GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Çiftçilerin fasulye ekimi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Necmettin Yoldaş'ın açıklaması
Çiftçilerin arazide çalışması İBRAHİM ÖZTOSUN - Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen ve "Pazaryeri Boncuğu" adıyla tescillenen fasulyede, hava şartlarının elverişli gitmesi nedeniyle 2 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.
Bölgede yetişen ve 50-60 yıllık geçmişe sahip fasulyenin ilk yıllarda sınırlı miktarda gerçekleştirilen ekimi, bugün yaklaşık 900 dekar alanda yapılıyor.
İlçenin rakımının yüksek olması ve hava sıcaklığının fazla olmaması fasulyeye ayrı bir lezzet verirken, "Pazaryeri Boncuğu" kılçıksız ve dış yüzeyinin parlak olması nedeniyle tercih ediliyor.
Ürün, İstanbul başta olmak üzere Eskişehir ve Bursa gibi illerine gönderiliyor. Ürünün hasat döneminde 3-4 liradan alıcı bulması bekleniyor.
Yaklaşık 300 çiftçinin fasulye ektiği ilçede, önceki yıllarda yaklaşık bin 700 ton üretilen üründe, bu yıl hava şartlarının elverişli gitmesi nedeniyle 2 bin tonun üzerinde rekolte öngörülüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte ekonomik değeri en yüksek ürünlerden birinin fasulye olduğunu ve ilçe halkının fasulye ekimine ağırlık verdiğini söyledi.
"Pazaryeri Boncuğu"nun ekiminin yapıldığını belirten Yoldaş, "Ekilen tohumlar yaklaşık 15 gün içinde kardeşlenme dönemine girer. Sarmaşık bir bitki olduğundan bu duruma gelince yaklaşık 1,5-2 metre boyunda daha önceden hazırlanmış tesisatlara ip atarak 'ipe sarma' dediğimiz direkler arasına gerilen tellere bağlanır. Yaklaşık 1,5 ay içinde meyve vermeye başlar. Haziran ayı içinde başlayan ürün verme işlemi, peyderpey eylül ayına kadar devam eder." diye konuştu.
"Pazar payı çok iyi"
Yoldaş, fasulyenin kılçıksız ve lezzetli olması nedeniyle pazar payını artırdığını ve çiftçilerin satışta zorlanmadığını belirterek, şunları kaydetti:
"Fasulye ekimi, yıllarca şerbetçi otu ekimi dolayısıyla yorgun olan toprağın dinlenmesini ve besin değerinin artmasını da sağladı. Çok sayıda çiftçi Türkiye'de sadece ilçede yetişen şerbetçi otu tarlalarını sökerek yoğun bir biçimde taze fasulye ve malçlı çilek ekimine geçti. Çiftçi, pazar sıkıntısının bulunmaması, satışının daha kolay ve karlı olması yüzünden fasulye ekimini tercih ediyor. Bu sezon havaların serin gitmesi dolayısıyla 2 bin ton civarında ürün almayı hedefledik."
Dekar başı 1,5 ton ürün
Fasulye üreticilerinden Mehmet Arı da 10 yıl şerbetçi otu ektiğini, ilk yıllarda iyi verim aldıklarını ancak son yıllarda zarar ettiklerini anlattı.
Arı, 4 dönümlük araziye şerbetçi otu yerine fasulye ektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Fasulye ilk zaman çok güzel para kazandırıyor ama sezon sonuna doğru alıcılar doğru yönlendirilmediğinden fiyatlar düşebiliyor. Yetkililerden sorunumuza çare bulmalarını bekliyoruz. Eğer havalar güzel gider erken kırağı düşmezse dekar başı 1,5 ton fasulye alırım. Ayrıca çilek ekiminden de çok memnunuz. Güzel kazanç elde ediyoruz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Pazaryeri Boncuğu'Nun Rekoltesinde Artış Bekleniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?