ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan göçmen anlaşmasındaki kararlılığı örnek göstererek, benzer kararlılığın Afrika'ya yönelik de gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Başkent Roma'da, Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde, 50 kadar Afrika ülkesi ile Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Uluslararası Enerji Ajansı gibi küresel kuruluşların katılımıyla İtalya-Afrika bakanlar konferansı gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İtalya'nın coğrafi konum itibarıyla Avrupa ve Afrika arasında köprü gibi olduğunu belirterek, "İtalya ile Afrika ulusları arasında ilişkileri daha da kalkındırma zorunluluğumuz var. Küreselleşme süreci, Afrika ve Avrupa'yı birbirlerine daha bağımlı hale getirmiştir. Krizler, iki kıtanın birbirine dönük farkındalığını arttırdı" dedi.
İtalya'nın Afrika'ya yönelik özellikle kadın ve gençler için ekonomik fırsatlar ve istihdam yaratma hususunda çalışmaya hazır olduğunu bildiren Mattarella, "Afrika Birliği, bölgesel örgütler ve radikal örgütlerin en çok hedefi olan ülkeler, terörle mücadelelerini yoğunlaştırma taahhüdü verdi. Ülkeler ve güçleri arasındaki etkin işbirliği, insanların özgürlüğü ve onuru için terör sınır tanımazı yenebilir. İtalya'nın aktif katılımıyla güvenlik sektörünün Afrika'daki kapasitesinin Avrupa ve BM gibi çok taraflı girişimler vasıtasıyla desteklenmesi için yeni formlar keşfedilebilir" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Gentiloni de "Akdeniz ve Afrika, bizim ulusal çıkarlarımızın ilk sırasında yer alıyor" diyerek, Afrika'ya verdikleri önemden bahsetti.
İtalyan bakan, Avrupa'nın dikkatini yeniden Afrika'ya vermesi için çalıştıklarını belirterek, "Önümüzdeki Haziran'da yapılacak AB Konseyi'nden Afrika'ya yönelik kısa sürede hayata geçirilecek kapsamlı bir plan çıkmasını talep edeceğiz" dedi.
Başta göç konusu olmak üzere yatırım da dahil olacak şekilde Avrupa'nın Afrika'ya yönelik kapsamlı plan çıkartması gerektiğini vurgulayan Gentiloni "Türkiye ile yapılan anlaşma ile düzensiz göçte Balkan yolunun kırılması gibi Avrupa kararlı bir adım atmalı" ifadesini kullandı. Gentiloni, düzensiz göçte Libya ile Türkiye rotasını karşılaştırmanın mümkün olmayacağını, bunun nedeninin de Afrika'dan göçenlerin geldikleri bazı ülkelerdeki hükümetlerin savaş ve istikrarsızlıktan faydalandığını dolayısıyla da onlarla diyalog kurmanın zor olduğunu sözlerine ekledi.
Afrika Birliği
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Dlamini Zuma da konferanstaki konuşmasında, Afrika'daki işsizliğin barışa ulaşmadaki temel unsur olduğunu dile getirerek, "Eğer istihdam yaratmazsak, kalkınmaya yatırım yapmazsak, barışı sağlamaya muvaffak olmayacağız" dedi.
"İtalya, sanayi modeliyle emsal teşkil ediyor ama artık diyalog, diyalog demeye de yeter. Artık hareket geçmek lazım" diyen Zuma, Afrika'nın tarım, altyapı, enerji, sanayiye ihtiyaç duyduğuna dikkati çekti.
Terörün küresel bir sorun olduğuna değinen Zuma, bunu yenmek için işbirliğinin gerektiğinin altını çizdi.
Zuma, göç hususunda da AB ile bir diyalog başlattıklarını ancak bir anlaşmaya varmadıklarını söylerken, bir anlaşmaya varmaları durumunda bunun Brüksel'in Türkiye ile yaptığı anlaşmadan karakteristik bakımdan farklı olacağını kaydetti.
Afrika Birliği Dönem Başkanı Çad Dışişleri Bakanı Moussa Faki Mahamat de "Göçün nedenleri farklı ama biz nedenleri sonuçlarını önlemek için hızla hareket etmeliyiz. Tartışacak zaman kalmadı, harekete geçmeliyiz" dedi.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi de konuşmasında, Afrika'nın gelecek vaat ettiğini, Avrupa'nın Afrika'yı eylem planının merkezine koymaması durumunda kaybeden taraf olacağını söyledi.
Konferans aile fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.
Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansının Türk Genel Direktörü Dr. Fatih Birol da konferans kapsamında enerji başlıklı basına kapalı oturumda bir konuşma yaptı.
Son Dakika › Güncel › Roma'da İtalya-Afrika Bakanlar Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?