İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Tataristan ve Yakutistan'da tecrübelerini anlattı.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kadir Topbaş, Belediye Başkanı Ilsur Metşin'in davetlisi olarak gittiği Tataristan başkenti Kazan'da, Sabantuy (Bahar) Bayramı törenlerine katıldı.
Tören alanında Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov tarafından karşılanan Topbaş, ev sahipleri ve Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkanı Nikolai Patrushev ile bayram kutlamalarını izledi.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Minnihanov, yüzyıllardır kutlanan Sabantuy Bayramı'nın bütün katılımcılara mutluluk getirmesini diledi.
Türkiye'den çok önemli bir dostu ağırlamaktan son derece mutlu olduğunu anlatan Minnihanov, "Kadir Topbaş Bey, coşkumuza eşlik ediyor. Çok yakın bir zaman önce İstanbul'da Sabantuy Bayramı kutlamalarını gerçekleştirdik. İBB bu etkinliğe çok büyük destek verdi. Kendisinden bizlerin selamını İstanbul'a götürmesini rica ediyoruz" diye konuştu.
Törende konuşan Topbaş da kendisini evinde hissettiğini belirterek, şunları söyledi:
"Değerli kardeşim Ilsur Metşin İstanbul'a geldiğinde beni Kazan'daki Sabantuy Bayramı etkinliklerine davet etmişti. 'Davet icabet gerektirir' diyerek, aranızda bulunuyorum. Size Türkiye'den selam getirdim. Sıcak karşılamadan ve ilginizden dolayı size çok teşekkür ediyorum."
Kazan Belediye Başkanı Ilsur Metşin ise Topbaş'a hitaben "Türk dünyası sayenizde yükseliyor. İstanbul sayenizde dünyanın en güzel şehirlerinden biri oldu. Sizin İstanbul'da yaptıklarınızı burada anlatmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Sizden öğrenecek çok şeyimiz var" ifadelerini kullandı.
Tataristan temasları kapsamında şehri gezen Kadir Topbaş, rastladığı yeni evlenen bir çifte para taktı. "İstanbul ve Türkiye'de adet böyledir" diyerek, parayı damadın yakasına iliştiren Topbaş, çiftle nehir kenarında hatıra fotoğrafı çektirdi.
"Dünya barışı için birlikte çalışmaya hazırız"
Başkan Topbaş, Tataristan'ın ardından Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti'nin Başkenti Yakutsk'a geçerek, Cumhurbaşkanı Yegor Borisov ile görüştü.
Topbaş'ın ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Borisov, Yakutistan'ın altın, gümüş, yakut, elmas gibi değerli madenler çıkarılan çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, İstanbul ve Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.
Yerel yönetim modelini yeni öğrenmeye başladıklarını anlatan Borisov, "Buralarda sizleri görmek, bizi çok memnun etti. Sizin desteğinize ihtiyacımız var. Belediye başkanımıza her türlü desteği vermenizi dilerim. Ekiplerimiz karşılıklı çalışsın, bizlere yön verin. İş adamlarınız da gelsin yatırım yapsın. Her türlü yatırıma ihtiyacımız var" diye konuştu.
Topbaş da İBB ve UCLG olarak Yakutistan'a her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederek, "Sayın belediye başkanı ekibiyle İstanbul'a gelsin. Çalışmalarımız hakkında bilgiler veririz ve ekiplerini eğitiriz. Halklarımız ve dünya barışı için birlikte çalışmaya hazırız" dedi.
Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Borisov'un Türk Hava Yollarının Yakutistan'a direkt sefer yapması talebini de görüşeceğini belirtti.
"Şehirlilik bir sosyolojik evrimdir"
Daha sonra Yakutsk Belediye Başkanı Aysen Nikolayev'in onuruna verdiği yemeğe katılan Başkan Topbaş, ziyaretinin ikinci gününde de MK Ammasov Federal Üniversitesi'ni ziyaret etti.
Üniversitede düzenlenen UCLG Toplantısı'nı yöneten Topbaş, başkentteki Hazine Müzesi'ni gezdi ve Isıah (Bahar) Bayramı kutlamalarına katıldı. Bayramı kutlamak için toplanan halk, yerel kıyafetler giyen Kadir Topbaş'a yoğun ilgi gösterdi.
Topbaş, "Şehirler ve Halklar Kentsel Girişimler Karşılıklı Güven Formülü" konulu UCLG Toplantısı'nda yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul'dan kardeş ülke Yakutistan'a selamlar getirdiğini söyledi.
Başkanlığını gururla yürüttüğü ve dünyadaki 4,5 milyar insanı temsil eden UCLG'nin Birleşmiş Milletlerin kalkınma hedeflerinde aktif rol almaya başladığını vurgulayan Topbaş, şöyle devam etti:
"Günümüz dünyasında tüm insanlığın kaderi birbirine bağlı. Globalleşerek küçülen dünyanın barış ve geleceğine hep birlikte katkı sunmak zorundayız. Hepimiz müreffeh bir dünyayı arzu ediyoruz ve farklılıklarımız zenginliğimizdir. Günümüz dünyasında, şehirler çok önemli ve hatta yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70'i şehirlerde yaşayacak. Bu nedenle şehirlerde huzur, güven, refahın sağlanması, yerel yöneticilerin öncelikli görevidir."
Şehirlerin inovasyon ve teknolojinin merkezi olduğuna işaret eden Topbaş, "Şehirlilik bir sosyolojik evrimdir. İnsanlar şehirden beklediklerini alabilirlerse, kendilerini geliştirirler ve kente katkı sunarlar. Teknolojik gelişmeler şehirlilerin çok daha konforlu ve rahat yaşamasını sağlarken, yerel yönetimler olarak bizler de şehre yeni gelenlerin uyum sağlaması için çalışmalar yapmalıyız. Belediyeler bu noktada hükümetlerin de çözüm ortaklarıdır. Ülkelerin kalkınmasında en önemli görev, yerel yönetimlere düşmektedir. Çözümde yerel yönetimlerin dışında üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları da aktif rol oynamalıdır. Altyapı hizmetleri başta olmak üzere, insanlara eşit hizmet ve fırsatlar sunmak zorundayız. İnsan her şeyi affetmez, adam yerine konmamayı affetmez. Bu nedenle her bireyin bir değer olduğu mantığıyla çalışmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Yakutsk Belediye Başkanı Aysen Nikolayev de Kadir Topbaş'ın İstanbul'un ve UCLG'nin çıtasını çok yükselttiğini anlattı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Topbaş, Tataristan ve Yakutistan'da Tecrübelerini Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?