Savcılar Hakkında 'Mobbing' Şikayeti - Son Dakika
Güncel

Savcılar Hakkında 'Mobbing' Şikayeti

Savcılar Hakkında \'Mobbing\' Şikayeti

Adli Tıp Kurumu Grup Başkanı Hüseyin Çetin Ketenci, Trabzon Adliyesinde görev yapan savcıların kendilerine psikolojik baskı ve mobbing uyguladıklarını ileri sürerek sıkıntılarını içeren şikayet dilekçesini Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) gönderdi.

20.05.2014 15:09

Adli Tıp Kurumu Grup Başkanı Hüseyin Çetin Ketenci, Trabzon Adliyesinde görev yapan savcıların kendilerine psikolojik baskı ve mobbing uyguladıklarını ileri sürerek sıkıntılarını içeren şikayet dilekçesini Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) gönderdi.

Ketenci, şikayet dilekçesinde 13 Haziran 2013 tarihinde görevine başladığını ve yoğun iş temposunda 14 ile baktıklarını belirtti. Ülkemizde raporların kısa sürede çıkarıldığı ve adli tıp uzman başına en fazla işin yapıldığı yerlerden birinin Grup Başkanlığı olduğunu anlatan Ketenci, şöyle konuştu:

"Buna rağmen ben ve çalışma arkadaşlarım sürekli görevi ihmalle suçlanmakta, aksaklıların sorumlusu ve hedefi olarak gösterilmekteyiz. Ortalama olarak ayda 21 gün sorumlu-icapçı bilirkişi olan ve bir defasında, aralıksız 52 gün nöbet tutan, bayramlarda, cenazelerde dahi izin kullanmayan, diğer izin haklarını da yoğun olan işi nedeniyle kullanamayan bir kişi olarak görevi ihmalle suçlanmaktayım. Bu çok büyük bir çelişkidir. Ölü yakınlarını mağdur etmemek için mesai saatleri haricinde yapılan otopsi işlemleri için savcılıkça bir standarda bağlanan bilirkişi ücretleri bir savcının kişisel tutumu da bahane edilerek birkaç savcının da desteği ile Eylül 2013'te tamamen kaldırılmıştır. Oysa nöbetçi olmadıkları halde göreve geldikleri bilgisi kendilerine defalarca bildirilmesine rağmen adli tıp çalışanlarını grup başkanlığı binasında aileleri ile birlikte ikamet ediyor gibi algılamak isteyen Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı evlerimizden kendi imkanlarımızla kuruma geldiğimiz halde yol harcırahımızı dahi ödememektedir. Ayrıca savcılığın 'sıfır lira' takdir etmesinden otopsiyi yapan kişilerin hiçbir mesai ya da emek harcamadıkları anlaşılmaktadır."

Oysa bu iddianın bilime ve mantığa aykırı olduğunu belirten Ketenci, "Yapılan her işte emek ve mesai olduğu açıktır. Bu konuda Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na resmi olarak durumla ilgili bilgi sorulduğunda 'herhangi ücret yazılamayacağı' cevabı alınmıştır. Konu ile ilgili idare mahkemesine dava açma durumu da doğmuştur. Fakat mahkemelerin ve Danıştay'ın karar sürecinin ne kadar uzun süreceğini bildiklerinden bu süre zarfında da herhangi olumlu adım atmayacakları da açıkça ifade edilmiştir" dedi.

ÜLKEDE SIFIR LİRA ÖDENEREK OTOPSİ YAPILDIĞINA DAİR ÖRNEK YOK

Türkiye'nin hiçbir yerinde sıfır lira ödenerek otopsi yapıldığına dair örnek bulunmadığını kaydeden Ketenci, "Ülkenin hiçbir yerinde mesai dışında 'sıfır lira' ödenerek otopsi yapıldığına dair örnek yoktur. Başsavcılık T.C. Anayasası'nı, Adli Tıp Kurumu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği'ni hiçe sayarak ve üzerimizde mobbing uygulayarak Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'nın bir görüş yazısını kanunların dahi önünde tutmaktadır. Bu yazıya göre 'sıfır lira' prensibini uygulayan Başsavcılık, bu yazı 2010 yılında yazılmış olmasına rağmen yazıyı Eylül 2013 tarihine (benim göreve atanmamdan hemen sonra) kadar görmezden gelmiş/fark edememiş! ve daha sonra sümen altından çıkarıp ücretlerin ödenmemesi için bahane olarak kullanmıştır. Kaldı ki aynı daire başkanlığı tarafından (hatta aynı kişi tarafından imzalanan yakın tarihli iki ayrı görüşte bile) bu hususta düzenlenen farklı yazılarda birbirine tamamen zıt görüşler vardır" ifadelerini kullandı.

PATRON BENİM İDDİASI

Ketenci, dilekçesinde şu sorulara yer verdi:

"Trabzon Cumhuriyet Savcısı O.T., grup binasında kızgın bir biçimde 'Ben buranın patronuyum' demiştir. Konuyu Trabzon Cumhuriyet Başsavcısına ilettiğimde kendisinden azarlayıcı bir ses tonuyla patrondan öte, savcıların 'imparator' olduğu cevabı alınmıştır. Cumhuriyet rejiminde imparatorluk geçerli midir? Patronluk devlet işlerinde kullanılan bir sıfat mıdır? Bu kişilerden bu sıfatları bir devlet memuruna karşı kullanma amaçlarının ne olduğu sorulabilir mi? ya da bu kişilere daha önce hiç duymadığımız bu kadrolar özel bir görevle mi verilmiştir? Varsa bu kişilere bu sıfatlarla hitap etmemizde ya da bu sıfatları kendilerine karşı resmi yazışmalarda kullanmamızda bir sakınca var mıdır?" - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Savcılar Hakkında 'Mobbing' Şikayeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement