Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun... - Son Dakika
Güncel

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun...

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun...

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 6504 sayılı "Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi...

28.11.2013 09:24

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 6504 sayılı "Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, 4 Ocak 2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi değiştirildi.

Buna göre, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması, milletvekili genel ve ara seçimleri, mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri genel ve ara seçimi dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulu'nun ihtiyacı için yapılacak filigranlı oy pusulası kâğıdı ile filigranlı oy zarfı kâğıdı alımı, oy pusulası basımı, oy zarfı yapımı hizmetleri ile bu seçimlere yönelik her türlü seçim malzemelerinin alımı ile yurt dışı seçim harcamaları, il seçim kurulu başkanlıkları tarafından alınacak oy pusulası basım hizmeti alımı, doğrudan temin yoluyla alınacak.

-TÜKETİCİNİN KORUNMASI-

Cumhurbaşkanı Gül'ün onay verdiği 6502 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tüketici haklarının korunmasında önemli değişiklikler içeren yasa önemli değişiklikler getiriyor. Yasa uyarınca bankalar yıllık kart aidatı ve benzeri ücretler talep etmeyecekleri ayrı bir kredi kartı sunacak. Banka sözleşmeleri okunaklı şekilde düzenlenecek. Sözleşmede yazılı olmayan komisyon ve masraflar tüketici aleyhine hiçbir şekilde değiştirilemeyecek. Devre tatil sözleşmelerinde 10 gün, mesafeli satışlarda 7 gün olan cayma süreleri 14 güne çıkarıldı. Ön ödemeli konut satışlarında 14, taksitli satışlarda 7 günlük cayma hakkı getiriliyor. Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon gibi tüm aboneliklerde, tüketici istediği zaman sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olacak, şirketler abonelikten ayrılan tüketiciye eziyet çektiremeyecek.

Geçmişte birçok örneği olan ve sayısız mağduriyet ve sağladığı zenginliklerle basının gündemini haftalarca meşgul eden, "saadet zinciri" olarak tanımlanan uygulamalara yasak getirildi. İnşaat ruhsatı alınmamış inşaatlar için maketten satışı yasaklanan kanun konut alımında sigorta müessesesi getiriyor. Taklit ürünlerinin cezaları artırılacak.

-GECE YARISI VE SABAHA KARŞI YAYINLARINA KATKI...-

Kanun ulusal radyo ve televizyon kuruluşlarına ayda 15 dakikadan az olmamak üzere tüketicinin bilinçlendirilmesi için yayınlar yapma zorunluluğu getiriyor. Söz konusu "bilgilendirici, eğitici" kamu spotları televizyonlarda yıllardır gece yarısı ve sabaha karşı yayınlanıyor. Kanun konut kredisinde erken ödeme tazminatının, kalan vade sayısı 36 ayı aşmayan kredilerde, erken ödenen tutarın yüzde 1'ini geçememesini de öngörüyor.

-AZERBAYCAN İLE İŞBİRLİĞİ-

"T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Haberleşme ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Televizyon ve Radyo Şurası Arasında Televizyon Yayıncılığı Alanında İşbirliğine Dair Protokol ile Teknik Hizmet Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kanun ile, 24 ?Ocak 2008 tarihinde Bakü'de imzalanan "T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Haberleşme ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Televizyon ve Radyo Şurası Arasında Televizyon Yayıncılığı Alanında İşbirliğine Dair Protokol ile Teknik Hizmet Sözleşmesi"nin onaylanması uygun bulundu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement