküp olduğunu söyledi.

Eroğlu, Türkiye'nin su potansiyelinin yüzde 40'ının kullanıldığını belirterek, 112 milyar metreküp olan kullanılabilir suyun 44 milyar metreküpünün kullanılabildiğini ifade etti.

Türkiye'de sektörlere göre su kullanımında ise yüzde 73'le tarım sektörünün ilk, yüzde 16 ile içme suyunun ikinci, sanayinin ise yüzde 11 üçüncü sırada yer aldığını belirten Eroğlu, 1 Ekim 2011-30 Eylül 2012 tarihleri arasında yağış durumları normaline göre artan illerde Konya'nın birinci, Adana'nın ikinci, Samsun'un üçüncü sırada yer aldığını, yine aynı tarihlerde yağış durumları normalin altında gerçekleşen iller sıralamasında ise Erzurum, Antalya ve Diyarbakır'ın ilk üç sırada bulunduğunu bildirdi.

Eroğlu, İstanbul ve Ankara'nın da aynı tarihler arasında, yağış durumları normal seviyede gerçekleşen iller arasında yer aldığını kaydetti.

-"Barajların doluluk oranı yüzde 48"-

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki aylarda İç Anadolu, Ege'nin belli bölgeleri ve Marmara'da yağışlarda mevsim ortalamalarının yüksek olmasını beklediklerini belirterek, "Dolayısıyla her hangi bir tehlike olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

Eroğlu, barajların doluluk oranlarının en düşük olduğu dönemin eylül-ekim olduğunu ve şu anda 1 Ekim 2012 itibariyle barajların ortalama doluluk oranının yüzde 48 olduğunu bildirdi.

İçme suyu barajlarının doluluk oranlarına da değinen Eroğlu, İstanbul'un aktif doluluk oranının yüzde 46, İzmir'in yüzde 44, Ankara'nın yüzde 30 ve Bursa'nın yüzde 47 olduğunu söyledi.

Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu, enerji maksatlı 82 barajın ortalama doluluk oranının da yüzde 46 olduğunu ifade ederek, barajlardan şehirlere verilen içme suyu miktarının ise 37 şehirde toplam 2,4 milyar metreküp olduğunu dile getirdi.

Toplam üretilen enerji miktarının ise 46 milyar kilovat saat, kapasitenin 67 milyar kilovat saat olduğunu bildiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Geçmişte 26 iken bunu 67'ye çıkardık. Sadece İstanbul'un değil, bütün şehirlerimizin uzun vadeli master planlarını ve eylem planlarını hazırladık. İSKİ Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. İstanbul'da çok iyi bir işletme yapıyor. Avrupa'daki en iyi su kalitesi, kesinlikle ifade ediyorum İSKİ'nin su kalitesidir. Bu geçmişte de raporlarla teyit edildi. Gurur duyuyoruz. Çünkü İSKİ şu anda dünyanın en ileri içme suyu tesislerine sahiptir. Şu anda susuz şehrimiz yok. Herhangi bir susuzluk problemi de yok. Allah'ın izniyle biz hiçbir şehrimizi de susuz bırakmayacağız. Su varsa hayat vardır. Su yoksa hayat yoktur. Su, en büyük nimettir."

-3. Köprü-

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bir gazetecinin, İstanbul'a üçüncü köprünün yapılmasıyla ilgili çalışmaların ne aşamada olduğunu sorması üzerine,

"Güzergah çalışmaları yapılıyor. Güzergah çalışmalarını Karayolları ile Orman Genel Müdürlüğü birlikte yapıyor. Kesilecek ağaç miktarını asgariye düşürecek bir güzergah hazırladık. Avrupa yakasına geçince bir problem yok zaten. Ama şöyle bir anlaşma yapıyoruz. Kesilen ağaçların en az 5 katı kadar ağaç dikeceğiz" dedi.

Bir gazetecinin "Ergene havzasının yaşam alanı kimyasal atıklar nedeniyle tehlikeye düştü. Bu konuda bir hazırlık var mı-" sorusuna Eroğlu, "Büyük bir eylem planı hazırladık. Bunu da ilan ettik. Şu anda merkezi hükümet Ergene'ye yaklaşık 3,5 milyar lira yatırım yapacak. İlk defa toplam 15 paketlik, havza bazında muhteşem bir çalışma yapıyoruz" yanıtını verdi.

Muhabir: Muharrem Aksakallı

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement