Tasav'dan "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" Paneli - Abdülhamit Gül (1) - Son Dakika
Güncel

Tasav'dan "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" Paneli - Abdülhamit Gül (1)

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, "Getirmiş olduğumuz teklif, tamamıyla rejimi değiştiren değil, bilakis 15 Temmuz'da koruduğumuz cumhuriyeti, demokrasiyi takip eden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni daha da koruyan bir teklif içermektedir.

14.03.2017 00:28

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, "Getirmiş olduğumuz teklif, tamamıyla rejimi değiştiren değil, bilakis 15 Temmuz'da koruduğumuz cumhuriyeti, demokrasiyi takip eden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni daha da koruyan bir teklif içermektedir." dedi.

Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı (TASAV) tarafından bir otelde "Türk Anayasası'nın Hükümet Sistemi: Cumhurbaşkanlığı Sistemi" başlıklı panel düzenlendi.

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Doğan'ın başkanlığını yaptığı panele, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül katıldı.

AK Parti Genel Sekreteri Gül, panelde yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasıyla Türkiye'nin geleceğinin şekilleneceğini belirterek, "Türkiye'de 1876 ile başlayan anayasa geleneğine baktığımızda, 140 yıldır bir parlemento geleneği var ama esas itibariyle Türkiye'de uygulanan hükümet sistemlerinin çok farklı bir şekilde olduğunu görebiliriz. Özellikle '140 yıllık parlementer sistemi değiştirmeyiz' şeklindeki argümanların temelsiz olduğunu peşinen söylemek lazım." dedi.

Daha önceki anayasalara bakıldığında Türkiye'de parlamenter sistemin uygulanmadığının ortaya çıktığını dile getiren Gül, "Parlamento var, 1876'da da var ama bir yerde parlementonun olması demek hükümet sisteminin parlementer sistem olduğu anlamına gelmiyor. Türkiye'de esas itibariyle şu anda uygulanan sistem, 1982 Anayasasıyla ete kemiğe bürünmüştür. 'Türkiye'de vatandaşlar, 100 yıla aşkın bir gelenekten vazgeçiyor' şeklindeki bir algının doğru olmadığını söylemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Gül, rejim tartışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunarak, şunları kaydetti:

"Türkiye, 16 Nisan'da rejimini değil hükümet sistemini belirleyecek ama Avrupa'da rejim değişikliğine sebep olabilir. Ülkelerin hükümet sistemleri, o ülkenin siyasi tecrübesine göre, ihtiyaçlarına göre şekillenir.

Türkiye'nin, 1921'de milli mücadele ederken, yanıbaşımızda Polatlı'da düşman kuvvetleri başkenti işgal etmek için gelirken bir meclis hükümetine ihtiyacı vardı. Ne demek bu? Kuvvetlerin birleşmesi yani yasama ve yürütme mecliste birleşmiştir. Doğrusu da oydu. Çünkü, o denem bir milli mücadele veriliyordu ve her iki kuvvetin de mecliste birleşmesi gerekiyordu."

Halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliğinin yeni bir anayasa değil bir anayasa değişikliği olduğunu vurgulayan Gül, bunun hükümet sistemine ilişkin değişiklik içerdiğinden çok esaslı bir değişiklik olduğuna dikkati çekti. Gül, anayasa değişikliğinin çok defa gündeme geldiğini hatta muhalefet partileriyle bir araya gelerek 7 madde üzerinde uzlaşıldığını anımsatarak, halk oylamasına sunulacak metnin oluşmasında 15 Temmuz'un tarihi rol oynadığını ifade etti.

Gül, "15 Temmuz'un anlamı, Türkiye'nin bekasına, İstiklal Marşımıza, devletin ve milletin varlığına yönelik bir tehdittir. Milletimiz, canlarıyla bu görevi öderken ve siyasete de bir görev verdi ve 'Bir daha bu milleti FETÖ, bölücü terör örgütü gibi unsurlarla devleti zayıflatmayın' diye görev verdi. Milletimizin 15 Temmuz'da kanlarıyla, canlarıyla devletin bekasını koruduğu bu süreç, 16 Nisan'da milletimizin oylarıyla, bekasını şekillendirecektir." dedi.

"Kuvvetlerin bir kişide birleşmesi söz konusu değil"

Cumhurbaşkanını halkın seçtiği bir ülkede parlamenter yapıdan bahsedilemeyeceğinin altını çizen Gül, şöyle devam etti:

"Orada başka bir sistemden bahsedilmesi gerekir. 2007'de eksik kalan konular vardı. Çifte meşruiyet çıktı. İki başlılık, iki farklı yaklaşım Türkiye'nin bekasına tehdit oluşturabilir. 15 Temmuz'da birisi 'sokağa çıkın, demokrasiyi ve milli iradeyi koruyun' birisi 'Hayır, sokağa çıkmayın bu bir suçtur. Sokağa çıkanı tutuklarız.' Böyle bur durum nasıl olurdu?

Türkiye'de ne zaman hükümet konusunda siyasi istikrarsızlık, belirsizlik olmuşsa terör hortlamış. Bakınız, 7 Haziran sonrasında hükümetin kurulamamasının terörü nasıl azdırdığını, ekonomik, siyasi krizlerin oluşumunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenlerle 2007'de ortaya konan bir tercih vardı ama yarım kalan bir referandum vardı, şimdi onu tamamlıyoruz. Getirmiş olduğumuz teklif, tamamıyla rejimi değiştiren değil bilakis 15 Temmuz'da koruduğumuz cumhuriyeti, demokrasiyi takip eden, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni daha da koruyan bir teklif içermektedir."

Sisteme yönelik eleştirileri değerlendiren Gül, bunun üniter bir yönetim modelini öngördüğünü vurgulayarak, tek meclisin söz konusu olduğunu ancak meclisin güçlenmesi anlamında çok önemli bazı düzenlemeler getirildiğini anlattı. Gül, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yürütmenin kanun teklif etme imkanı söz konusu değildir." diye konuştu.

AK Parti Genel Sekreteri Gül, tüm kuvvetlerin bir kişide birleşeceği iddialarının da gerçek dışı olduğunun altını çizerek, "Asla kuvvetlerin bir kişide birleşmesi söz konusu değil." açıklamasında bulundu.

Tasav\'dan "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" Paneli - Abdülhamit Gül (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tasav'dan 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' Paneli - Abdülhamit Gül (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement