'Tavşancıl Çöplügüne 400 Varil Kimyasal Atık Gömüldü' İddiası - Son Dakika
Güncel

'Tavşancıl Çöplügüne 400 Varil Kimyasal Atık Gömüldü' İddiası

\'Tavşancıl Çöplügüne 400 Varil Kimyasal Atık Gömüldü\' İddiası

Çevre Kirliliği ve Kanser Vakalarıyla Sık Sık Gündeme Gelen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde Her Gün Yeni İddalar Ortaya Atılıyor.

11.02.2011 19:02

SANAYİ kuruluşlarıyla konut alanlarının içiçe girmesi nedeniyle, çevre kirliliği ve kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde her gün yeni iddalar ortaya atılıyor. Bir süre önce Çerkesli Köyü yakınlarındaki boş araziye tonlarca kimyasal atık boşaltıldığının ortaya çıkmasının ardından, bu kez de daha önce belde olan ve şimdi Dilovası İlçesi'nin mahallesine dönüştürülen Tavşancıl semtindeki çöplüğe içinde kimyasal atık bulunan 400 varil gömüldüğü iddia edildi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun geçen ay yaptığı, "Dilovası'nda doğum yapmış annelerin sütünde ve yeni doğan bebeklerin ilk dışkısında bile ağır metal var" açıklamasının ardından, Dilovası İlçesi'nde hemen hemen hergün çevre ile ilgili yeni iddia ve ihbarlar günmede geliyor.

'ÇÖPLÜĞE 400 VARİL GÖMÜLDÜ'

Daha önce belde olan ve Dilovası'nın mahallesine dönüştürülen Tavşancıl'a komşu Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, Belediye teşkilatının olduğu dönemde Tavşancıl'da bulunan evsel atık çöplüğüne, içerisinde kimyasal atıkların bulunduğu yaklaşık 400 varilin gömülerek üzerinin de hafriyatla kapatıldığını iddia etti. Varillerin gömülü olduğu alanı gösteren Altınok şunları söyledi:"Bize geçmiş yıllarda, 'Tavşancıl çöplüğüne atıkların gömüldüğü' yönünde vatandaşlardan ihbarlar geldi. 2009 yılında biz resmi makamlara gereken başvuruyu yaptık, Ancak bir sonuç elde edemedik. Buraya tahminen 400 varil atık gömüldüğü söyleniyor. Kazıp görmüş değiliz. Ama daha vahim bir durum da var. Burası vahşi bir çöp alanıydı. Senelerce evsel çöpler buraya atıldı. Çöp sahasının üzeri da sonra üstü hafriyatla kapatıldı. Hiç bir çöp alanı, metan gazı havalandırılması yapılmadan terk edilemez. Gizlenecek, saklanacak ve ayıplı mallar var ki üzeri harfiyatla kapatılıp kaderine bırakıldı. Geçtiğimiz yıl yağmurla birkaç varil açığa çıktı. Onu tespit edip çekimlerini yaparak resmi kurumlara bildirdik. İkinci gelişimizde onu bulamadık. Vatandaşlar İZAYDAŞ'ın alıp götürdüğünü söyledi."

'MUHTEMELEN KAZILACAK'

Çöplüğün altında bir balık çiftliği olduğunu, bu atıkların yağmur suyu ile yeraltı sularına, derelere karışabileceğini de söyleyen Hayri Altınok, "Biz belediye ve çevre müdürlüğüne yazılar yazdık. Burayı dedektörle taradıklarını ve metal varil bulamadıklarını söylediler. Oysa ki biz gözümüzle gördük. Dilovası Belediyesi'ne resmi müracatımızı yaptık. Onlar da atık bidonları tespit etmişler ve muhtemelen burası kazılacak." diye konuştu.

ESKİ BAŞKAN: HAYAL ÜRÜNÜ

Bir dönem CHP'den Kocaeli Milletvekliliği de yapan Tavşancıl'ın belde statüsünde olduğu dönemki belediye başkanı Salih Gün ise, bu iddiaların hayal ürünü olduğunu öne sürdü. Salih Gün şunları söyledi:

"Çevre İl Müdürlüğü, çevre yetkilileri ve mahkeme tarafından böyle birşey olmadığı kanıtlandı. Ben bu iddiaları ortaya atanlar hakkında açtığım davanın birini kazandım. Kesinlikle benim dönemimde böyle bir olay yok. Bu kanıtlandı. Bir ara civar fabrikadan 6 varil oraya dökülmüş. İçerisinde donmuş bir kimyasal atık vardı. Ben hemen bunları kaldırtım. Tavşancıl Belediyesi'nin çevreye duyarlı olduğunu göstermek için de basına biz verdik. Siyasette her türlü kir atmak var. Ben 9 yıl önce bu görevi teslim ettim. Benden sonraki arkadaşlar ne kadar duyarlıdır bilemiyorum. Şu anda çöplükte bekçi yok. Şu anda da varil atılabilir, gömülebilir. 9 yıl önce ayrıldığım görevlerden heralde ben sorumlu değilim."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Tavşancıl Çöplügüne 400 Varil Kimyasal Atık Gömüldü' İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement