'Tahşiyecilere Kumpas" Davası - Son Dakika
Güncel

'Tahşiyecilere Kumpas" Davası

Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "Tahşiyecilere kumpas" kurduğu iddiasıyla 33 sanığın yargılandığı davada, mahkeme, sanık avukatlarının yetkisizlik ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi taleplerini reddetti.

22.12.2015 14:09

Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "Tahşiyecilere kumpas" kurduğu iddiasıyla 33 sanığın yargılandığı davada, mahkeme, sanık avukatlarının yetkisizlik ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi taleplerini reddetti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adliyenin büyük salonunda yapılan duruşmada, kimlik tespitinin ardından sanık avukatları söz aldı.

Sanık avukatları, mahkemenin, davaya bakmakla yetkisiz olduğunu savunarak, yetkisizlik kararı verilmesini talep etti. Avukatlar, dosyanın, sanıklar iddia olunan suçları gazete aracılığıyla işledilerse Bakırköy Adliyesi'ne, dizi aracılığıyla işledilerse Anadolu Adliyesi'ne gönderilmesini istedi.

Sanık Hidayet Karaca'nın avukatı Aynur Yazgan, müvekkilinin, iddia olunan diğer örgüt üyelerinin işlediği "iftira" ve "sahtecilik" suçlarından da sorumlu tutulduğunu ifade ederek, iddianamede müvekkiliyle ilgili açıklık getirilmediğini savundu.

Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına göre, kimsenin işlemediği eylem nedeniyle cezalandırılmayacağını aktaran Yazgan, bu nedenle dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

Bazı sanık avukatları, duruşmanın, sesli ve görüntülü kayıt alınarak yapılmasını istedi. Mahkeme heyeti de duruşmanın bu bölümden sonra sesli ve görüntülü kayıt alınarak yapılmasını kararlaştırdı.

Duruşma sırasında tutuklu sanıklardan bazıları ihtiyaçlarını gidermek için jandarma eşliğinde salon dışına çıktı. Bu sırada salon dışına çıkan avukat Ömer Turanlı, müvekkilleriyle görüşemediğini mahkeme heyetine iletti.

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, jandarma görevlilerine talimat vererek, güvenliği bozmadan avukatların sanıklarla görüşebileceğini söyledi.

Avukatların talebine ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, taleplerin reddine karar verilmesini istedi.

Avukat Ömer Kavilli, savcının görüşünü gerekçelendirilmesini, aksi takdirde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun duruşmaya davet edilerek, gerekçeli mütalaa alınmasını talep etti.

Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı da mütalaasını gerekçelendirmeyeceğini söyledi. Mahkeme Başkanı Rüzgar, bu konuda savcıya yeniden mütalaa vermesi için zorlama yapılamayacağından bu talebin reddine karar verdi.

Ara karar

Mahkeme heyeti, iddianamede örgütsel yapılanmanın, ağırlıklı emniyet mensuplarından oluştuğu, bunun dışındakilerin de bu emniyet mensupları ile örgütsel birliktelikle hareket ettikleri, eylemlerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde yapıldığı bilgilerinin yer aldığını belirterek, davaya bakmakla kendi mahkemelerinin yetkili olduğunu belirtti. Heyet, bu nedenle yetkisizlik talebinin reddine karar verildiğini bildirdi.

Anayasa'ya aykırılık iddialarına ilişkin talepleri de ciddi bulmayarak reddeden heyet, duruşmaya bir saat ara verdi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement