SEDAŞ'tan Teknik Kalitesi Yüksek Elektrik İçin Önemli Adım - Son Dakika
Güncel

SEDAŞ'tan Teknik Kalitesi Yüksek Elektrik İçin Önemli Adım

SEDAŞ\'tan Teknik Kalitesi Yüksek Elektrik İçin Önemli Adım

SEDAŞ, SCADA Sistemi'yle elektrik kesintilerini en aza indirecek!

08.02.2012 02:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEDAŞ, faaliyet gösterdiği bölgede 'sürekli aydınlığın yenilenen ismi' olmak iddiası çerçevesinde yatırımlarını aralıksız sürdürüyor.

Özelleştirmenin üzerinden geçen 3 yıllık dönemde SEDAŞ Müşteri

Hizmetleri Merkezleri, Çağrı Merkezi, SEDAŞ Ödeme Noktaları gibi önemli yatırımlara imza atan şirket, şimdi de elektrik kesintilerini anında görme ve böylelikle kesinti sürelerini azaltma imkanı verecek SCADA/DMS (Supervisory Control And Data Acquisition/ Distributions Managament System) (Denetimsel Kontrol ve Veri Toplama/ Dağıtım Yönetim Sistemi) Sistemi'ni devreye almaya hazırlanıyor.

İhaleyi kazanan Siemens firmasıyla sözleşme imzalayan SEDAŞ, bu sistem sayesinde şebeke bilgilerini toplayarak yatırımlara ve bakımlara yön verme fırsatı da bulacak. Sözleşmeyi takiben proje ilk olarak Gebze İşletme bölgesinde uygulamaya geçecek.

Bu yıl içinde Kocaeli İşletme bölgesinde de başlayacak olan uygulama, 2013-2015 yılları arasında sırasıyla Sakarya, Bolu ve Düzce İşletme bölgeleri de dâhil edilerek 2015 yılı sonunda tamamlanacak. SCADA/DMS Sistemi, Gebze'de 55 adet, Kocaeli'de 65 adet, Sakarya'da 73 adet, Bolu ve Düzce'de 109 adet olmak üzere, toplam 302 adet Dağıtım Merkezi ve 26 adet İndirici Trafo Merkezi'nde kurulacak.

Güven: Elektrik tüketiminin %60'ı uzaktan izlenerek kontrol edilecek

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, düzenlediği basın toplantısında, "SEDAŞ'ın sistemindeki 1.063 adet dağıtım merkezinin yaklaşık %30'una karşılık gelen 302 adet dağıtım merkezinin SCADA Projesi kapsamına alınmasıyla, Dağıtım Şebekemiz Elektrik Tüketimi'nin yaklaşık %60'ı uzaktan izlenerek kontrol edilebilir hale gelecek. SCADA yatırımının toplam tutarı 41 milyon TL olacak.

EPDK tarafından dağıtım şirketlerinden ileride talep edilecek gereksinimlere, SEDAŞ'ın şimdiden hazır olmasını sağlayacak 'SCADA' sayesinde müşterilerimize, kesintisiz, düzenli standart gerilimlerde elektrik dağıtımını gerçekleştireceğiz. Üstelik bu sistem sayesinde, geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde Marmara Bölgesi'nin genelinde yaşadığımız 'komple enerjisiz kalma' gibi durumlarda yeniden toparlanma süresi de kısalacak" şeklinde konuştu.

SCADA/DMS Sistemi'nde kurulacak trafo merkezlerinden her türlü elektriksel kesinti ve bilgileri toplanacak. Bu bilgiler anında merkezlere iletilecek, böylelikle merkezlerde bulunan operatörler anında müdahale etme olanağı bulacaklar.

Güven'in verdiği bilgiye göre SCADA/DMS sisteminin diğer faydaları şöyle:

• Elektrik dağıtımındaki gerek tedarik sürekliliği gerekse teknik kalitenin sürekli takip edilmesini sağlayarak, SEDAŞ müşterilerine kaliteli enerji sunulmasına imkan verecek. Dağıtım şebekesine uzaktan müdahale ve anahtarlamaları yapılabilecek.

• Teknik kayıplar azalacak.

• Acil durum ve bakım ekiplerinin hareket kabiliyeti artacak.

• Bölgedeki gerçek zamanlı enerji akışının izlenmesi sağlanacak.

• Gerek SEDAŞ çalışanlarının gerekse dağıtım sistemine bağlı müşterilerin iş emniyeti artırılacak.

• Yatırımların ve bakımların planlanmasıyla sistemle ilgili verilecek diğer kararların alınmasında destek sağlanacak.

• Müşterilere verilen servisler güçlendirilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel SEDAŞ'tan Teknik Kalitesi Yüksek Elektrik İçin Önemli Adım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement