Türkiye Enerji Zirvesi Gaziantep'te Başladı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Enerji Zirvesi Gaziantep'te Başladı

Türkiye Enerji Zirvesi Gaziantep\'te Başladı

Bu sene 5'cisi düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde başladı.

11.09.2014 16:02  Güncelleme: 16:18

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde (ŞKM) yerli ve yabancı konuşmacılarında iştirak ettiği zirvede enerji sektörünün sıkıntıları ve çözüm önerileri ele alındı.

Zirvede enerjinin insan yaşamındaki önemine dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Bir taraftan insanı merkeze alan bir yönetim anlayışı dünyada hak görülürken, diğer taraftan insanı yok sayan, insanın gözüne baktığı zaman petrolün doları, altını gören bir anlayışı da hep birlikte değiştirmek zorundayız" dedi.

Şahin, 5. Türkiye Enerji Zirvesi'nde, ekonomi politikalarını, sürdürülebilir enerji politikalarına bakıldığında zirvenin stratejik bir şehirde yapılmasının anlamlı olduğunu söyledi.

Özellikle modern, çağdaş, yaşlı dünyaya bakıldığı zaman kendi içerisinde yaşanan çoklu standartların arkasında aslında ciddi bir enerji politikalarının olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, şöyle konuştu:

"Bütün enlerin yaşandığı bir dünyadayız. En zengin ile en fakirin arasındaki farkın arttığı ve günlük 1 doların altında yaşayan milyonlarca insanın olduğu, 5 yaşına gelmeden temiz kaynak suyuna ulaşamayan birçok çocuğun öldüğü bir dünyadayız. Teknolojinin nimetlerinde istifade ederken çok ciddi bir şekilde insanların hırsının, aç gözlülüğünün sonucunda acının gözyaşının ve savaşın olduğu bir coğrafyadayız."

İbn-i Haldun'in "Coğrafya kaderdir'' sözünü hatırlatan Şahin, Gaziantep'te bu kaderin getirdiği dirençle, donanımla yoluna devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye sığınan Suriyelilere de değinen Şahin, "En yakın örneğimiz bugün şehrimizin içerisinde savaşın kadınlarını, savaşın yetimlerini, savaşın yaşlılarına kucağımızı açtık, ekmeğimizi bölüştük, enerjimizi bölüştük, suyumuzu bölüştük ve bu bakımdan da bütün hemşerilerime bu yaptıkları ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

"Bir taraftan insanı merkeze alan bir yönetim anlayışı dünyada hak görülürken, diğer taraftan insanı yok sayan, insanın gözüne baktığı zaman petrolün doları, altını gören bir anlayışı da hep birlikte değiştirmek zorundayız'' diyen Fatma Şahin, çıkar dünyasından, vicdan dünyasına geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

KENTİN ENERJİDEKİ HEDEFLERİ

Dünyada kentlerin yarıştığına dikkati çeken Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü artık kentler yarışıyor, kalkınma yerelde başlıyor, demokrasi yerelde başlıyor. Kendi şehrimizin bütün enerji kaynaklarını kullanmak en temel stratejimiz. Bir enerji üretimini başlattık. Bunu da yeterli bulmuyoruz. Şuanda yeni Büyükşehir kanunu ile bütün sınırların Büyükşehir olmasından kaynaklı bunu yüzde 100 kapasiteyi artıracak yeni teknolojiyi çıkaracak şekilde yolumuza devam ediyoruz. Şehrimizin enerji mastır planını hazırlıyoruz.''

Güneş enerjisini en iyi kullanan şehirler hedefine ulaşmayı önemsediklerini ifade eden Şahin, ilk kez Türkiye'de "solar otoparkının'' Gaziantep'te yapıldığını söyledi. Ekolojik kent çalışmaları hakkında da bilgi veren Şahin, Gaziantep fıstığının kentin en büyük nimeti olduğunu belirtti.

TÜBİTAK ile yapılan çalışmada yaş kabuğun üzerindeki metan gazını yönetebilme ve burada bioenerji üretebilmeyi başardıklarına dikkati çeken Şahin, "Antep fıstığını yeşil altına dönüştürerek enerji sektöründe de yeni bir alternatif üretme planlaması içerisindeyiz'' şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, şuan Türkiye'de değişim ve dönüşümü yönettiklerini belirtti.

Enerji sektörünü, refah seviyesini artıracağı için çok önemsediklerini vurgulayan Yıldız, "Bu değişim ve dönüşümü salondaki arkadaşlarımızla yönetiyoruz. Birimizin emeğinin eksik olması halinde hepimizin gayreti boşa düşeceği bir sektördeyiz. O yüzden herkes üzerine düşeni yerine getirmeli" diye konuştu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu ise, Türkiye'nin enerji gücünün artırılması gerektiğini söyledi. Enerjinin, ülkelerdeki refah seviyelerini artıran, büyümeyi gösteren önemli bir unsur olduğunu dile getiren Mazıcıoğlu, 12 yıllık iktidarları döneminde enerji yatırımlarına önem verdiklerini vurguladı.

Kamu ve özel sektör arasında güzel sinerji oluşturulduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, bu yatırımların hayata geçirilirken çevre konusuna ayrı önem verildiğini kaydetti

Zirveye, Zirve Konferansı Başkanı Fatih Dönmez, Ana Sponsor Yingli Green Enetgy Güney Avrupa Ceo'su Yao Wen, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Enerji Zirvesi Gaziantep'te Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement