Şili Deprem Yaralarını Sarıyor - Son Dakika
Güncel

Şili Deprem Yaralarını Sarıyor

Şili Deprem Yaralarını Sarıyor

Şili dört yıl aradan sonra yeniden yaşadığı deprem dehşetinin yaralarını sarmaya çalışıyor.

03.04.2014 10:46

Şili dört yıl aradan sonra yeniden yaşadığı deprem dehşetinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Çarşamba günü sabah saatlerinde meydana gelen 8.2'lik depremde 6 kişi öldü. Şili Afet Bakanlığı ölümlerin kalp krizi ve sıkışmaktan kaynaklı olduğunu ve tsunami tehlikesi nedeniyle 900.000 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Akşama doğru tsunami alarmı kaldırıldı ama 6.6'ya varan büyüklükteki artçılar devam ediyor. Deprem uzmanları bölgede daha büyük bir depremin beklendiğini söylüyorlar. Deprem sonrası kaçan 300 kadın mahkumdan 131'i gönüllü olarak geri dönüp teslim oldu.

ŞİLİLİLER SAKİN VE ORGANİZE

Peru'da da hissedilen deprem sonrası Şili halkının bilinçliliği can kaybının artmasını önledi. Depremle içiçe yaşamaya alışık Şili halkı hızla tehlike altındaki yerlerden tahliye edildi. Actualidad.RT.com sitesine konuşan doktor Chirstoper Anich, tsunami alarmı verildikten sonra herkesin sakince evlerine terketmeye başladığını anlattı. Tüm tahliye çalışmalarının çok hızla yapıldığını belirten Anich, dış basında gösterildiği gibi çok yoğun paniğin yaşanmadığını, 2010 depreminden ders alan Şilililerin oldukça organize bir şekilde hareket ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Afet ve Riskleri Azaltma Komisyonu Şili Başkanı Ricardo Mena, 2010 depremi sonrası tsunami alarmı ve tahliye sistemi için ülkede çok önemli yatırımların ve eğitim harcamalarının yapıldığını, bu kadar güçlü deprem karşısında hızla hareket edebilmelerinin bu çalışmalarının meyvesi olarak nitelendirdi.

BÖLGE ÜLKELERİNDEN ACİL YARDIM

Önceki gün yaşanan deprem sonrası başta Arjantin ve Brezilya tüm Güney Amerika ülkeleri Şili'ye yardım için seferber oldu. Arjantin depremden en çok hasar gören Tacna, Mowuigua ve Arequipa bölgelerine ilk etapta 400 megavatlık elektrik enerjisi transferi yaptı.

DAHA BÜYÜK DEPREMLER KAPIDA

ABD Jeoloji Ajansı USGS Şili'de daha büyük yıkıcı depremlerin beklendiği uyarasında bulundu. 8.2'lik depremin yeni depremler için yer hazırladığını ve tetikçi etkisinin bulunduğunu açıklayan Ajans, Nazca ve Güneyamerika plakasında 137 senedir biriken enerjinin çok daha büyük depremlere neden olacağından endişe ediyor. Deprem sonrası çeşitli büyüklükte 60'tan fazla deprem meydana geldi.

BACHELET'İN KÖTÜ KADERİ

4 yıl önce 2010'da meydana gelen ve 500 kişinin hayatına mal olan 9.2 büyüklüğündeki deprem dönemin devlet başkanı Michelle Bachelet'in iktidarının son günlerine denk gelmişti. Yeni seçilmiş başkan Sebastian Pinera'ya görevini devretmeden son günlerini deprem yardım çalışmalarıyla geçiren bayan Bachelet, ikinci kez başkanlık yemini etmesinden yaklaşık bir ay sonra yeniden büyük bir faciayla karşılaştı. Ancak Bachelet'in bir kez daha ülkesinin yaşadığı felaket sonrası aldığı önlemler ve sağduyulu tavrı, tüm dünya ülkelerinin yardım ve geçmiş olsun dileklerinin yanında övgüyle karşılandı.

Şili'de dün yerel saatle 20.46'da meydana gelen 8.2'lik depreme akşam yemeğinde yakalan ailenin paniği amatör kameralara yansıdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şili Deprem Yaralarını Sarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement