) Türk Heyeti Danimarka Ombusman'ını Ziyaret Etti Türk Heyeti Danimarka Ombusman'ını Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

) Türk Heyeti Danimarka Ombusman'ını Ziyaret Etti Türk Heyeti Danimarka Ombusman'ını Ziyaret Etti

) Türk Heyeti Danimarka Ombusman\'ını Ziyaret Etti Türk Heyeti Danimarka Ombusman\'ını Ziyaret Etti

Ombudsan Zekeriya Aslan, Danimarka Parlamento Ombudsman'ına ziyareti sırasında fincan takımı sunarken, 'bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır' sözünü hatırlatınca, Ombudsman Jörgen Steen Sörensen, 'benim için hatırı 40 yıldan fazla olacak' dedi.

25.04.2013 16:38

-?kahvenizin HATIRI 40 YILDAN FAZLA OLUR?

Ombudsan Zekeriya Aslan, Danimarka Parlamento Ombudsman'ına ziyareti sırasında fincan takımı sunarken, 'bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır' sözünü hatırlatınca, Ombudsman Jörgen Steen Sörensen, 'benim için hatırı 40 yıldan fazla olacak' dedi.

DANİMARKA'da temaslarını sürdüren Kamu Denetçisi (Ombudsman) Zekeriya Aslan, Parlamento Ombudsman'ı Jörgen Steen Sörensen'i ziyaret etti. Zekeriya Aslan ve beraberindeki uzmanlar İlhan Ceylan, İbrahim Pektaş, Danimarka'da Ombudsman kurumunun çalışmaları, yetkileri, parlamento ve parlamenterler üzerindeki denetimleri hakkında bilgiler almak üzere üç günlük bir çalışma başlattılar. Zekeriya Aslan, Ombudsman'a bir kahve takımı ve kravat hediye ederken, 'bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözünü söyledi. Danimarkalı Ombudsman Sörensen, aldığı hediyeden çok memnun kaldığını belirterek 'sizin kahve takımı ile içeceğim kahvenin bendeki hatırı 40 yıldan daha uzun olacak ve kahvemi içerken kravatı da takacağım. Türkiye'de Ombudsman kurumunun kurulması, ziyaret bizi çok memnun etti. Her türlü desteği vermeye devam edeceğiz' dedi. Türkiye'de yeni kurulan Obudsman kurumunun, Türk halkına büyük hizmet sunacağı ve tarafsız olacağı konusunda garanti verirken, ziyareti ve çalışmaları hakkında DHA'ya açıklamalarda bulunan Zekeriya Aslan 'görüşmeler çok verimli geçiyor. Danimarka Ombudsmanı bizi çok iyi ağırlıyor ve bilgilendiriyor. Birkaç gün buradayız. Danimarka Ombudsmanlığı 1953 yılında kurulmuş, biz ise 2010 referandumundan sonra yeni kurulduk. 29 Mart tarihinden itibaren şikayetler almaya başladık. Onların tecrübelerinden yaşadıkları deneyimlerden yararlanmak için buradayız. Elektronik ortamda en son sisteme Danimarka sahip. Biz de elektronik ortamda şikayet aldığımız için nasıl bir yol izlenir, uygulamada neler yapılır gibi konularda tecrübe ediniyoruz. Ombudsman kurumunun Türkiye'ye yararı çok olacak. Türkiye'nin insan hakları konusunda geldiği düzeyi gösteriyor. Sistemi incelediğiniz zaman 6 ay gibi kısa bir sürede insanların şikayetlerini karşılıksız çözmeye çalışan bir kurum. İdarenin işlem ve kararları, tutum ve davranışlarına karşı şikayet merci. Halkımıza problemi ile ilgili 6 ayda yardımcı oluyor ve ilgili kuruma uyarıda bulunuyor. Uyarıya uymayan kurumu da basına deşifre etme hakkımız doğuyor' dedi.

TARAFSIZ OLACAĞINA GÜVENSİNLER Zekeriya Aslan sözlerine şöyle devam etti: 'Halkımıza bu kurumun tarafsız olduğu konusunda kesinlikle söz veriyoruz. Zaten biz ne dersek diyelim tarafsız ve bağımsız nasıl karar verdiğimizi zamanla görecek, 'iyi ki kurulmuş bu kurum' diyecekler biz kendimize bu kadar çok güveniyoruz. Bizim diğer arkadaşlarımız, Finlandiya, Norveç İsveç, Polonya gibi ülkeleri geziyorlar. Türkiye'deki Ombudsman kurumunda bizim baş denetçimiz Nihat Ömeroğlu ve 5 kamu denetçisi var biri de benim. Görevleri, idarenin tüm eylem ve işlemleri dediğimiz zaman hepsi giriyor. Ayrıca idarenin tutum ve davranışları giriyor. İnsanlarımız şikayetçi olabiliyorlar. Danimarka'da yargıya hiç müdahale olmadığını öğrendik. Yargının her türlü işlem ve kararına karışmadıklarını söylediler.Bizim kanunlarımıza bakarsanız. Orada bir cümle kullanılmış. Yargının yargısal faaliyetleri denmiş bunun dışındakilere biz bakabiliyoruz. İnsanlarımız, yargıdaki, aksamadan, yargıcın tutum ve davranışlarından, zamanında karar verip vermemesinden, bu manada yargının uzun sürmesinden bize şikayette bulunabiliyorlar. Takdir edersiniz ki daha yeniyiz. Bu manada Danimarka'da hiçbir işlem yapılmadığını öğrendik. Danimarka'da ayrıca askeri nitelikteki eylemlerde biraz kısıtlama var. Ombudsmanlık kurumu, ülkelerle, toplumun yapısıyla, nüfusuyla özdeşleşiyor. Bu manada bize çok şikayet geleceğine inanıyoruz. Danimarka Ombudsmanına yıllık gelen şikayet sayısı 5 bin biz daha bir aydır şikayet almamıza rağmen bize gelen şikayet sayısı bini aştı. İşimizin zor olduğunu görüyoruz ama uzman arkadaşlarımız teknik boyutta, Danimarkalı meslektaşlarından her türlü bilgiyi ediniyorlar?

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ) Türk Heyeti Danimarka Ombusman'ını Ziyaret Etti Türk Heyeti Danimarka Ombusman'ını Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement