Tarih, Eyüp Sultan'da Yeniden Canlanıyor - Son Dakika
Güncel

Tarih, Eyüp Sultan'da Yeniden Canlanıyor

Tarih, Eyüp Sultan\'da Yeniden Canlanıyor

Eyüplüler, Kılıç Kuşanma Merasimi'nde buluşuyor.

28.02.2014 10:31

Tarih, Eyüp Sultan'da yeniden canlanıyor. Yüzyıllar önce başlayan ve Osmanlı İmparatorluğu yıkılıncaya kadar süren Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp'te yeniden canlandırılıyor. Sadece Eyüplülerin değil, yurdun dört bir yanından yüzlerce kişinin büyük bir ilgi ve merakla seyredeceği tarihi canlandırma, 28 Şubat Cuma günü Eyüp Cülus Yolu, Eyüp Sultan Camii ve Türbesi'nde düzenlenecek.

Eyüp Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün organizasyonuyla yapılan projede, Fatih Sultan Mehmet Han'ı tiyatro sanatçısı Edip Tüfekçi canlandıracak. Kılıç Kuşanma Merasimi'nde Beyaz Düşler Sahnesi tiyatro oyuncularının yanısıra yüzlerce figüran da rol alacak. Ünlü tarihçi Prof. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ'un danışmanlığında yapılacak etkinlik için döneme uygun kostüm ve dekorlar hazırlandı.

Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp Belediyesi sınırları içerisindeki Eyüp İskelesi, Eyüp Camii avlusu ve Eyüp Sultan Türbesi'nde canlandırılacak. Hem Eyüplülerin hem de Eyüp Sultan'ı ziyarete gelen misafirlerin büyük ilgisini çekecek Kılıç Kuşanma Merasimi'nde evsahipliğini Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu üstlenecek. Eyüp protokolünün ve Ak Parti Eyüp Belediye Başkan Adayı Remzi Aydın'ın da katılacağı Eyüp Belediyesi Kılıç Kuşanma Merasimi canlandırması,

Eyüp İskelesi'nde başlayarak Eyüp Sultan Camii avlusu ve Eyüp Sultan Türbesi'nde devam edecek. İskele ve Cülus Yolu'ndaki canlandırma Eyüp Sultan Meydanı'na kurulan dev ekrandan izlenebilecek. Etkinliğe katılanlar, tarihi canlandırmanın her dakikasını bu ekrandan izleme şansı bulacaklar.

Gösteri kapsamında Meydan'da Mehteran marşları eşliğinde Osmanlı okçuluk gösterileri de yapılacak. Kılıç Kuşanma Merasimi'ni izlemeye gelen vatandaşlara lokum ve helva da ikram edilecek.

Topkapı Sarayı'ndan Eyüp Sultan'a Yolculuk

Eyüp Belediyesi Kılıç Kuşanma Merasimi'nin ilk bölümünde 14 m. uzunluğunda 3 m. genişliğinde padişahların ve saray erkanının Osmanlı döneminde kullandığı saltanat kayığının birebir ebatlardaki benzeri kullanılacak. Kayık 14 çifte kürekçi (toplam 28 kişi) tarafından çekilirken, kürekçiler dönem kıyafetleri giyecek. Padişah, kayığın arka kısmında üzeri süslemeli ahşap bölümle kapatılmış tahta oturacak. Burun ve gövde kısmı altın varaklı ahşap süslemelerle işlenmiş olan Saltanat kayığı ile 20 dakika süren yolculuk, Eyüp Sultan Meydanı'ndaki let ekrana, karadan, denizden ve havadan yapılan canlı çekimlerle aktarılacak.

Saltanat kayığı yaklaşık 15 dakikalık seyahatin ardından Eyüp İskelesi'ne yanaşacak. İskeleye yanaşan kayıktan padişah karaya çıkacak. Kıyıda dönem kostümleri içerisindeki 50 kişilik saray erkanı padişahı büyük bir coşku ile karşılayacak. Padişah beraberindekilerle birlikte Cülus Yolu'na doğru ilerleyecek. Bu bölüm de yine kameralarla çekilerek Eyüp Sultan Meydanı'ndaki dev ekrana yansıtılacak.

Padişahı Cülus Yolu'nda Karşıladılar

Padişahın Cülus Yolu'na gelmesi ile birlikte halk ve saray erkanı burada sokağın sağında ve solunda padişahı coşku ile karşılayarak ona eşlik edecekler. Mehteran ekibi de karşılamada görev yapacak. Padişah halkın arasından ilerleyerek binek taşından atına binerek buradan Eyüp Sultan Camii'nin arka kapısına yakın bir yere kadar at üzerinde ilerleyecek. Kapı önüne geldiğinde atından inerek Cami'ye girecek. Bu yürüyüş, sabit ve hareketli kameralarla çekilerek Eyüp Sultan Meydanı'ndaki vatandaşlara izletilecek.

Eyüp Sultan Türbesi ve Tahiyyatül Mescid Namazı

Eyüp Sultan Camii'ne gelen padişah maiyyetiyle birlikte, önceden serilmiş olan seccadesi üzerinde 2 rekatlık namaz kılacak ve Türbe'ye geçecek. Burada dönemin uleması tarafından kılıç kuşanma geleneği canlandırılacak. Dualar ve türbe içerisindeki ritüellerin gerçekleşmesinin ardından padişah Eyüp Sultan'ın huzurundan ayrılarak iç avluya geçecek..

Eyüp Sultan Camii İç Avlusu…

Padişah Eyüp Sultan Türbesi'nden çıkınca iç avluda kendisini bekleyen 150 kişilik hazirunu selamlayacak. Tebası ise padişahı tebrik ederek, bir düzenek içerisinde onun elini öpecekler. Burada tüm oyuncular Topkapı'da yapılan Cülus Töreni'ni gösteren minyatürü andıran bir şekilde yerini alacak. Yine bu bölümde padişah adına cülus dağıtımı temsili olarak canlandırılacak. Kısa bir duruştan sonra padişah dış avluya çıkacak. Canlı yayın burada da devam edecek.

Eyüp Sultan Camii Dış Avlusu ve Kılıç Alayı

Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusuna çıkan padişah, burada kendisi için hazır edilen atına binecek. Padişah ile beraber maiyyetinden 2 kişi daha atlara binecek. Diğer erkan yaya olarak padişahın önü sıra ilerleyecekler. Arka tarafta yedekte bekleyen 10 at ise üzerlerinde kalkan ve benzeri silah ekipmanları olarak seyisleri tarafından çekilecek. Önden giden Yeniçeri ağaları tarafından halka hatıra parası dağıtılacak. Padişah ve maiyyeti avludan uzaklaştıkça canlı yayın görüntüsünden de uzaklaşacaklar ve ileride kendileri için hazırlanan kapalı mekana girerek gözden kaybolacaklar.

KILIÇ KUŞANMA MERASİMİ'NDE KİMLER ROL ALDI

Oyuncu Kadrosu:

Padişah: Edip Tüfekçi
Ana Cast
Şehzade: Zafer Kaya
Şeyhülislam: İbrahim Özen
Babüssade :Okan Şahin
Bostancı Başı: Fatih Köse
Müezzin: Tarkan Lökbaş
Kazasker: Yunus Emre Bilen
Ulema: Ebuzer Dişbudak
Bostancı: Çağdaş Cihaner
Nakibüleşraf: Erkin Baran
Darüssade Ağası: Can Kayal
İmam: Hakan Orhan
Rikabdar: Ali Oğulcan Korkmaz
Silahdar: Anıl Sindel
Kazasker:Yasin Hacıbekiroğlu
YeniÇeri Ağası: Serkan Güneş
Silahdar: Murat Kemal Kaya

Bu büyük organizasyonda ayrıca
230 kişilik yardımcı oyuncu
30 kişilik organizasyon ekibi
20 kişilik çekim ekibi
40 kişilik iki ayrı mehteran grubu görev aldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tarih, Eyüp Sultan'da Yeniden Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement