SİNEMALAR FRAGMANLARI OYNATMIYOR
Türkiye'nin önde gelen dağıtım firmalarından PİNEMA'nın Genel Koordinatörü Uluç Küçüközcan, sinema filmlerinin seyirciye ulaşması sürecinde yaşananları Filmstudio'ya anlattı.
Bize biraz PİNEMA'dan bahseder misiniz?
1993 yılında Pamir Demirtaş tarafından kurulan Pinema Filmcilik, Türkiye'deki başlıca film dağıtım şirketlerinden biri haline gelmiştir. Amacı, Türk seyircisini yerli ve yabancı yapımlarla sinema, televizyon ve diğer mecralarda buluşturmaktır.
YERLİ FİLMLERİ ULUSLARARASI SEYİRCİYLE BULUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ
Türk film pazarındaki yapımları uluslararası seyirciyle buluşturmayı hedefliyoruz. Özellikle 'Güneşi Gördüm' filmiyle bunu büyük bir başarıyla sonuçlandırdık. Birçok yabancı stüdyoyla çalışıyoruz. Polygram, Summit Entertainment, Canal +, Universal, Columbia Home Video, Beacon, Strike, Hyde Park Entertainment, Relativity Media, Morgan Creek Int., Arclight Pictures bunlardan bazıları. Yurtdışındaki uzun soluklu dostluklar ve sağlam bağlar sayesinde, İstanbul'da yapılan galalara Oliver Stone, Francis Ford Coppola, Mario Kassar ve Luc Besson'un katılımlarını sağladık. Bu bağlamda, yabancı yapımcılarla Türk yönetmenler bir araya geldi ve yeni projelere adım atıldı.
BAZI SİNEMALAR GÜNÜNDE ÖDEME YAPMIYOR
Yapımcıların ve sektör çalışanlarının sorunlarını az çok herkes bilir. Peki ya dağıtımcılar ne gibi sorunlar yaşar?
Dağıtımcıların en büyük sorunu, bazı sinemalarda filmlerin fragmanlarının oynamaması. Bir film için en önemli destek, fragmanının sinemada seyirci ile buluşmasıdır. Bizim isteğimiz, bir filmin başında en azından 4-5 fragmanın yayınlanmasıdır ama Türkiye genelindeki 400 sinemanın belki 30-40'ı bunu yapıyor. Bir diğer sorun da bazı sinemaların ödemelerini gününde yapmaması.
VİZYON TAKVİMİ 12 AYA YAYILMALI
Türkiye'de vizyon tarihinin 12 aya yayılması gerekliliğinin savunucularından olduğunuzu biliyoruz. Bunun gerekliliğini biraz açar mısınız?
Tüm yapımcılar, Ekim ile Mart ayı arasında filmlerinin vizyona girmesini istiyorlar ancak bu kadar çok filmi kaldırabilecek sinema salonu yok. Vizyon takvimini 12 aya yayarsak, yazın da iyi yerli filmler vizyona girerse, sinemacı da, seyirci de, yapımcı da kazanır. Bazı Hollywood filmleri Temmuz ve Ağustos aylarında vizyona giriyor. Eğer seyirci az ise onlar neden yazın vizyona giriyor? Her yapımcı, artık yazın da vizyona girme konusunda daha kararlı olmalı. Sezonda 2 milyon yapacak bir film, yazın 1 milyon 950 bin kişi yaparsa, 50.000 kişi eksik olsun, yapımcı bu kayıpla batmaz. Benim görüşüm; bu seneden itibaren artık yazın da gişesi başarılı olabilecek filmler de vizyona girecektir. Mesela, bu Mayıs'ta Ata Demirer- Demet Akbağ filmi vizyona girecek.
DAĞITIMCI PROJE AŞAMASINDA İKEN FİLME DAHİL EDİLMELİ
Bir film henüz proje aşamasındayken mi, yoksa eser ortaya çıktıktan sonra mı dağıtımcıyla görüşülmesi daha doğru olur?
Biz dağıtımcılar, tabii ki filmin henüz proje aşamasında içine girmek isteriz. Ancak, bazı yapımcılar bu durumu kabul etmediği için Türkiye'de sistem bu şekilde işlemiyor. Eser ortaya çıktıktan sonra biz devreye giriyoruz. O zaman da bizler, şu oyuncuyu oynatmayıp bu oyuncuyu oynatsaydınız, dediğimiz zaman kötü kişi oluyoruz. Tüm dağıtımcı arkadaşlarım tabii ki günün sonunda, yapımcının filminin en iyi şekilde vizyona çıkması konusunda ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar.
'SÜMELA'NIN ŞİFRESİ-TEMEL'in GİŞE TAHMİNİNDE YANILDIM
Bir filmi ilk izlediğinizde gişe başarısını ne oranda tahmin ediyorsunuz? Bu hususta sizi yanıltan filmler oldu mu?
Uzun zamandır bu işte olduğum için, yeri geliyor bir fragmanla ya da filmi izledikten sonra nasıl bir netice alınacağını tahmin edebiliyorum. Arada sırada az da olsa yanılmalar olabiliyor. Sümela'nın Şifresi Temel filminin gişe tahmininde yanıldım.
ÜLKEMİZDE YERLİ FİLMLERİN HAKİMİYETİ FAZLA
Biliyoruz ki büyük Amerikan stüdyolarının kendi dağıtım ağı mevcut ve ülkelerin yerel ağlarını bile saf dışı edebiliyorlar. Dünyadaki dağıtım ağına sahip büyük firmaların ülkemizdeki hakimiyeti nedir? Ülkemizin bir Fransız sineması akıbetine uğraması mümkün mü?
Amerikan stüdyolarının kendi dağıtım ağlarının ülkemizde de olması kadar doğal bir durum yok. Tabii ki stüdyoların Dünya çapında çok iyi filmleri var ama yeri geliyor, tüm Dünya'da çalışan bazı filmler, ülkemizde istenen neticeyi vermiyor. Stüdyoların ülkemizde bir hakimiyeti olsa da artık Türk filmlerinin hakimiyeti arttı. Son birkaç yılda milyon barajını geçen kaç adet stüdyo filmi gösterebilirsiniz? Oysa milyonu aşan epeyce yerli yapım var.
YAPILAN HER FİLMİN SİNEMAYA ÇIKMA GEREKLİLİĞİ YOK
Film yapımı Dünya'da bir endüstri kolu. Ülkemizde bir film endüstrisi olduğunu düşünüyor musunuz?
Ülkemizde bir film endüstrisi tabii ki var. Her sene yaklaşık 150'nin üzerinde yerli film yapılıyor. Kimileri vizyona çıkıyor, kimileri tarih bulamadığı için bir sonraki sezona gidiyor ya da az kopya ile vizyona çıkıp kayboluyor. Bu sayıyı biraz daha indirip, daha fazla para harcayıp daha kaliteli yapımlar yapılabilir. Bence, her yapılan yerli filmin de sinemaya çıkma gerekliliği yok.
MUCİZE FİLMİNİ ÇOK BEĞENDİM
Bir dağıtımcı olarak son dönemki sinema filmlerini değerlendirir misiniz? En çok hangilerini beğendiniz? Çok gişe yapar, deyip de sizi hayal kırıklığına uğratan fimler oldu mu?
Bu soruya çok net cevap vermeyeyim. Son dönemde çok kaliteli filmler de yapılıyor. Özellikle, Mahsun Kırmızıgül'ün Mucize filmi, görsellik açısından, hikaye açısından ve en önemlisi oyunculuklar açısından en beğendiğim film oldu.
FİGÜRAN FİLMİNDEN BEKLENTİMİZ YÜKSEK
3 Nisan'da vizyon'a girecek olan Figüran Filmi sizce bir 'Düğün Dernek' gibi çok da beklenmeyen bir gişe başarısı gösterebilir mi?
3 Nisan'da dağıtımını yapacağımız 'Figüran'dan beklentimiz yüksek. İnşaallah, bir Düğün Dernek başarısını yakalar, hatta geçer. Yapımcısı Aytekin Mert, reklam için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Biz de sinemalar anlamında kendisine destek olacağız. Son sözü de halkımız söyleyecek.
Son Dakika › Güncel › Sinemalar Fragmanları Oynatmıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?