Sözünü Sakınmadan'ın Nisan Ayı Konuğu - Son Dakika
Güncel

Sözünü Sakınmadan'ın Nisan Ayı Konuğu

Sözünü Sakınmadan\'ın Nisan Ayı Konuğu

Sözünü Sakınmadan, edebiyata yön veren yazarları ağırlamayı sürdürüyor.

18.04.2012 09:13

Sabit Fikir ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen "Sözünü Sakınmadan" nisan ayında Hakan Bıçakcı'yı ağırlıyor. Üretkenliğiyle dikkat çeken genç yazar, Semih Gümüş ve Ömer Türkeş'le sözünü sakınmadan konuşacak.

1978 yılında İstanbul'da doğan Hakan Bıçakcı, Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünden 2001 yılında mezun oldu. İlk yazıları Dört Mevsim isimli edebiyat dergisinde yayımlanan Bıçakcı'nın ilk romanı Romantik Korku 2002 yılında çıktı. Ardından 2003 yılında Rüya Günlüğü, 2004 yılında Boş Zaman adlı kitapları yayımlandı. İlk öykü kitabı Bir Yaz Gecesi Kabusu 2005'te, dördüncü romanı Apartman Boşluğu ise 2008 yılında okurlarla buluştu.

Beşinci romanı Karanlık Oda, 2010 yılında İletişim Yayınları'ndan çıktı. Aynı yayınevi 2011'de Bıçakcı'nın Apartman Boşluğu, Boş Zaman ve Rüya Günlüğü kitaplarını yeniden yayımladı. Hakan Bıçakcı'nın yeni ve eski öykülerinden oluşan kitabı Ben Tek Siz Hepiniz ise 2011 yılında raflardaki yerini aldı.

Yazarın Apartman Boşluğu adlı kitabı, 2009 yılında Arnavutçaya, 2010 yılında Arapçaya, 2011 yılında Bulgarcaya ve İngilizceye çevrildi.

Bıçakcı, Nisan 2005-Şubat 2006 arasında edebiyat dergisi Picus'un "Mevsim Normalleri", Nisan 2006-Nisan 2007 arasında Akşam Gazetesi'nin pazar günleri yayımlanan dergisi Brunch'ın "Jeneratör", Ekim 2006-Aralık 2007 tarihleri arasında ise Akşam Kitap dergisinin "Kitaplar ve..." isimli sayfalarında yazdı.

Temmuz 2008-Nisan 2009 arasında çıkan Karakalem dergisinde öyküleri bulunan Hakan Bıçakcı'nın düzenli yazılarının dışında çeşitli dergi ve gazetelerde edebiyat, sinema, popüler kültür konulu yazıları da yayımlandı. Bıçakcı, halen reklam yazarı olarak çalışıyor.

Benzersiz bir tartışma ve paylaşım alanı oluşturan Sözünü Sakınmadan söyleşi dizisini Semih Gümüş şu sözlerle değerlendiriyor: "Okumanın kolay kazanılan alışkanlıklardan olmadığını biliyoruz. Hele burada. Kitap okuma oranının düşüklüğünden, kitap satışlarının azlığından oldum olası yakınılır, ama öyle görülüyor ki, bu sorunun nasıl çözüleceğini kimse pek bilmiyor. Herhalde uzun zaman gerekecek. Belki birkaç kuşak sonra yazarlar ve yayıncılar daha mutlu olacak. Onlarla birlikte, okurlar da. Ne var ki, bugün önümüzde duruyor. Ne yapmalı, sorusuyla birlikte. Okuma alışkanlığının çoğaltılması kadar, okuma biçiminin niteliğinin yükseltilmesi de önemli. Bir romanı, öyküyü, şiiri nasıl okumalıyız? Doğru bir okuma biçimi kazanmak için ne yapmalıyız? Eleştirinin işlevinden söz edeceksek hemen, onun da yazarı ve okuruyla bütün bir edebiyatın sorunu olduğunu görmek gerekiyor. Okuduğu bir kitabı yalnızca "iyi ya da kötü" diye niteleyen okur da bir eleştiri yapmaktadır aslında. Yalnızca, üstünde pek düşünmeden. Biraz daha düşünmekte, sonra okuma biçimimizin niteliğini yükseltmekte sakınca yok. Onun yolu da daha çok okumaktan geçiyor. Eleştirinin işlevi de zaten bütün olarak okuma kültürünün düzeyini sürekli daha yukarı çekmesindedir. Yoksa ondan somut, elle tutulur bir karşılık beklemek doğru değil. Sözünü Sakınmadan'da okuyup tartışacağız. Aramızda ve elbette konuklarımızla… Çoğu yazar, edebiyatçı, bazen de öteki kültür ve sanat alanlarından konuklarımız olacak. Değil mi ki bir resme bakmak, bir filmi izlemek de onların derin yapısına girmeyi gerektirir, aslında yaptığımız hep aynıdır. İlişki kurduğumuz edebiyat ve sanat yapıtını anlamak, başkalarına gereksinim duymadan, kendimiz yorumlamak. Sözünü Sakınmadan, katılan izleyicileriyle birlikte, bu yolda ilerlemenin yordamlarını elimize almamıza neden olabilir mi? Derdimiz bu…"

Hakan Bıçakcı ile "Sözünü Sakınmadan"

18 Nisan 2012, Çarşamba, 19:00

İstanbul Modern – Üst Kat

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sözünü Sakınmadan'ın Nisan Ayı Konuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement