Esed güçlerine ait savaş uçakları, bir aydan bu yana başkent Şam'ın kuzeybatısında yer alan Zebadani ilçesine yaklaşık "bin 10 varil, 800 vakum" bombası attı.
Suriye Medya Konseyi'nden yapılan açıklamada, orduya ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın kuzeybatısında Lübnan sınırında yer alan ve stratejik konumda bulunan Zebadani ilçesine bir aydan bu yana "bin 10 varil, 800 vakum" bombasıyla saldırdığı belirtildi.
İlçe ve çevresinde silahlı muhalif gruplarla Hizbullah destekli rejim güçleri arasında zaman zaman yoğun çatışmaların yaşandığı ifade edilen açıklamada, "Muhalif birlikler Zebadani ilçesi ve çevresinde bir aydan bu yana 200 Hizbullah teröristini öldürdü. İlçede en son Hizbullah'ın üst düzey saha komutanlarından Hüseyin Ratib Mehran ölü ele geçirildi" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Şam yönetiminin verdiği büyük zayiatlardan dolayı bir gün içerisinde ilçeye 40 varil 14 vakum bombası ile 20 adet karadan karaya atılan füzeyle saldırdığı da aktarıldı.
-Stratejik önemi
Şam'ın kuzeybatısında, başkenti Lübnan'a bağlayan karayolunun 45'inci kilometresinde yer alan Zebadani, 2012'de muhaliflerin ülkede ele geçirdiği ilk bölgelerden sayılıyor. Son üç yılda rejim güçleri ve muhalifler arasında birkaç defa el değiştiren ilçe, iki taraf için de hayati önem taşıyor.
Muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani, Lübnan'da muhaliflere destek veren Sünnilerin yaşadığı dağlık bölgede bulunuyor. Muhalif birliklerin Lübnan'daki Sünni müttefiklerinden aldıkları yardımları, Zebadani üzerinden Şam'ın kuzeyindeki Kalamun'a rahatlıkla ilettiği belirtiliyor. Dağlık bölge olan Kalamun, büyük ölçüde muhaliflerin elinde bulunuyor. Muhalifler buradan, çeşitli tali yollar vasıtasıyla Hama ve Humus gibi ülkenin iç kesimlerindeki bölgelere yardım sevkıyatı yapıyor.
Rejim ise muhaliflere yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani'yi ele geçirmek istiyor. Ayrıca, bölgenin rejimin elinde geçmesi, muhaliflerin ağır zayiat verdirdiği, Lübnan içlerine girerek zaman zaman taciz ettiği Hizbullah için de hayati önem taşıyor.
Zebadani, iç savaşın ikinci yılında muhalifler tarafından ele geçirildikten sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in yakın dostu olan ve Sünni olması nedeniyle bölge halkıyla rejim arasında arabuluculuk yapan Tuğgeneral Menaf Tlas'ın sağladığı anlaşma sayesinde rejimin kontrolüne geçmişti. Ancak, rejimin "protesto yapan sivillere müdahalede bulunmaması ve tutukluların serbest bırakılması" gibi anlaşma şartları ihlal edildiği için, muhalifler tekrar bölgenin kontrolünü ele geçirdi.
Son Dakika › Güncel › Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?