Soma 3 Arınç, Somalılara Seslendi - Son Dakika
Güncel

Soma 3 Arınç, Somalılara Seslendi

Soma 3 Arınç, Somalılara Seslendi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Soma Belediyesi Tarafından İftar Yemeğine Katıldı. Yemekten Sonra Arınç, Referandumla İlgili Konuştu.

08.09.2010 03:24

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Soma Belediyesi tarafından iftar yemeğine katıldı. Yemekten sonra Arınç, referandumla ilgili konuştu.

Gündüz Beder Kültür Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ile yaklaşık 600 kişi katıldı. İftar yemeğinde referandumla ilgili konuşan Arınç, fişleme olaylarının sona ereceğini belirterek, "Fişleme kepazeliği yok bundan sonra. Herkes özel hayatında serbest. Sicil dosyalarında, tertemiz pırıl pırıl insanlara kırmızı kalemle düşülen notları gördüm. Asla terfi edemez çünkü bu adam sosyal değildir, içki bile içmiyor' notunu görünce kendimden utandım. Artık bunları kaldırıyoruz" dedi.

1982 Anayasası'nın bugüne kadar 16 defa değiştiğini, değişiklikler sonucunda ülkenin parçalanmadığını, tehdit altında kalmadığını ve bölünmediğini vurgulayan Arınç, "Şimdi değişince 'Bölünecek, parçalanacak' demek milleti sersem sanmak demektir" diye konuştu. Referandumla ilgili kampanya başladığından bu yana 'Evet' ve 'Hayır' kelimelerine karşı çok haksızlıklar yapıldığını, Manisa'daki bir mağaza vitrinindeki 'İndirime Evet' yazısından birilerinin huylanarak seçim kuruluna müracaat ettiğini belirten Arınç, "Mağazanın reklam mahiyetindeki 'Evet' kelimesinden bile huylanan tabiatımız var" dedi.

'HALKIMIZ EN DOĞRU KARARI VERECEKTİR'

Konuşmasını sürdüren Arınç, "Anayasa değişiklikleri eğer ülkemiz için daha ileri demokrasi, yurttaşlarımız için daha çok özgürlükler getiriyorsa ve gelecek kuşaklar bundan çok daha güzel yararlanacaksa buna 'Evet'ten başka birşey söylenemez. Hayır, ben aynı kanaatte değilim, bunlar haksızlıktır, ülkeye zarar verecek diye düşünüyorsanız yapılacak iş de 'Hayır' oyu kullanmaktır. Bu kadar basit. Dürüst olursak milletimizin terazisi şaşmaz. Halkımız en doğru kararı verecektir. Eller vicdana konurda hayırlı olsun diye oyunu kullanırsa insan, bundan mutlaka güzel sonuçlar çıkacaktır" diye konuştu.

'DEMOKRASİ DİYORSAK MİLLET İRADESİNE GÜVENECEĞİZ'

Anayasa Mahkemesi'nin kendisiyle ilgili olan düzenlemeleri doğru bulup onayladığnı ve iptal etmeyi reddettiğini belirten Arınç, "Bundan sonra hala konuşursanız hiçkimse size inanmaz. Ey millet bu Meclis'ten çıktı senin önüne geldi kararı sen ver. Ben senin kararına razıyım demekten başka bir yol yoktur. Demokrasi diyorsak sandığa ve millet iradesine güveneceğiz. Demokrasi diyorsak milleti yanıltmayacağız. Hatta sandık başına gitmemesi için tehdit ve baskı yapmayı aklımızdan geçirmeyeceğiz" dedi.

'ANAYASA ALLAH DEĞİL, KUL YAPISIDIR'

1982'den bu zamana kadar Anayasa'nın 16 kez değiştiğini belirten Arınç, "Birileri korkuyor 'Anayasa değişti, bittik, mahfolduk' diye. Öyle birşey yok. Anayasaların değişmesi mutlaktır. Çünkü Anayasa Allah değil, kul yapısıdır. İhtiyaç olduğunda değişebilir, bazı hükümler yürürlükten kaldırılabilir. Şu anda zaten Anayasanın yarısından fazla maddesi değişmiş hatta bir kısmı da ilga (Bir şeyin varlığını ortadan kaldırmak) edilmiş durumda. Eskiden idam cezası vardı, devlet güvenlik mahkemeleri vardı şimdi o maddenin karşısında mülgadır (kaldırılmış olan) yani kaldırılmıştır diyor. İlk 3- 4 maddesi değiştirilemez hükümlerdir. Bunlara ilişmemek lazım. Biz de ilişmeyi aklımızdan geçirmiyoruz. Ama 175 maddenin 171'ini de değiştirebilirsiniz kaldırabilirsiniz" diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi'nden geçerek halkın önüne geldiğine dikkat çeken Arınç, "Artık kıvamındadır. Oturup çatal kaşığı alacaksınız afiyetle yiyeceksiniz. O noktada pişti kızardı. Anayasa Mahkemesi'nin denetiminden geçti, önümüze geldi. Bir mühür. Önündeki kağıda ya 'Evet'e ya da 'Hayır'a basacaksın. Bu kadar basit" dedi.

Demokratik ülkelerde sivil hükümetlere, sivil olmayan güçlerin müdahalesinin olmayacağını, 1960'dan bu yana Türkiye'nin 2 darbe Anayasası'yla yönetildiğini, bunun ülkeye utanç verdiğini ve ülkeyi sıktığını ifade eden Arınç, "AB yolunda emin adımlarla yürüyen ülkeyiz. Demokrasi ve hukuk standardımız giderek yükseliyor. Artık Türkiye'de birey odaklı Anayasa yapmamız lazım. Vatandaşın hukukunu haklarını gözetmemiz, seçkinlerin üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü dikkate almamız lazım" dedi.

1982 Anayasası'na konulan 15'inci geçici maddenin de yeni anayasada kaldırılacağına vurgu yapan Arınç, "Geçici 15'inci maddeyle bundan sonra hiçbir kimse bu darbeyi yapanların ve onların eylemlerinden hesap soramayacak. Kendilerine bir zırh giydiler. O zırhı kaldırıyoruz. Yunanistan'ın 30 sene önce yaptığını biz şimdi yapıyoruz. Yunanistan'da albaylar cuntası devrildikten sonra hepsi cezaevinden çıkamadı. Çünkü, darbe yapanların demokratik sisteme müdahale edenlerin anayasal rejimi devirenlerin parlamentoyu kapatanların akıbeti böyle olması gerekir. Türkiye'de bu olgunluğa erişti. Biz artık balans ayarının topla, tüfekle, darbeyle, muhtırayla, yapılmayacağını, demokratik Türkiye'de ancak seçimle, sandıkla olacağını, millet iradesiyle olacağını bu Anayasayla yazıyoruz" dedi.

MAFYA VE ÇETELEŞMEYE DEĞİNDİ

Hükümet olarak yaptıkları en önemli işlerden birisinin de çete ve mafyalara karşı verdikleri mücadele olduğunu anlatan Arınç, 8 yılda Türkiye'de 55 tane mafya örgütünü çökerttiklerini söyledi. Arınç, "Çok şükür siyasi suikastların sonu kesildi. 8 yılda faili meçhul kalmadı. İş yapan anında yakalanıyor ve cezasını buluyor. Ne neşterler ne sauna hiçbirisinin ismi cismi kalmadı. Hepsinin kökünü kazıdık. Türkiye huzura ulaştı" dedi.

'FİŞLEME ARTIK ORTADAN KALKACAK'

Türkiye'de fişleme diye bir olayın olduğunu belirten Arınç, "Bu olayın adı bile çok kötü. İnsanın özel hayatı ve kişilik hakları çok önemli" dedi. Eskilerin 'Komşunla iyi geçin ama aradan duvarları kaldırma" sözünü anımsatan Arınç, evdeki duvarların perdelerin oradaki aile hayatının mahremiyetin bir göstergesi olduğunu, bir kişinin perdeyi açıp da başkasının yatak odasına bakma, kapısını kırıpta içerde nelerin olduğunu görme hakkının olmadığını ifade ederek, "Ama Türkiye'de böyle olmadı. Fişlenmeler oldu. Bazen jandarma, bazen polis, bazen kapıcı, bazen de MİT mensubu fişleme yaparak, çalıştığı insandan bilgiler aldı. Bu adam ne yer ne içer. Eşinin başı açık mı kapalı mı, namaz kılar mı kılmaz mı. Çocuklarını hangi dershaneye, okula gönderir? Bunları bilsen ne olacak? 'Ama bunları bilsem çok önemli. Çünkü onun zihniyetini öğrenmiş olacağım' der. Sanane. Hangi düşüncede, mezhepte, etnik kökende olursa olsun o özel hayatı seni ilgilendirmez. Fakat fişlemeler öyle bir boyuta ulaştıki, elimize gelen kağıtlarda görüyoruz. Bu kaymakam şöyle şöyledir bunun terfisini engelleyin, bu vali olmasın, buna kırmızı bir not düşelim. Biz de bu devleti tanıdık. 5 sene meclis başkanlığı yaptım. Ben bunları kendi gözlerimle gördüm. Bu kepazelikleri bizzat yaşadım. Ama yeni anayasada bunhları da ortadan kaldırıyoruz" dedi.

'ADNAN MENDERESİN TEK TEMSİLCİSİ DE EVET DİYOR'

Yeni Anayasa ile Türkiye'nin hukuk düzeniyle ilk defa tanışacağını savunan Arınç, "Bu Anayasa değişikliğinin anlamı budur. Cesaret edin 'Evet' oyu kullanın ki bunları hayata geçirelim. Bunların sonunda vatandaşın hukuku güçlenecek, demokrasi güçlenecek ve ben çok daha özgür olacağım. Hürriyetimizi en güzel manada hep beraber kazanacağız. Rahmetli Menderes'e karşı kalbimizde muhabbet var. Haksızlığa uğradı ve Türkiye Başbakanı'nı asan bir ülke konumuna düştü. Onun bugün hayattaki tek temsilcisi oğlu Aydın Menderes'tir. Yanlışlıkla Cindoruk aklınıza gelmesin. Aydın Menderes bu Anayasa değişikliği için 'Bir defa değil, bin defa 'Evet' diyor" dedi.

'ŞERRE KARŞI HAYIRIN YANINDA OLAYACAĞIZ'

Arınç konuşmasında son olarak, "Türkiye'de sivil irade yani Meclis güçlü olacak diyebilirsiniz. Allah sonunu hayırlı etsin. Biz 'hayır' derken hayır birileri bunu yuvarlayabilir. Bir kahvenin kırk yıl hatırı varmış. Kahvenin rengi kahverengiymiş. Hayır oyunun rengi kahverengiymiş. Sen kahverengiye basarsan benim hatırımı korumuş olacakmışsın. Bu kadar tekerleme değil. En çok 'hayır' kelimesini konuşan biziz. 'Hayırlı iftarlar geceler' dedim. 'Hayırlı bayramlar' dedim. Herşeye hayırla başlarım, hayır şerrin karşıtıdır. Hayırlı bir işe sırtımızı dönmüyoruz. Yaptığımız iş güzel yararlı bir iştir. Ona evet diyeceğiz. Şerre karşı da hayrın yanında olacağız" dedi.

Arınç iftardan sonra Manisa Demokrasi Platformu'nun Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirdiği konferansa konuşmacı olarak katılarak Anayasa Değişikliği'ni anlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma 3 Arınç, Somalılara Seslendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement