Sudan'da 10 üniversiteden 20 yöneticinin katılımıyla Türk üniversitelerinin tanıtıldığı gezici eğitim fuarı düzenlendi.
Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği bünyesinde Hartum Eğitim Müşavirliği'nin Sudanlı paydaşları ile organize ettiği etkinlikte başkent Hartum, Bahri ve Umdurman kentlerindeki onlarca lise ziyaret edilerek, Türkiye'deki eğitim fırsatları ve yükseköğretim kabul şartları öğrenciler ve velilere doğrudan anlatıldı.
Büyükelçi İsmail Çobanoğlu ve Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Gökhan Bozbaş da İnönü Üniversitesi heyetiyle Bahri Kız Lisesi'ndeki tanıtım faaliyetine katıldı.
Lise ziyaretlerinin ardından Hartum Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde Büyükelçi Çobanoğlu'nun da katılımıyla istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı.
Çobanoğlu ve Bozbaş, Türkiye'de yükseköğretime kabul için Sudan'da doğru bilinen yanlışlar, Sudan'daki eğitim sistemi ve yükseköğretime kabul şartları hakkında Türk üniversitelerinin yöneticilerini bilgilendirdi.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İnönü Üniversitesi olarak üniversitemizin tanıtılması ve Sudan'daki bilinirliğini arttırmak için buradayız." dedi.
"Sudanlı öğrencilerin Türkiye'ye çok önemli bir rağbeti var"
Gezici fuarı ilk kez deneyimlediklerini belirten Akpolat, "Bu fuar tarzında diğer fuarlara göre daha fazla hedef kitleye dokunuyorsunuz. Ailelerle görüşüyorsunuz, öğretmenlerin kendisi ile görüşüyorsunuz, çok daha verimli çok daha hedefe yönelik, çok daha kazanımı yüksek olan fuar taktiği olarak ön plana çıktı. Hartum Büyükelçiliğimize, Eğitim Müşavirliğimize teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
İnönü Üniversitesi olarak "sağlıkta güçlü olduklarını" dile getiren Akpolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle organ transplantasyonunda dünyada ve Avrupa'da birinci sırada yer alıyoruz. Bunu burada Sudanlı öğrencilerle de paylaştık. Daha önce Nileyn ve Bahri Üniversitelerini Malatya'da ağırladık. Çok sıcak ve iyi bir diyaloğumuz var Sudanla. Sudan bizim için bir hedef ülke, stratejik bir ülke. Buradayız, çalışıyoruz ve diyaloğu arttıracağız. Sudanlı öğrencilerin Türkiye'ye çok önemli bir rağbeti var bunu yakinen gördük. Bu rağbetin doğru kanalize edilmesi için de İnönü Üniversitesi örneğinde kendi alternatiflerimizi sunduk. YÖS sınavı ile alakalı yeni bağlantılar oluşturduk. Fuar çok verimli geçti, katılımın artarak devam etmesini diliyorum."
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kahraman da, "Bu eğitim programında üniversitemizi tanıtıyoruz, aynı zamanda misafir öğrenci olarak kendi üniversitemizde Sudanlı öğrencilerimizi ağırlamak istiyoruz. Bu noktada üniversitemizi burada bulunan liseli öğrencilerle ve aileleriyle ve oradaki yöneticilerle birebir istişare ederek kendi üniversitemizi, üniversitemizin yabancı öğrenci alım şartlarını izah ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Gezici fuarın diğer ülkelerde de örnek olarak uygulanması gerektiğini vurgulayan Kahraman, şunları söyledi:
"Burada çok farklı bir fuar anlayışı gelişti. Çünkü bu bir gezici eğitim fuarı. Tabii bu da o kadar etkili oluyor ki birebir sorulara muhatap oluyorsunuz ve oradaki muhatap insanlar da karmaşadan uzak cevaplarını çok daha net alabiliyorlar. Türkiye'deki eğitime kabul noktasında buradaki insanların kafaları birazcık karışık. Soruları çok net cevaplamak gerekiyor. Bence bunu yaygınlaştırmak lazım. Bu tarz fuarların geliştirilerek ilişkilerimizin daha iyi yerlere gelmesi temennimiz."
Kahraman, "Temel amacımız sadece dışarıdan misafir öğrenci almak değil Sudan'ın özel başarılı öğrencilerini ülkemize çekmek istiyoruz. O başarıları bizim ülkemizde bizim üniversitemizde göstermesine çalışıyoruz. Bu da bizim genel hedefimiz." şeklinde konuştu.
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Yıldız da üniversitelerinde 120'den fazla ülkeden 5 bin 500 yabancı öğrenciyi ağırladıklarını söyledi.
Paydaşları 19 üniversite adına 21 Mayıs'ta Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) yapacaklarını belirten Yıldız, "Türkiye'den gelen hocalarımız çeşitli liselerde üniversitelerimizin, YÖS'ün tanıtımını yaptılar. Bu hususta büyükelçimizin bize göstermiş olduğu yardımlardan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü'ne destekleri için teşekkür ediyorum." dedi.
10 Mart'a kadar sürecek fuar kapsamında onlarca lisenin yanı sıra bazı üniversitelerde Türkiye'deki yükseköğretime kabul şartları ve eğitim fırsatlarıyla ilgili sunumlar yapılacak, Sudanlı öğrenciler, merak ettikleri soruların cevaplarını üniversitelerin yöneticilerinden doğrudan öğrenebilecek.
Türkiye'den gelen heyetler, Sudanlı üniversitelerle çeşitli görüşmeler yapıp üniversiteler arası işbirliği imkanları hakkında müzakerelerde bulunacak.
Son Dakika › Güncel › Sudan'daki gezici eğitim fuarında Türk üniversiteleri tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?