SAİM TURAN - Osmaneli Belediyesi, 15, 16 ve 17. yüzyılın sivil mimarisi olarak adlandırılan Osmanlı evlerini, yerli ve yabancı turistlerin konaklayacağı mekanlar haline getirecek.
Osmanlı ve Rum döneminden izler taşıyan ve zengin tarihi dokusu ile dikkati çeken Osmaneli ilçesinde, eski evler, aslına uygun restore edilerek, turizme kazandırılacak. Doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede, iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar, belediye tarafından gerçekleştirilen projeyle, turistlerin gözde mekanları arasında yer alacak.
Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaneli evlerinin geneline bakıldığında Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığının ve evlerde her iki kültüründe özelliklerinin görülebileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Özellikle Rumlardan kalan büyük çaplı evler 4 veya 5 katlı, günümüzde dahi şu an kendi imar planımızda 5 katlı binalara ruhsat vermiyoruz. Ama o dönemde kerpiç ve ahşap kullanılmak suretiyle yapılmış. Yine yüksek katlı olmasının nedeni, ipek böcekçiliğinin revaçta olmasıdır. Büyük yüksek olmasının tek sebebi, ipek böcekçiliğinden ipek böceği elde etmektir. Evlerde doğal olarak bu yapıya uygun yapılmış."
-"Osmaneli'nin MÖ 5 binli yıllara uzanan tarihi var"
Kent olarak turizmde öne çıkmayı ve tarihi dokuyu ayağa kaldırmayı istediklerini, hedeflerine ulaşmak için de üç öncelik belirlediklerini anlatan Şahin, şöyle devam etti:
"Bizim hedefimiz sanayileşerek büyümek, turizmde öne çıkmak ve yaşam kalitesini arttırmak. Artık hem halkımız hem de çalışanlarımız bunu benimsemiş durumda. Projemizi üç aşamayla birlikte götürüyoruz. Osmaneli'nde sadece bir kiralık konak vardı. Şu anda 15-16 satın aldığımız konak var, bunlardan 5'inde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bunlardan 3 veya 4 'ü butik otel şeklinde olacak. Osmaneli'nin yatak kapasitesini en kısa zamanda 150'ye çıkartmak ve bu sayıya ulaştığımızda günü birlik turizmler yapılabilir. Böylece turizme dönmüş oluyoruz. Diğer taraftan da tarihi ve kültürel değerlerimizi, varlıklarımızı ön plana çıkartıyoruz. Osmaneli tarihini araştırmaya devam ediyoruz. Osmaneli'nin MÖ 5 binli yıllara uzanan tarihi var. Birçok medeniyete yerleşim yeri olmuş. Bu anlamda da yakın bir gelecekte Osmaneli'yi Safranbolu ve Beypazarı gibi tarihi bir kent yapmak. Ulaşımdaki avantajlarımızı, doğa güzellikleriyle gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bilecik Şeyh Edebali, İstanbul, İstanbul Ticaret ve Süleyman Demirel üniversiteler'yle iş birliği içerisindeyiz. Bu iş birliğiyle hem tarihi dokuyu çıkartmada hem de yaşam kalitesini arttırmada hedeflere çok rahat varacağımıza inanıyoruz."
-İlçe 150 tarihi eve sahip
Osmaneli evlerinin sokağa hakim olma özelliğini de taşıdığını belirten Şahin, "Osmanlılara ve Rumlara ait olan evler, farklı ve yüksek yapıda. Osmaneli evlerini, Safranbolu veya Beypazarı evlerinden ayıran temel özellik, küçük camları ve penceresi. Bununla da her iki sokağa da hakim olmayı sağlamış durumda. Köşe camlarının bir esprisi de evin daha fazla ışık alması ve ısınması anlamında ayrı bir özelliği var" diye konuştu.
Şahin, ilçede 150 tarihi ev bulunduğunu sözlerine ekledi. - Bilecik
Son Dakika › Güncel › Osmaneli'nde Tarihi Osmanlı Evleri Cazibe Merkezi Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?