TRT World, KKTC'nin kuruluş yıl dönümüne özel "The Forefront Cyprus" belgeseline imza attı - Son Dakika
Güncel

TRT World, KKTC'nin kuruluş yıl dönümüne özel "The Forefront Cyprus" belgeseline imza attı

TRT World, KKTC\'nin kuruluş yıl dönümüne özel "The Forefront Cyprus" belgeseline imza attı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 40. yıl dönümüne özel hazırlanan belgesel serisi "The Forefront Cyprus" (Bağımsızlık Yolu Kıbrıs), TRT World'de ekrana gelecek.

14.11.2023 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT World'den KKTC'nin 40. yılında "Bağımsızlık Yolu Kıbrıs" belgeseli

İSTANBUL - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 40. yıldönümüne özel hazırlanan belgesel serisi "The Forefront Cyprus" (Bağımsızlık Yolu Kıbrıs), TRT World'de izleyiciyle buluşacak.

Kıbrıs Türk halkının varoluş ve bağımsızlık öyküsünün ekranlara taşınacağı altı bölümlük belgesel serisi "The Forefront Cyprus" (Bağımsızlık Yolu Kıbrıs), ilk bölümüyle KKTC'nin kuruluşunun 40. yıl dönümünde TRT World'de izleyiciyle buluşacak.

Belgesel için aralarında siyasetçiler, eski devlet başkanları, bakanlar, diplomatlar, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nden yetkililer, tarihçiler, mücahitler, gaziler ve birçok görgü tanığının bulunduğu yaklaşık 50 isimle röportajlar yapıldı. Bu isimler arasında Birleşmiş Milletler eski Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, KKTC Cumhurbaşkanları Ersin Tatar, Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu, Serdar Denktaş ve Keti Klerides bulunuyor. Belgeselin hazırlık aşamasında KKTC ve Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Yunanistan, Fransa, İspanya ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde çekimler ve röportajlar yapılırken, Kıbrıs Türk direnişinin başladığı Erenköy'de de bugüne kadar yapılmamış çok detaylı anlatımlara yer verildi.

Ayrıca TRT World ekibi Birleşmiş Milletler denetimindeki ara bölgede de özel röportajlar yaptı. Belgeselin ikinci bölümünde Kıbrıs Türkleri için direnişin simgesi olan Erenköy'de yapılan çekimlere 1964 yılında oradaki direnişe katılan Mücahit Ahmet Yıldırım'ın da eşlik etmesi çalışmaya büyük derinlik kattı. Yine bu bölüm için hayattaki son Bereketçi Mücahit olan Fadıl Elmasoğlu ile konuşuldu. Ayrıca Rumlar tarafından işkence ile şehit edilen pilot Binbaşı Cengiz Topel'in hazin hikayesi görgü tanıklarının gözünden anlatıldı.

TRT World Kanal Koordinatörü Bora Bayraktar, Zümrüt Sönmez, Naim Öngören, Güray Ervin, Hilmi Yaşa, Kenan Şakar ve Fatih Kibar'ın yer aldığı ekip tarafından hazırlanan belgesel, "Nefret Tohumları", "Direniş", "Atilla Harekatı", "Diplomatik Savaş", "Annan Planı", "Bir Ada" ve "İki Devlet" isimli bölümlerden oluşuyor.

"The Forefront Cyprus (Bağımsızlık Yolu Kıbrıs), ilk bölümüyle KKTC'nin bağımsızlığını ilan ettiği 15 Kasım Çarşamba günü saat 17.30'da TRT World'de izleyiciyle buluşacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TRT World, KKTC'nin kuruluş yıl dönümüne özel 'The Forefront Cyprus' belgeseline imza attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement