Sarp Sınır Kapısı'na Kimlikle Geçiş İçin Gelenler Geri Dönüyor - Son Dakika
Güncel

Sarp Sınır Kapısı'na Kimlikle Geçiş İçin Gelenler Geri Dönüyor

Sarp Sınır Kapısı\'na Kimlikle Geçiş İçin Gelenler Geri Dönüyor

Türkiye ve Gürcistan arasında uygulamaya konulan kimlikle geçiş, bilgisayar altyapılarında Gürcü alfabesinden kaynaklanan bir engele takıldı.

08.07.2011 15:21

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin imzaladıkları protokolle Türkiye ve Gürcistan arasında uygulamaya konulan kimlikle geçiş, bilgisayar altyapılarında Gürcü alfabesinden kaynaklanan bir engele takıldı. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, sorunun çözülmesi için çaba harcandığını söyledi.

GÜRCÜ ALFABESİ SORUN YARATTI

Geçen 31 Mayıs tarihinde Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafındaki Sarpi gümrüğünün yeni tesislerinin açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, iki ülke arasında kimlikle geçiş için protokol imzaladı. Ancak kimlikle geçişin duyurulmasının ardından, iki ülke vatandaşlarının kimlikleriyle karşılıklı geçiş yaparak ülkelerde 3 gün kalmalarını öngören protokol hayata geçirilemedi. Kimlikle geçiş için Türk gümrüğünün hazır olduğu ancak Gürcistan gümrüğünde alfabeden kaynaklı teknik bir sorundan dolayı geçişlerin başlayamadığı ifade edildi. Kimlikle geçiş için her gün kapıya gelen ve uygulamanın başlamadığını öğrenen yüzlerce kişi geri dönmek zorunda kalıyor.

Sarp Köyü Muhtarı Yalçın Çakır, kimlikle geçiş döneminin henüz başlamadığı kapıda çok sayıda kişinin geri dönmek zorunda kaldığını belirterek, 'Gürcistan'a geçmek isteyen çok sayıda Türk var. Geliyorlar ama geri dönmek zorunda kalıyorlar. Yakında geçişin başlayacağı ifade ediliyor ama kesin bir bilgi yok. Kimlikle geçiş başlarsa her iki taraf içinde iyi olurö dedi. Kapıdan dönmek zorunda kalanlar da, kimlikle geçişin başladığını sanarak kapıya geldiklerini ancak hayal kırıklığına uğradıklarını söylediler. Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ise, kimlik kartlarıyla geçişlere yakın bir zamanda başlanacağını belirterek, 'Bunun altyapı protokolleri bitmek üzere. Protokoller ve tutanaklar imzalandığında karşılıklı geçişler başlayacak. Bilgisayar altyapılarında Gürcü alfabesinden kaynaklanan bazı sorunlar var. Bunlar çözüldükten sonra her iki ülke vatandaşları kimlik kartlarıyla geçiş yapabilecek" dedi.

Bu arada, Kemapaşa Beldesi'nde, Gürcistan'ın ülkesine giris yapan vatandaşlara getirdikler malla için vergi uygulaması başlatması nedeniyle zor durumda kalan ve işleri iyice azalan esnaf, hem kimlikle geçişin başlatılmasını, hem de vergilerin kaldırılmasını istiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sarp Sınır Kapısı'na Kimlikle Geçiş İçin Gelenler Geri Dönüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement