Saksı Bitkilerini Gübrelerken Dikkat - Son Dakika
Güncel

Saksı Bitkilerini Gübrelerken Dikkat

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Barış, süs bitkilerine yanlış konulan gübrenin bitkinin büyümesini engellerken, kurumasına neden olduğunu söyledi.

02.05.2016 11:06

EMRAH GÖKMEN - Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Barış, süs bitkilerine yanlış konulan gübrenin bitkinin büyümesini engellerken, kurumasına neden olduğunu söyledi.

Barış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süs bitkileri için piyasada satılan ticari gübrelerin genelde çiçekli bitkiler, yapraklı bitkiler ve tüm süs bitkileri için olmak üzere üç tipte olduğunu ve bitkilerin tuzluluğa, dayanıklılık sınıflamasına bakılmaksızın birçok bitkiyi kapsadığını belirtti.

Satılan gübrelerin çoğunun besin seviyelerinin tuzluluğa hassas bitkiler için çok yüksek olduğunu vurgulayan Barış, özelikle yavaş etkili granül ve çubuk gübrelerin mineralizasyonu, biyolojik, kimyasal ve fiziksel faktörlere bağlı olduğu için kontrol edilemeyeceğini aktardı.

Çabuk alınabilen sıvı gübreler ile yavaş etkili gübrelerin ticari yetiştiricilikte, serada veya açık alanda bitkilerin sıcaklık, ışık ve nem koşullarında aktif olarak geliştikleri dönemde kullanıldığında sorun çıkarmayabileceğini belirten Barış, ancak iç mekan süs bitkilerinin ev ve ofislerde sıcaklık uygun olsa bile ışıklanma yönünden yetersiz olan koşullarda aktif olarak büyüyemediği veya yavaş geliştiği dönemlerde bu gübrelerin bitkileri yakabileceğini söyledi.

Barış, bu konuyla ilgili tuzluluğa hassas olan Afrika Menekşesi bitkisini seçerek bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Yapılan çalışmada 20 çeşit sulu gübre kullandıklarını, bunların yarısının piyasadan alındığını ifade eden Barış, şunları kaydetti:

"Yaptığımız denemede, kendi yaptığımız gübrelerin bitki gelişmesine daha uygun olduğunu belirledik. Piyasadan aldığımız gübreler, üzerinde deneme yaptığımız Afrika Menekşesi'ni öldürdü. Bunun nedeni bu çiçek tuzluluğa hassas bir bitki. Bu şekilde genel bir besin çözeltisi verdiğinizde eğer tuzluluğu yüksek ise hassas bitkileri öldürür. Gübre şirketlerinin bu genel gübreler yerine tuzluluğa hassas, orta veya yüksek dayanıklı bitkilere göre ayrı ayrı sulu gübre hazırlamaları lazım yani gübrelerken yakmayın yanmayın diyoruz."

Çiçekseverlere gübre kullanım önerileri

Gübrelerin eğer fazla verildiği takdirde yine bitkileri yakacağını, bunun için şirketlerin Ar-Ge bölümlerinde ürünleri tuzluluğa hassas, orta ve yüksek dayanıklı şeklinde de ayırmaları gerektiğini dile getiren Barış, saksılarında bitki büyütenlere ise şu önerilerde bulundu:

"Çiçekseverlerin bu hazır gübreleri alırken eğer kaynaklara göre araştırıp Afrika Menekşesi gibi tuzluluğa hassas bir bitki ise etiketinde önerilen dozun yarısını veya 4'te birini versin bu şekilde çiçeği öldürmezler. Gübrenin içeriğindeki elementler yüksek ise bunun yüksek dayanıklı bitkiler için olduğunu bilmeleri lazım ve söylediğim miktarlarda uygulasınlar. Bir de uygulama sıklığı mesela tuzluluğa hassas ise haftalık önerilerin bir gübreyi 15 günlüğe ve ya aylığa çıkarıp bitkiyi yetiştirebilirler."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Saksı Bitkilerini Gübrelerken Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement