Sözlü Kültür Geleneğimiz Pendik'te Yaşatılıyor - Son Dakika
Güncel

Sözlü Kültür Geleneğimiz Pendik'te Yaşatılıyor

Sözlü Kültür Geleneğimiz Pendik\'te Yaşatılıyor

Pendik Belediyesi, kültürümüzün olmazsa olmazlarından sohbet ve söyleşileri her hafta Pendiklilerle buluşturuyor.

14.10.2011 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katılımların yoğun olduğu söyleşiler, hayattan sanata, geçmişten geleceğe uzanan bilgi birikimiyle zihinleri aydınlatıyor. Geçtiğimiz yıl kaldığı yerden devam eden sohbet ve söyleşilere bu yıl yenileri de eklendi.

Mesnevi Okumaları

'2007 Mevlana Yılı' dolayısıyla düzenlenen "Fatih Çıtlak'la Mesnevi Okumaları Söyleşisi" bu yıl da devam ediyor. Başladığı günden bu yana genci yaşlısı, bayanı erkeğiyle her hafta sonu Pendiklilerin buluştuğu muhabbet adresi olan Mesnevi Okumaları, Araştırmacı-Yazar Fatih Çıtlak'ın engin anlatımıyla 5. sezonda kaldığı yerden devam ediyor. Hazreti Mevlana'yı ve dünyaca ünlü eseri Mesnevi'yi 4 sezon boyunca anlatan Yazar Çıtlak, insana ve yaşama yönelik soru ve sorunların cevaplarını, her Cumartesi Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Mesnevi'de sırlanmış olduğu beyitlerden aktarmaya devam ediyor.

Gönül Esintileri

Sağlık Ocağı, Yaşam Gücü ve Yürüyüşler adlı TV programlarının yapımcı ve sunuculuğunun yanı sıra çeşitli radyo programları yapan Senai Demirci, bu yıl da hayata dair derinlemesine çözümlemeler, aklın ve kalbin gündemine göndermeler yaparak, sıcak ve sahici bir sohbetle gönül esintileri getiriyor. Ekim 2008'den beri 'Gönül Sohbetleri' altında gerçekleşen program, bu yıl yine 'her ayın son Perşembe akşamı' Yunus Emre Kültür Merkezi'nde Pendiklilerle buluşacak.

Yazı ve Şiir Atölyesi

Ekim 2008'den itibaren şair ve yazar Ali Ural'ın yönetimindeki atölye çalışmaları, bir hafta 'şiir', bir hafta 'yazı' olmak üzere dönüşümlü olarak bu yıl da her Cumartesi edebiyat severleri bekliyor. Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü katkılarıyla zenginleşen Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen program, genç kabiliyetlerin yazarlık eğilimlerinin belirlenmesi ve desteklenmesini, ayrıca okuma bilinci ve birikimini kazandırmayı hedefliyor. Ali Ural, yalnız Türk edebiyatının seçkin yazarlarının değil, katılımcıların metinleri üzerinde de konuşarak atölyesinde edebi tahliller yapıyor. İlham ve hayal gibi yazara güç veren kaynakları, ironi ve imâ sığınaklarını irdeliyor. Görmenin, elemenin ve çerçevelemenin sırlarını sizlerle paylaşıyor.

Anadolu Mayası

Türk edebiyatının saygın ve etkili kalemlerinden Sadık Yalsızuçanlar, Ekim 2009'da başlattığı 'Anadolu Mayası' programını yine Pendiklilerle buluşturuyor. Anadolu'nun ruhunu oluşturan kültürel ve estetik unsurlar, kişiler ve eserler etrafında her ayın son Cuma günü Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde kültürel-tarihsel gezintiye çıkılıyor. Sadık Yalsızuçanlar'ın dilinden bu kadim toprakların büyük hikâyesini kuran, Anadolu mayasını oluşturan kişilerin, eserlerin hikâyelerini dinleyeceksiniz.

Kültür ve Tarih Sohbetleri

Kültür tarihçilerimizden Dursun Gürlek'le tarihe, kültüre ve medeniyete dair ibret verici bilgi ve olayların anlatıldığı samimi sohbet bu yıl da devam ediyor. Her pazartesi Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde tarih meraklılarıyla bir araya gelecek Gürlek, tarihin yaprakları arasında gözden kaçmış, unutulmuş veya unutturulmuş pek çok ilgi çekici anekdotun yanı sıra anlatımıyla milletimizin en ızdıraplı günlerinde milletinin yaşadığı acıları yaşayan ve derinden hisseden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un 'Safahat' ikliminde de yolculuğa çıkarıyor.

İrfan Yolculuğu

Mart ayından itibaren Pendiklilerle bir araya gelen Tuğrul İnançer, yeni kültür sezonunda da hayatın önümüze çıkardığı çetrefilli yollarda akıl ve gönül dengesini kurarak ilim, musiki, tasavvuf, kültür ve medeniyet köprülerinden geçirecek. Kendine has üslubu ile bizleri hikmet ve hakikate götüren irfan yolculuğuna çıkaracak olan İnançer, her ayın üçüncü çarşamba günü Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde Pendiklilerle bir araya gelecek.

Bu yıl yeni sohbet ve söyleşiler arasında Fatma Barbarosoğlu ile 'Sosyoloji Okumaları', Mustafa Özdamar ile Kırk Kandil Sohbetleri, Ekrem Demirli ile İnsan Ruhunun Serüveni ve Dr. Mustafa Tatçı ile Niyaz-i Mısri yer alıyor.

Sosyoloji Okumaları

Bu sezonunun yeni programlarından Fatma Barbarosoğlu'yla 'Sosyoloji Okumaları', gündelik hayatı farklı bir gözden okuyor. Giyim kuşamdan yeme içmeye, evlilik hayatından adab-ı muaşeret kurallarına kadar toplumsal yaşamın birçok vazgeçilmezi, her ay Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde Fatma Barbarosoğlu tarafından Pendiklilerle paylaşılacak.

Kırk Kandil Sohbetleri

Bugüne kadar 60'a yakın eserini okuyucularıyla paylaşan Mustafa Özdamar, muhabbetle yoğurduğu engin bilgi birikimini Pendiklilerle paylaşıyor. Hikmet Hoca'mızın gül bahçesinden, bir Mustafa Özdamar vardır, söz güllerinden dağıtır katılanlara: "Muhabbettir illaki muhabbet./ Aşka giden yolda binilen araçtır muhabbet." Muhabbetin önemini bize aktardığı bu beyitinde, aşk bineğinin muhabbet olduğunu anlatıyor. Burak'ı muhabbet olan Mirac'ın yolunu tasvir ediyor.

İnsan Ruhunun Serüveni

Kaynağını Muhyiddin'i İbn-i Arabi'den alan bir kandil yakan Araştırmacı-Yazar Ekrem Demirli, hüsnü benzetmelerle insan ruhunun inceliklerini ve kemale ulaşma çabasını gözler önüne seriyor. "Niceleri gözler oldu yolunu ama gözler kapanmadan buluşamadı. Aranmakla bulunmazdı ama yalnız bulanlar oldu arayanlar." Ekrem Demirli her ay 'İnsan Ruhunun Serüveni'ne bekliyor.

Niyaz-i Mısri

Birken bütüne ulaşmak ve katreyken derya bulmak geçer bu diyardan. Dr. Mustafa Tatçı'nın dilinden Niyaz-i Mısri, Yunus Emre ve diğer ariflerin çileden sefahate, hamlıktan yanmışlığa dönüşümünü dinleyeceksiniz. Ariflerin gark oldukları bilgelik denizini seyrederken, bu uğurda atmış oldukları adımların izlerini de keşfedeceksiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sözlü Kültür Geleneğimiz Pendik'te Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement