Türkiye'den Dört İlçe Daha 'sakin Şehir' Oldu - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Dört İlçe Daha 'sakin Şehir' Oldu

Türkiye\'den Dört İlçe Daha \'sakin Şehir\' Oldu

Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen 2011 Cittaslow Genel Kurulu'nda Türkiye'den dört kent daha 'sakin şehir' olarak 'Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı'na katıldı.

28.06.2011 12:35

Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen 2011 Cittaslow Genel Kurulu'nda Türkiye'den dört kent daha 'sakin şehir' olarak 'Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı'na katıldı. Türkiye'nin ilk sakin şehri Seferihisar tarafından birliğe aday gösterilerek dosyaları teslim edilen 4 ilçenin 'Cittaslow' üyeliği açıklandı. Buna göre Akyaka (Muğla), Yenipazar (Aydın), Gökçeada (Çanakkale) ve Taraklı (Sakarya), Türkiye'nin yeni sakin şehirleri oldu.

2011 Cittaslow Genel Kurulu'na Türkiye damga vurdu. Lidzbark Warminski Belediye Başkanı Artur Wajs tarafından açılışı yapılan toplantıda Türkiye'nin Cittaslow başkenti Seferihisar tarafından birliğe aday gösterilerek dosyaları teslim edilen 4 kentin Cittaslow üyeliği açıklandı. Buna göre Akyaka (Muğla), Yenipazar (Aydın), Gökçeada (Çanakkale) ve Taraklı (Sakarya), Türkiye'nin yeni sakin şehirleri oldu. Yeni üyelerle birlikte Ulusal Birliği'ni kurarak İcra Kurulu'na giren Seferihisar, Cittaslow'ların geleceğiyle ilgili karar verme yetkisini kazandı.

Ulusal Birliği'ni kuran Türkiye, 2013 yılı Cittaslow Genel Kurulu'na ev sahipliği yapma hakkını da elde etti. Birliğin en büyük organizasyonu 2013 Haziran'ında dünyanın dört bir yanından 25 ülke, 150 belediye başkanı, Cittaslow yetkilileri ve gönüllülerinin katılımıyla Seferihisar'da gerçekleşecek.

KENTLERİN ÖZELLİKLERİ

Toplantıda, Cittaslow-AB ilişkileri, dünya genelinde Cittaslow'ların gerçekleştirdiği projeler, Slow Food, Cittaslow işbirliği ve yeni üye olan kentlerin sunumları yer aldı. Cittaslow Türkiye adına sunum yapan Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, yeni kentleri Cittaslow üyelerine tanıttı. Başkan Soyer, Akyaka'nın Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğu ve biyoçeşitliliğiyle, Taraklı'nın karakteristik mimari yapısı ve restore edilen çok sayıda binasıyla, Yenipazar'ın Türkiye çapında ünlü pidesi başta olmak üzere yerel yemekleriyle, Gökçeada'nın ise organik üretim ve Slow Food etkinlikleri sayesinde kendi özelliklerine sahip çıkan kentler olduğunu belirtti. Sunum sonrasında yapılan törenle Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden, Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay ve Taraklı Belediyesi temsilcisi Cittaslow sertifikaları aldı.

SOYER ÇOK MUTLU

Türkiye'ye üç müjdeli haberle döndükleri için oldukça mutlu oldukları belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Akyaka, Gökçeada, Yenipazar ve Taraklı yeni yol arkadaşlarımız oldu. Önümüzdeki yıl içinde dosyalarını hazırladığımız kentler var. İlk günden beri sakin şehrin Türkiye'ye yeni bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledik. Türkiye'nin dört bir yanına yayılacak sakin şehirler de hem Türkiye'ye hem de tüm dünyaya bir turizm modeli sunacağız" dedi.

TANITIM VE PRESTİJ İMKANI

Cittaslow İcra Komitesi'ne girmelerinin de çok önemli olduğunu belirten Başkan Soyer, artık sakin şehirlerin geleceğiyle ilgili söz sahibi olduklarını belirtti. 2013'te yapılacak genel kurulun da müthiş bir tanıtım ve prestij imkanı olduğunu kaydeden Soyer, "2013 Cittaslow Genel Kurulu bu açıdan bizim için bulunmaz bir fırsat. Türkiye'nin bir sakin şehirler cenneti olabileceğini, misafirperverliğimizi ve zenginliklerimizi tüm dünyaya göstereceğiz" diye konuştu.

EXPO İÇİN FIRSAT

Bu genel kurulun Seferihisar için olduğu kadar İzmir için de büyük önemi olduğuna inandığını ifade eden Soyer, "Cittaslow Birliği'ni oluşturan 23 ülke aynı zamanda EXPO Dünya Fuarı'nı düzenleyen BİE birliğinin de (Uluslararası Sergiler Bürosu) üyeleri. 2020 EXPO'su için aday olan İzmir'in bu adaylık öncesinde lobi yapabilmesi, İzmir'i tanıtabilmesi ve destek istemesi için çok büyük bir şans. Bu konuda Seferihisar'ı olduğu kadar İzmir'i de üye ülkelere tanıtarak EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesini için oy isteyeceğiz" dedi.

-----KUTU-----

Cittaslow nedir?

İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, sakin şehir anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir. Şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel zanaatları, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları çocuklarla ve misafirlerle paylaşmaktır. İnsanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulmasıdır. Çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almak ve uygulamaktır. Yerel üreticileri desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturmaktır. Çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır. - İzmir/ Seferihisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Dört İlçe Daha 'sakin Şehir' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement