TBB ve Jıca Arasında Atık Yönetimi Projesi İmzalandı. - Son Dakika
Güncel

TBB ve Jıca Arasında Atık Yönetimi Projesi İmzalandı.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) arasında “Yerel Yönetimlerin Atık Yönetimi ve Kirlilik Kontrolü ve Afet Yönetimi ve Müdahalesi için Kapasitesinin Arttırılması Projesi”, bugün Ankara’da düzenlenen törenle imzalandı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, “Dünyanın iklim değişikliği başta olmak üzere ciddi çevresel sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde hayata geçirilecek olan bu proje Türkiye ve Japonya arasındaki güçlü dayanışma ve iş birliğinin yeni bir somut örneğini teşkil edecektir” dedi. Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki ise, “Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.

09.11.2022 15:56  Güncelleme: 16:54

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) arasında "Yerel Yönetimlerin Atık Yönetimi ve Kirlilik Kontrolü ve Afet Yönetimi ve Müdahalesi için Kapasitesinin Arttırılması Projesi", bugün Ankara'da düzenlenen törenle imzalandı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, "Dünyanın iklim değişikliği başta olmak üzere ciddi çevresel sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde hayata geçirilecek olan bu proje Türkiye ve Japonya arasındaki güçlü dayanışma ve iş birliğinin yeni bir somut örneğini teşkil edecektir" dedi. Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Kazuhiro Suzuki ise, "Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ederim" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Japonya arasındaki Teknik İşbirliği Anlaşması kapsamındaki "Yerel Yönetimlerin Atık Yönetimi ve Kirlilik Kontrolü ve Afet Yönetimi ve Müdahalesi için Kapasitesinin Arttırılması Projesi", bugün TBB Ankara Hizmet Binası'nda düzenlenen imza töreniyle başlatıldı. Proje ile Türkiye'nin 90 pilot belediyesinde afet riskini azaltma ve katı atık yönetimi uygulamalarının planlanması, uygulaması ve kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Törene TBB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Suzuki, Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal, TBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ve JICA Türkiye Ofisi Başkanı Yuko Tanaka katıldı. Açış konuşmalarının ardından, Baraçlı ve Tanaka projeyi imzaladı.

Şahin açış konuşmasında şunlara değindi:

ŞAHİN: ARTIK BİLİYORUZ Kİ, DEPREM ÖLDÜRMÜYOR PLANLAR ÖLDÜRÜYOR

"Büyükelçimiz ve JICA ile olan dostluğumuz bugün değil, dün değil, yaklaşık 2014'ten beri Gaziantep Büyükşehir olarak Japon Büyükelçiliği ve Japon Ulaştırma Bakanlığı'nın, Çevre Bakanlığı'nın, Japon hükümetinin büyük desteğiyle JICA ile çok yoğun bir şekilde çalıştık. Bu 14 başlıkta hem Su Kanalizasyon İdaremiz GASKİ'nin bütün altyapısını hem de Çevre Daire Başkanlığı'nın yaptığı bütün çalışmaları JICA ile birlikte oluşturduk.

10 yıl önce 2 milyonluk Gaziantep'e bir gecede canını, malını, çocuğunu, ailesini kurtarmak için en güvenli limana, komşusuna sığınan mültecilerle karşı karşıya kaldığımızda en çok güvendiğimiz dostumuz Japonya'ydı. Japon hükümeti ve JICA'nın çok güçlü desteğini yanımızda bulduk.

Pandemiyle birlikte yeni bir dünya kuruluyor. Sosyal adaletin, sosyal barışın, çevresel kalkınmanın birlikte ekonomi, ekolojiye dönüştüren yeni bir sürdürülebilir kalkınma modelini hayata geçirmek için hem hükümetimiz Paris Anlaşması imzaladı hem ilgili bakanlıklarımız ilgili çalışmayı yaptı. Burada en büyük uygulama yine belediyelerde, yerel yönetimlerde.

Artık biliyoruz ki, deprem öldürmüyor planlar öldürüyor. Artık biliyoruz ki seller öldürmüyor yanlış planlanmış şehir planlaması öldürüyor. O yüzden sel olduğunda, deprem olduğunda, yangın olduğunda bunlar bir sonuç. Biz koruyucu önleyici tedbir dediğimiz tedbiri almak için bu imzayı atıyoruz.

Bu atacağımız imza ile 90 belediyemizin kurumsal kapasitesini güçlendireceğiz, direncini arttıracağız. Belediyeler Birliği açısından önemli bir imza olacak."

SUZUKİ: JAPONYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ DOSTLUK İLİŞKİLERİNİN DAHA DA GELİŞMESİNİ TEMENNİ EDERİM

Şahin'in ardından söz alan Büyükelçi Suzuki ise şöyle konuştu:

"Anlaşma kapsamında bu proje dahil dört projenin başlatılması öngörülmektedir. Gelişmiş ülkelerin kalkınma ajansları arasında ve JICA teknik iş birliği alanında ve insan kaynakları yetiştirilmesi alanında üstünlük sahibidir. Ayrıca Japonya afet önleme, tıp ve sağlık gibi bu alanlarda seçkin teknolojilere sahiptir. Japonya'nın bu teknolojiler aracılığıyla Türkiye'de insan kaynağı yetiştirilmesine geniş çapta katkı sağlaması sağlıyor. Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ederim."

ÖNAL: GELECEK NESİLLERE TEMİZ BİR DÜNYA BIRAKMAK, ULUSLARARASI TOPLUMUN MÜŞTEREK SORUMLULUĞUDUR

Bakan Yardımcısı Önal'ın konuşması ise şöyle:

"Dünyanın iklim değişikliği başta olmak üzere ciddi çevresel sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde hayata geçirilecek olan bu proje Türkiye ve Japonya arasındaki güçlü dayanışma ve iş birliğinin yeni bir somut örneğini teşkil edecektir.

Gelecek yıl Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkileri 'Stratejik Ortaklık' düzeyine yükselten Bildiri'nin imzalanmasının 10. Yıl dönümünü kutlayacağız. Bu bildirinin Sayın Cumhurbaşkanımız ve eski Başbakan Sayın Abe tarafından imzalandığını hatırlayacaksınız. Bu vesileyle, Türkiye Japonya dostluğuna önemli katkılar sağlayan Sayın Abe'yi saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Ülkelerimiz arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde ilerlemesinden memnuniyet duyuyoruz.

Japonya bizim 'Yeniden Asya' girişimimizin en önemli odak ülkelerinden biri. 'Yeniden Asya' girişimimizin Japonya'nın 'Serbest ve Açık Hint-Pasifik' vizyonunun ortak hedefleri doğrultusunda Afrika, Orta Doğu, Orta Asya başta olmak üzere, üçüncü ülkelerde kalkınma ve refah teminine yönelik iş birliğimizin güçlendirilebileceğine, müşterek projelerin hayata geçirilebileceğine inanıyoruz.

Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak, uluslararası toplumun müşterek sorumluluğudur. Bugün iklim değişikliğinin etkisiyle büyük yıkımlara yol açan afetlere ve krizlere sıkılıkla şahitlik ediyoruz. Türkiye olarak iklim değişikliğiyle mücadelede 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu çabalarımızın devamı olarak Paris Sözleşmesi'nin geçtiğimiz yıl onayladık. Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemizin 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefini açıkladı ve 'Yeşil Kalkınma Devrimi' ilan etti. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız somut projelerle sürmektedir."

TBB ve Jıca Arasında Atık Yönetimi Projesi İmzalandı.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel TBB ve Jıca Arasında Atık Yönetimi Projesi İmzalandı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement