Ressam Pınar Çimen, Harabeye Dönen Kervansarayların Feryadını Tuvale Aktardı - Son Dakika
Güncel

Ressam Pınar Çimen, Harabeye Dönen Kervansarayların Feryadını Tuvale Aktardı

Ressam Pınar Çimen, Harabeye Dönen Kervansarayların Feryadını Tuvale Aktardı

Ressam Pınar Çimen, harabeye dönen kervansarayların feryadını tuvale aktardı Ressam Pınar Çimen, Osmanlı döneminde çok önemli yer tutan ve günümüzde çoğunluğu harabe haline gelen kervansarayları tek tek dolaşıp onları tuvale aktarıp resim sergisi açtı.

30.01.2016 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ressam Pınar Çimen, harabeye dönen kervansarayların feryadını tuvale aktardı

Ressam Pınar Çimen, Osmanlı döneminde çok önemli yer tutan ve günümüzde çoğunluğu harabe haline gelen kervansarayları tek tek dolaşıp onları tuvale aktarıp resim sergisi açtı. Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür Merkezi'nde açılan sergide yeralan eserler büyük ilgi görürken, sanatçı amacının bu kültürel zenginliklere sahip çıkılmasını sağlamak olduğunu, ayrıca ilerde kervansaraylarla ilgili belgesel çekmek istediğini söyledi.

Aynı zamanda sanat yönetmeni ve heykeltraş da olan, İstanbul'da sanat atölyesi de bulunan Ressam Pınar Çimen, kervansaraylara olan ilgisinin 2006 yılında başladığını söyledi. 30 eserden oluşan sergiyle ilgili bilgi veren Çimen, önce Selçuklu ve Anadolu Beylikleri, daha sonra Osmanlı İmparatorluğu'nca İpek ve Baharat Yolu üzerine yaptırılan kervansaraylara ilgisini şöyle anlattı:

"Benim merakım artık hastalık derecesine ulaştı. Bende bu hastalık 2006 yılında İpek Yolunu gezmemle başladı. İlk olarak Aksaray'daki Alayhan Kervansarayı'na gittim. Ben filmlerdeki gibi çok düzgün kervansaraylar göreceğimi sanıyordum. Fakat ilk gördüğüm kervansaray çok kötü durumdaydı. Yıkık döküktü, kaderine terkedilmişti. Ben o kadar duygulandım, yüreğime o kadar dokundu ki. 'Neler yapabilirim' diye düşündüm bir sanatçı olarak. Resim mi, heykel mi yapayım? Sonra resimlerle, renklerle onların sesi olayım dedim. Hatta uluslararası platformlarda Anadolu Selçuklu kervansaraylarını anlatayım diye de düşündüm. Sonra bu projeye başladım. Dokuz senedir kervansarayları çalışıyorum. Araştırmalar yapıyorum. 120 civarında kervansarayı gezdim. Türkiye'de yaklaşık 250 kervansaray var. Tabi hepsi bakımlı değil. Harabe durumda. Bazılarının ortasından asfalt geçiyor. Taşları tarlalarda sınır olarak kullanılmış. Benim amacım aslında farkındalık yaratmaktı. Ben inceleme için gezerken sorduğumda o kentlerde vatandaşlar yerlerini bile bilmiyordu. Aslında kervansarayın ne olduğunu bile bilmiyorlardı"

SERGİ VEHBİ KOÇ VAKFI FORD OTOSAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE

Vehbi Koç Vakfı Gölcük Ford Otosan Kültür Merkezi'nde 6 Şubat'a kadar gezilebilecek olan sergide çeşitli kervansarayların 25 yağlıboya çalışması yeralıyor. Bir sonraki sergi ise Ankara'da açılacak. Pınar Çimen, kervansaraylara dikkat çekmek için ilerde bir de belgesel çekmek istediğini söyledi. Çimen, sergiyi daha önce bir süre Sanat Yönetmeni olarak da görev yaptığı Vehbi Koç Vakfı Gölcük Ford Otosan Kültür Merkezi'nde açmaktan dolayı mutlu olduğunu da söyledi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: Mustafa BAĞDİKEN/İSTANBUL,(DHA)

==============================

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ressam Pınar Çimen, Harabeye Dönen Kervansarayların Feryadını Tuvale Aktardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement