Türk ve Kırgız Aileler Arasında Çapraz Böbrek Nakli Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Türk ve Kırgız Aileler Arasında Çapraz Böbrek Nakli Yapıldı

Türk ve Kırgız Aileler Arasında Çapraz Böbrek Nakli Yapıldı

Antalya'da Türk ve Kırgız aileler arasında çapraz böbrek nakli yapıldı.

20.05.2013 14:05

Antalya'da Türk ve Kırgız aileler arasında çapraz böbrek nakli yapıldı. Kayseri Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru 42 yaşındaki Mustafa Deniz'e, Kırgızistan'dan gelen 40 yaşındaki Nurbek Adanbayev'in bir böbreği, Kırgızistan vatandaşının annesi emekli öğretmen 61 yaşındaki Gülnisa Bolotova'ya ise polis memurunun eşi 35 yaşındaki Birgül Deniz'den alınan böbrek başarıyla nakledildi.

Medicalpak Antalya Kompleksi'nde 5 gün önce başarıyla gerçekleştirilen çapraz böbrek nakli uygulaması ayrı ülke vatandaşlarını çapraz nakille bir araya getirdi. Nakilleri gerçekleştiren Medicalpark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakil Merkezi Yöneticisi Prof.Dr. Alper Demirbaş ayrı ülkelerden insanların çapraz nakille bir araya gelmelerinin Türkiye'de ilk olduğunu söyledi. Kırgız anneyle oğlunun kan grupları uymadığı için oğlundan annesine organ nakli yapılamadığını belirten Prof.Dr. Demirbaş, şöyle dedi:

"Kan uyuşmazlığı polis memuru ile eşi için de geçerliydi. İki ailenin de müracaatlarını değerlendirdik. Kırgızistan'da yaşayan Gülnisa Bolotova, Antalya'daki organ nakilleri konusundaki başarıyla ilgili bilgi aldıktan sonra Türkiye'ye gelmiş. Bu olay, organ nakillerindeki başarının yurtdışında da dikkati çektiğini gösteriyor. Ameliyatlar başarılı geçti. Vericiler taburcu edildi. Yakın zamanda nakil gerçekleşen hastalar da taburcu edilecek."

KAN GRUBU PROBLEM OLDU

Yaklaşık 5 yıldan bu yana böbrek yetmezliği çeken Gülnisa Bolotova, aile ve yakın akrabaları arasındaki tüm verici adaylarıyla kan uyuşmazlığı tespit edildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Burada yapılan başarılı nakiller ilgimizi çekmişti. Çapraz nakil olasılığını da düşünerek muayene için Antalya'ya geldik. Verici adayı oğlum da yanımda olduğu için hastane yetkilileri bize çapraz nakil yapılabileceğini söyledi. Kısa süre içinde de nakil yapılacak Türk aileyle tanıştık."

Yüksek tansiyon şikayetiyle 2009 yılı şubat ayında hastaneye gittiğinde böbrek yetmezliği çektiğini anlatan polis memuru Mustafa Deniz ise, 30 Ocak'tan bu yana diyalize girdiğini söyledi. Deniz, "Tedavi için hastaneye geldik. Eşimle kan grubumuz uymadığı için nakil olamayacağı belirtildi ve Kırgızistan'dan gelen aileyle çapraz nakil teklif edildi. Teklifi memnuniyetle kabul ettik. Şimdi sağlığıma kavuştum" dedi.

Kırgız ve Türk aileler hastane odasında mutluluk pozu vermeyi de ihmal etmedi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türk ve Kırgız Aileler Arasında Çapraz Böbrek Nakli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement