Sarı Saltuk'un Balkanlar'a Gelişinin 750. Yılı - Son Dakika
Güncel

Sarı Saltuk'un Balkanlar'a Gelişinin 750. Yılı

Sarı Saltuk\'un Balkanlar\'a Gelişinin 750. Yılı

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Sarı Saltuk Balkanlar Meclisi" konulu sempozyum düzenlendi

12.09.2013 11:51

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, "Sarı Saltuk- Balkanlar Meclisi" konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.

Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Başdedesi Edmond Brahimaj'ın himayesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Geleceğin Alternatifi Derneği (ALSAR) ve Uluslararası Kalkınma İşbirliği Derneği (UKİD) tarafından, Tiran'daki International Otel'de, Sarı Saltuk'un Balkanlar'a gelişinin 750. yılı nedeniyle düzenlenen sempozyuma, Arnavutluk Müslüman Cemiyeti Başkanı Selim Muça, Kosova Müslüman Cemiyeti Başkan Yardımcısı Kazım Kazımi, Karadağ İslam Birliği yetkilisi Omer Kayaşa, TİKA Tiran Koordinatörü Birol Çetin, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan, ALSAR Başkanı Mehdi Gurra, UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi ile Türkiye ve bölge ülkelerinden akademisyenler katıldı.

Arnavutluk Bektaşi Topluluğu Başdedesi Edmond Brahimay, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Sarı Saltuk'un Balkanlar ve Arnavutluk halkı için önemli bir şahsiyet olduğunu belirterek, Sarı Saltuk'un yolunun barış, saygı ve sevgi yolu olduğunu vurguladı. Birlikte yaşamın en önemli unsurunun barış ve hoşgörü olduğunu ifade eden Brahimay, Sarı Saltuk'un yüz yıllar önce bu coğrafyaya barış ve hoşgörü mesajları getirdiğini, bu yüce şahsiyetin getirdiği mesajların gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini belirtti.

UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi de Sarı Saltuk'un yalnız Müslümanları değil, tüm insanları sevgi ve iyilikle sardığına işaret ederek, "Biz de ayrım gütmeden işbirliği içinde olmalı ve birlikte ilerlemeliyiz. Bu sempozyum, bir hoşgörü ifadesidir" dedi. Sarı Saltuk düşüncesinin anlatılması için dernek olarak ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyleyen Çelebi, bu etkinlikte kendilerini destekleyen TİKA'ya teşekkür etti.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan ise sempozyumu düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Sempozyuma Türkiye'den katılan akademisyenler ise yaptıkları sunumlarda Ormanlı arşivlerindeki Sarı Saltuk'a ait bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Sempozyuma katılanlar, Kruya şehrinde Sarı Saltuk'a ait olduğu öne sürülen türbe ile Kruya Kalesi içindeki Dolma Tekkesi'ni  ve Fuşe-Kruya şehirleri arasındaki Şemeni Baba Tekkesi'ni ziyaret edecek.

"Sarı Saltuk-Balkanlar Meclisi" başlıklı uluslararası sempozyumun ilki geçen yıl Romanya'nın Köstence kenti yakınlarındaki Babadağ kasasabında düzenlenmişti.

-Balkanlar'ın "Hacı Bektaş Velisi: Sarı Saltuk"-

Hacı Bektaş Veli'nin müritlerinden olan ve yaklaşık 750 yıl önce Balkanlar'a gelen Sarı Saltuk, bölgenin İslam'la buluşmasına öncülük eden bir alperendir. Ahmet Yesevi geleneğinin temsilcisi olan Sarı Saltuk, Balkanlar'ın İslamlaşmasının ve Türkleşmesinin de öncüsü olarak biliniyor. Sarı Saltuk, yaptığı insani faaliyetler, engin hoş görüsü, ırk, dil, din ayrımı gözetmeden insanlarla kurduğu samimi ilişkiler ve engin bilgi seviyesi nedeniyle sadece Müslümanlar'ın ve Türkler'in değil, her din ve milliyetten insanın da sevgisini kazandı. Balkanlar'da ve Anadolu'da Sarı Saltuk'a ithaf edilen çok sayıda türbe bulunmaktadır. Balkanlar'daki bu türbelerin bazıları Müslümanlar'ın yanı sıra Hristiyan halk için de ziyaret yeri konumundadır. 13. yüz yılda yaşamış olan Sarı Saltuk'un hayatını anlatan Saltukname'de, 12 mezarı olduğu belirtilmektedir. Sarı Saltuk, beylerin ve kralların mezarına sahip çıkmak isteyeceklerini söyleyerek her isteyene verilmek üzere birer tabut hazırlamalarını vasiyet etmiştir.

Sarı Saltuk'un hayatını anlatan Saltukname, Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem'in şehzadeliği esnasında verdiği talimat üzerine "Ebu'l Hayr er-Rumi" tarafından yedi senelik bir çalışma sonucunda Türk sözlü geleneğinden toplanarak 1480 yılında tamamlanmış ve kitaplaştırılmıştır. - Tiran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sarı Saltuk'un Balkanlar'a Gelişinin 750. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement