Ramazan'da et tüketiminin normal dönemlere göre yüzde 50 artış gösterdiği belirtildi.
Konuyla ilgili bilgiler veren Et ve Balık Kurumu Trabzon Meydan Satış Mağazası Müdürü ve Veteriner Hekim Yasin Öztürkoğlu, Trabzon'un et ihtiyacının yüzde 90 civarında diğer illerden karşılandığını söyledi. Trabzon Et ve Balık Kurumu olarak Erzurum'dan bölge kombinasından etleri çektiklerini ifade eden Öztürkoğlu "Bize et Erzurum'dan geliyor. Etimizi Doğu Anadolu bölgesinde yerli üreticiden temin ediyoruz. Trabzon'da diğer kuruluşların eti, Ağrı, Amasya, Ankara, Kayseri ve Konya gibi illerden gelmektedir. Şu anda ülkemizde ithal et bulunmamaktadır. Angus eti ve kesimi şu anda yoktur. Şu anda mevcut hayvan potansiyeli Trabzon için yetersiz kalıyor. Et üretimi giderek düşmekte. Şu anda Trabzon mevcut et ihtiyacını kendisi karşılayamıyor. Yüzde 80-90 il dışından et gelmektedir" dedi.
ET FİYATLARI GEÇEN RAMAZAN'A GÖRE YÜZDE 20 PAHALI
Ramazan'da et satışlarının diğer aylara oranla yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdiğini kaydeden Öztürkoğlu "Ramazan ayı yaklaşıyor. Şuan ki fiyatlarımız, kıyma 20 TL, kuşbaşı 24.85 TL, pirzola 33.90 TL. Ramazan'da Trabzon'da en fazla sattığımız et grubu ise güveçlik et, onun da kilosu 24.85 TL. Et Balık Kurumu olarak şarküteri ürünlerimiz de var. Ayrıca Ramazan'da sattığımız ürünlerimiz arasında iki çeşit kavurmamız var. Bunlardan bir tanesi Yozgat kavurması kilosu 32.95, diğeri ise Bingöl kavurması bunun da kilosu 42 TL. Et ve Balık Kurumu olarak fiyatlarımız sabit değil. Günün şartlarına göre yükselebilmekte. Sabit fiyat olayımız yoktur. Kurumumuzda satılan etin fiyatı piyasaya oranla uygun. Bizim dışımızda piyasada kıyma 28 TL, kuşbaşı et ise 30 TL civarında seyir ettiğini biliyoruz. Et fiyatlarında bu yıl geçen Ramazan'a oranla yüzde 20 artış söz konusu. Fiyatların önümüzdeki günlerde ne getireceğini bilemeyiz. Ramazanda et satışlarımız diğer günlere oranla yüzde 50 artmaktadır" diye konuştu.
ÜLKEMİZDE YEM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK
Ülkemizde yem maliyetlerinin yüksek olduğunu da kaydeden Öztürkoğlu, hayvancığın geliştirilmesi için devlet politikasının şart olduğunu belirterek, "Bu konuda önce devlet politikası olması lazım. Hayvancılıkla birlikte tarımı ikisini birlikte düşünmek lazım. Bunlar iç içedir. Burada en önemli husus yem maliyetlerinin düşürülmesidir. Ancak ülkemizde yem maliyetleri çok yüksek, girdiler çok yüksek. Yem maliyetinin düşürülmesi konusunda çalışmalar yapılsa daha iyi sonuçlar alınacaktır" şeklinde konuştu.
Vatandaşın eti alırken mutlaka güvenilir yerlerden alması gerektiğini belirten Öztürkoğlu, "Vatandaşımıza ilk olarak eti güvendiği bildiği, yerlerden almasını tavsiye ediyoruz. Zaten ete baktığında reyonda kendini canlı gibi gösterir. Buna dikkat edilsin" uyarısında bulundu. - TRABZON
Son Dakika › Güncel › Ramazan'da Et Tüketimi Yüzde 50 Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?