Taşa Can Veriyorlar - Son Dakika
Güncel

Taşa Can Veriyorlar

Taşa Can Veriyorlar

Denizli'nin önde gelen mermer firmalarından Kömürcüoğlu Mermer, 1'inci Uluslararası Heykel Kolonisi düzenledi.

18.06.2011 11:35

Dünyanın en zengin traverten rezervine sahip Denizli'nin önde gelen mermer firmalarından Kömürcüoğlu Mermer, 1'inci Uluslararası Heykel Kolonisi düzenledi.

Yurtiçi ve yurtdışından sanatçıların katılıdığı koloni çalışmaları Kömürcüoğlu Mermer'in Korucuk Beldesi'ndeki tesislerinde başladı. Sanatçıların çalışmaları 13 Temmuz'a kadar devam edecek. İki ABD'li, bir Makedon, yedi Türk olmak üzere dokuz sanatçı eserler üretecek. Kolonide ABD'den Edward Fleming ve John Massee, Makedonya'dan Gazanfer Bayram, Türkiye'den Burçak Güner Gölgeli, Derya Özparlak, Ahmet Özparlak, Barış Akın, Osman Atmaca ve Ali Savıcı yer alıyor.

Kömürcüoğlu Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kömürcüoğlu, heykeltıraşlığın, çevresi antik kentlerle çevrili Denizli'de 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtti. Kömürcüoğlu, Denizli ve bölge havzasının gerek traverten ve gerekse mermerden oluşan yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda, üzerlerine düşen ekonomik, sosyal ve kültürel sorumluluğu koloni düzenleyerek yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Denizli ve çevresinde, özellikle antik çağda yaşanmış olan mermer yontuculuğunun, bugün tüm dünyanın ilgisini çektiğini kaydeden Nihat Kömürcüoğlu, "Aphrodisias Heykel Okulu, Laodikeia'da son yıllarda gün yüzüne çıkarılan tek mermer yontu örnekleri ve Hierapolis Nekropolü'ndeki sanat eseri özelliklerine ulaşmış mezar taşı yontuları, en az Pamukkale travertenleri kadar göz önünde ve popüler ilgi toplayan tarihsel mirasımızı teşkil ediyor. Bu kültürel bilinçten yola çıkarak, heykeltıraşları bir araya getirdik" dedi.

Koloninin bir başka amacının, genç heykeltraşların usta sanatçılarla birlikte çalışarak bilgi ve deneyimlerini arttırmalarına katkı sağlamak olduğunu kaydeden Kömürcüoğlu, "Üniversiteden mezun olup, kendine atölye açan ya da üniversitelerimizde çalışmalarını sürdüren sanatçıların, bir tür sanat ve sanatçı buluşması için mekan olmayı düşündük. Böylece hem gelecekte yapmayı planladığımız yeni koloni çalışmalarına farklı ülkelerden heykel sanatçılarının ilgisini sağlamak hem de heykel sanatına ilgiyi ve dikkati çekmek istedik" diye konuştu.

Koloni sanatçılarından Barış Akın, heykel sanatına Türkiye'de yeteri kadar önem verilmediğini, hatta yapılan çalışmalara 'put' gözüyle bile bakıldığını dile getirdi. Akın, "Türkiye'nin çok yakın tarihinde heykel tartışması oldu. Kars'taki İnsanlık Anıtı günlerce konuşuldu ve yıkılmasına karar verildi. Taşla, koca kayalarla mücadele edip sanat eseri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ama yaptığımız çalışmalara put diyen insanlar da var. Maalesef ülkemizde heykel sanatına önem verilmiyor, heykeltıraşlık önemini iyice yitirmiş durumda. Bu gelişmeleri dikkate aldığımızda koloni düzenleyen firmaya teşekkür ediyoruz" dedi. - Denizli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Taşa Can Veriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement