Türkiye, Bulut Bilişimin Büyümesini Etkileyen Yasal Düzenlemel​erde 24 Ülke Arasında 17. Oldu - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Bulut Bilişimin Büyümesini Etkileyen Yasal Düzenlemel​erde 24 Ülke Arasında 17. Oldu

BSA tespitlerine göre, dünya genelinde birbiri ile çelişen yasal düzenlemeler, hızla büyüyen bulut bilişimiimkanlarını tehdit ediyor.

22.02.2012 23:25

İstanbul —Business Software Alliance (BSA) tarafından yayınlanan ve dünya genelinde ülkelerin ele alındığı "BSA Global Bulut Bilişim Karnesi" isimli rapora göre, bulut bilişimin gelişimini etkileyen devlet politikaları ile ilgili yeni bir sıralamada 24 ülke arasında 17. sıraya yerleşti.

BSA'nın bu yeni çalışmasında, Türkiye'nin sıralamalarda alt sıralardaki yerinin tatmin edici olmadığı, ancak bundan daha endişe verici olan durumun ise ülkeden ülkeye birbiri ile çelişen düzenlemelerin oluşturduğu bugünkü uluslararası karmaşanın küresel bulut bilişim pazarını tehdit etmesi olduğu belirtiliyor.

BSA, devletlere bulutun sağladığı ekonomik potansiyeli tam olarak yakalayabilmeleri için politikalarını verilerin sınırlar arasında sorunsuz olarak akabileceği şekilde uyumlu hale getirmelerini öneriyor.

BSA Global Bulut Bilişim Karnesi, ülkelerin küresel entegre bulut pazarını yönlendirme konusundaki hazırlık derecelerini gösteren ve bu alanda ilk örneği oluşturan bir çalışmadır. Bu sıralamada, dünyadaki bilgi ve iletişim teknolojisinin yüzde 80'ini oluşturan ülkelerdeki kanun ve düzenlemeler değerlendirilmiş ve bu ülkelerin politikaları aşağıdaki yedi alanda incelenmiştir: veri gizliliği, siber güvenlik, siber suçlar, fikri mülkiyet, teknolojinin karşılıklı çalışabilirliği ve yasal uyumluluk, serbest ticaret ve BT altyapısı.

Sıralamada ilk beş sırayı alan en sağlam bulut politikalarına sahip ülkelerin Japonya, Avustralya, Almanya, ABD ve Fransa olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak BSA Türkiye Başkanı Semih Sağman şunları söyledi: "Bulut bilişimin gerçek yararları ölçek büyüdüğünde görülür. Küresel bir ekonomide dünyanın herhangi bir yerinde bulunan sunuculardan kişisel veya iş amaçlı kullanım için yararlanabilmenizi sağlayacak teknolojilere ulaşabilmeniz gerekir.

Ancak bunun için verilerin sınırlar arasında hukuka uygun şekilde dolaşımına izin veren düzenlemeler mevcut olmalıdır. Bugün için geçerli olandurumda bizim gerçekten ihtiyaç duyduğumuz türden dijital hizmetlerin önünü tıkayan çok fazla ülke ve çok fazla kural bulunuyor.

Türkiye, siber suçlarla uluslararası mücadeleyi düzenleyen sözleşmeyi imzaladı, ancak henüz esas hükümlerin tamamını hayata geçirmedi. Öte yandan, Türkiye'de fikri mülkiyet korumasına ilişkin mevzuat makul ölçülerde güncel olmakla birlikte, yaptırımlar etkin olarak uygulanmamaktadır. Çevrimiçi platformlarda telif hakkı ihlalleri ile ilgili özel bir hüküm sayesinde hak ihlaline konu içerik kaldırılabilmektedir. "

Türk Ceza Kanunu (bilişimle ile ilgili suçları da düzenlenmektedir. Tartışmalara konu olan 2007 yılında yayınlanan 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da da internet ortamında işlenen belirli suçlar kapsam içine alınmıştır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye, Bulut Bilişimin Büyümesini Etkileyen Yasal Düzenlemel​erde 24 Ülke Arasında 17. Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement