Tayland'da cunta yönetimi, eski Başbakan Yingluck Şinavatra'nın Avrupa Parlamentosu'na davet (AP) edilmesine sert tepki gösterdi.
Bangkok Post'un haberine göre, Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, iki Alman AP milletvekilinin ay başında gönderdikleri mektupla Şinavatra'yı Brüksel veya Strazburg'a davet etmesini tuhaf bulduğunu ve cunta yönetimine kurulmuş bir tuzak olarak gördüğünü açıkladı.
Pramudwinai, Taylandlı yetkililerin daveti reddetmesi durumunda, AP milletvekillerinin cuntayı Şinavatra'nın hareket özgürlüğünü kısıtlamakla suçlayabileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sek Wannamethee ise, daveti "kişisel" olarak gördüğünü ve Avrupa Birliği Parlamentosu'nun resmi bir daveti olmadığını savundu.
Wannamethee, AP milletvekillerinin görüşmek için kimi isterlerse çağırma haklarının olduğunu söyledi.
AP vekilleri Elmar Brok ve Werner Langen'in Şinavatra'yı ülkedeki durumları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere Avrupa'ya davet ettikleri mektupta, Tayland'ın askeri darbeden sonraki durumunun endişe verici olduğu yazılmıştı. Mektupta, ülkede halen seçilmiş bir meclisin olmadığı ve bunun muhtemelen 2017'nin ortasına kadar devam edeceği ifadeleri yer almıştı.
Elmar Brok AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevini yürütürken Langen de Komite'nin Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ile ilişkileri panelini yönetiyor.
Şinavatra hükümeti, 22 Mayıs 2014'te ordunun yönetime el koymasıyla devrilmişti. Ordu Şinavatra'nın da aralarında bulunduğu iktidar ve muhalefetten önemli 155 siyasetçiye 23 Mayıs'ta yurt dışına çıkış yasağı getirmişti. Temmuz ayında alınan kararla Anayasa Mahkemesi, Şinavatra'nın yurt dışına izin alarak seyahat etme kararı vermişti.
Son Dakika › Güncel › Tayland Cuntasından Avrupa Parlamentosu'na Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?