Adana Ticaret Odası 43. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Atilla Müra'ya 4 yıl önce yaptığı Güney Kore gezisi, bambaşka bir dünyanın kapılarını açtı. Müra, bu ülkelerden getirdiği 6 peruk makinesiyle bugün Türkiye'nin sayılı tasarımcıları arasına girdi.
1958 yılında bayan kuaförü olarak başladığı mesleğinde bugün Türkiye'nin ilk 5 peruk tasarımcısı arasına girmeye başaran Mehmet Atilla Müra'nın ilginç yaşam öyküsü bir film gibi. Kendisini peruk yapmaya adamış, başkalarını gençleştirirken kendisi de hep genç kalmış biri. İlk peruğunu 1970 yılında yapan Mehmet Atilla Müra idealist kişiliğini perukta da en idealini yapmaya adamış. "Şu anda bile hala en iyisini nasıl yapabilirim onu düşünüyorum" dedi.
Mehmet Atilla Müra, 4 yıl önce Güney Kore'ye gitti. Atilla Mete Kuaför Salonu'nun sahibi olan Müra, Türkiye'ye 6 peruk makinesiyle döndü. Bu aynı zamanda Türkiye için bir ilkti. 1 peruk için 3-4 makineyle çalıştığını belirten Müra bu işin tamamen sabır ve tecrübe işi olduğunu belirterek, özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki fuardan sonra Güney Kıbrıs Rum kesiminden de büyük talep aldığını söyledi.
KEMOTERAPİ GÖREN KADINLAR MUTLU AYRILIYOR
Özellikle kemoterapi tedavisi gösteren kadın hastaların kendisine geldiğinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok rahatladıklarını ifade eden Müra, "Bu durum da mesleğin ötesinde ayrı bir mutluluk ve huzur veriyor" diye konuştu. "Kıl var, tüy var, saç var" diyen Müra, birçok peruğun yak öküzü denilen bizondan yapıldığını, sentetik perukların ise yakıcı olduğunu söyledi. Mehmet Atilla Müra ise doğal saçlardan faydalanıyor ve Gürcistanlı kadınların saçlarını çok kaliteli buluyor.
Peruk yapımında en önemli unsurun işçilik olduğunu da anlatan Mehmet Atilla Müra, "Uygulama çok önemli. Çünkü peruk yapımı çok ince bir işçilik gerektiriyor. Biz genelde kesilmiş saçı peruk haline getiriyoruz. Bu konuda çok iddialıyız. Şu anda Türkiye'de kaynak olayı bitti. Doğal peruklara yoğun talep var" dedi.
Müra, mesleğinin en büyük zorluğunun ise "bütün peruk" imal etmek olduğunu söylerken, "En zor olanı bu. Kullanacak kişinin yaşı, boyu, fiziği, tipi, hangi mevsimde kullanacağı çok önemli. Hakiki saçtan yaptığımız saçlara fön ve boya uygulanabilir. Sentetikte ise renk değiştirilemez" diye konuştu.
Bir insanın en sağlam iki organının kemik ve saç olduğunu belirten Müra, "Saçın yapısı çok sağlam. 50 yıllık mezarı açsanız saç ve kemik bulursunuz sadece" dedi. Müra, peruk kullanma geleneğinin Fransızlardan geldiğini de sözlerine ekledi. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Ticareti Öğrendi 'Perukların Efendisi' Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)