Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un getirdiği hükümler nedeniyle artan maliyetleri karşılayamayacakları düşüncesiyle üretimi durduran özel kömür işletmelerde, sabah vardiyasına gelen işçiler bilgilendirilip geri gönderildi.
Kentte özel sektör tarafından işletilen 22 özel maden işletmesinin dün akşam üretimi durdurma kararından haberdar olmayan 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler, iş yerlerinde işletmeciler tarafından madene sokulmadı.
Özel maden firmasında görevli maden mühendisi Mehmet Çebi, madencilere üretimi durdurma kararı doğrultusunda bilgilendirmede bulundu.
Çebi, kanunla işçilerin lehine düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Anladığımız kadarıyla işveren lehine herhangi düzenleme yapılmamış. Kar ve zarar hesabı yapan şirketler bu konuda mağdur oldu. Çünkü linyit kömürüne verilen teşvik taş kömürüne verilmedi. Rödevans sahibi, hesap yaptığı için geliri giderini karşılamaz duruma geldi. Kanunun onaylanmasının ardından 22 işletmeci kendi aralarında toplantı yaparak üretimi durdurma kararı aldı" diye konuştu.
Çalışmaların ne zaman başlayacağını belli olmadığını anlatan Çebi, şirket olarak işi durdurduklarını, ocakları su ve gaz basmaması için 3-5 madencinin görevlendirileceğini dile getirdi.
Mehmet Çebi, diğer madencilerin bir süre dinlenmek zorunda kalacağını, sorunun çözülmesini beklediklerini kaydetti.
- Madenci endişeli
Maden işçilerinden Hüseyin Bıçak (51), yaklaşık 11 yıldır ocakta çalıştığını belirterek, "Kabul edilen kanun işçi için çok güzel ama işverenin de düşünülmesi gerekmekte. Ne olacak şimdi? İş veren zorlanınca mecburen işi bırakacak. İşveren bizim gemimizin kaptanı, biz de tayfayız. Şu an üretim durduruldu. Kömür çıkarmadığımız için para kazanamayacağız. Borçlarımız da birikecek" ifadesini kullandı.
"Torba kanun", "Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden iş yerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak", "Yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek", "İşçilerin yer altındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek" ve "Yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek" gibi düzenlemeler içeriyor.
Son Dakika › Güncel › Özel kömür işletmelerinin kömür üretimini durdurma kararı - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?