ŞIRNAK ŞIRNAK'IN 'MAVİ' KALMA SIRRI; 80 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞMA - Son Dakika
Güncel

ŞIRNAK ŞIRNAK'IN 'MAVİ' KALMA SIRRI; 80 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞMA

SAĞLIK Bakanlığı'nca açıklanan koronavirüs risk haritasında 'mavi' kategoride yer alan Şırnak'ta başarının sırrı ortaya çıktı.

18.03.2021 11:08  Güncelleme: 11:58

SAĞLIK Bakanlığı'nca açıklanan koronavirüs risk haritasında 'mavi' kategoride yer alan Şırnak'ta başarının sırrı ortaya çıktı. İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük, her gün 80 kişilik ekiple sahada olduklarını söyledi. Başıbüyük, "80 kişilik 20 ekip her bir ekip 4 kişiden oluşacak şekilde il merkezi ve ilçelerimizde sahada çalışmalar yaptık. Bu ekipler denetimden çok kendi içimizde oluşturduğumuz bilgilendirme ekipleridir. Bir yerde çıkabilecek bir vaka artışı ya da aşılamada ortaya çıkabilecek en küçük bir sıkıntı giderilmesi için çaba gösterildi. Ekipler, sahada halkla birebir temas edip ev ev dolaşıp bilgilendirme yapıyorlar" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen koronavirüs risk haritasında önceki hafta 100 binde 5,76 olan Şırnak'ta vaka sayısı bu haftaki verilerde 100 binde 4,46 olduğu açıklandı. Açıklanan verilerle Şırnak, Siirt'ten sonra Türkiye'de en az vakanın tespit edildiği il olarak belirlendi. Şırnak'ın Türkiye genelinde salgında büyük başarı sağlayan iller arasında olması kentte sevinç yaşattı.

'SÜREKLİ KIRMIZI ALARM DURUMUNDAYIZ'

Şırnak Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Başıbüyük, koranavirüsle mücadelede 80 kişilik ekiple her gün sahada olduklarını ifade ederek, ekiplerin yaptığı başarılı çalışmalarla vaka sayısında azalmayı etkilediğini ifade etti. Sürecin başından beri sahada aktif rol oynadıklarını anlatan Başıbüyük, "Valimiz Ali Hamza Pehlivan başkanlığında kurumlar arası sağlanan koordinasyonun sonuçlarını son dönemlerde almaya başladık. Vaka sayılarının düşüşüyle beraber şu anda bu tabloyu korumak için gayret gösteriyoruz. Bu tabloyu korumak için 80 kişilik, 4 kişiden oluşan 20 ekip, il merkezi ve ilçelerimizde şu anda sahadalar. Bu ekipler, kendi içimizde oluşturduğumuz bilgilendirme ekipleridir. Ekipler, ortaya çıkabilecek bir vaka artışı ya da aşılamada ortaya çıkabilecek en küçük bir sıkıntının giderilmesi için çaba gösteriyor. Şu anda bu ekipler aktif olarak sahada vatandaşla birebir temas edip ev ev dolaşıp bilgilendirme yapıyorlar. Unutmamamız gereken kuralları da tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Şu anda evet bunun faydasını görüyoruz. İlerde bunun ne kadar faydasını göreceğimizi ise zaman gösterecektir. Sayın valimizin de ifade ettiği gibi sürekli kırmızı alarm durumundayız. ve bu noktada sürekli sahada hızlı bir şekilde reaksiyon verme gayreti içerisindeyiz" dedi.

'VİRÜSÜN EN ÖNEMLİ BULAŞ KAYNAĞI YAKIN TEMAS'

Vatandaşların bu normalleşme sürecini pandemi öncesi normalleşme olarak algılamaları konusunda uyarıda bulunan Başıbüyük, şunları söyledi:

"Normalleşmenin adı kontrollü ve denetimli normalleşme olarak geçiyor. Aslında maske, mesafe, hijyen kuralları halen geçerli. Bununla beraber kişilerin özellikle esnafımızın aynı ortamda çok kalabalık kişilerle beraber bir arada bulunmamaları gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki virüsün en önemli bulaş kaynağı yakın temas. ve beraberinde sıkı ortamlarda, fazlaca kişinin olduğu ortamlarda bir arada bulunmak. Bunun önüne geçmek için lütfen kurallara riayet edip, kuralları tekrar tekrar hatırlayalım. Biz kurallara uyarsak, pandemi öncesi normalle o kadar yakın vaka sayısına ulaşırız. Eğer normalleşmeyi pandemi öncesi hiçbir şey yokmuş gibi algılarsak bunun sonuçları kısa sürede, çok kısa sürede belkide daha önce yaşadığımız vaka sayısının çok üzerine çıkan bir sonuç ile karşılaşabiliriz."

'ŞIRNAK İYİ BİR YOLDA GİDİYOR'

Kafe işletmecisi Cengiz Belge, Şırnak'ın mavi renkte olmasıyla iyi bir süreç yaşadıklarını ifade ederek, "Tedbirlere devam ediyoruz. müşterilerimize dezenfektan, maske kontrolleri yapıyoruz. Müşterilerimizi HES kodu ile alıp, oturuyoruz. Önlemlerimizi arttırdık. Müşterilerimiz de duyarlı davranıyorlar. Şırnak iyi bir yolda gidiyor" dedi.

Lokanta işletmecisi Veysel İlhan ise Şırnak'ta maske kurallına çok dikkat ettiklerini belirterek, "Türkiye'de mavi kategoriye girmeyi de çok hak ettik diye düşünüyorum. Hem maske hem mesafe konusunda hiçbir zaman tereddüdümüz olmadı. Herkes üzerine düşen görevini yaptı" diye konuştu.

ŞIRNAK ŞIRNAK\'IN \'MAVİ\' KALMA SIRRI; 80 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞMA
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ŞIRNAK ŞIRNAK'IN 'MAVİ' KALMA SIRRI; 80 KİŞİLİK EKİPLE ÇALIŞMA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement