Türkiye'nin İlk Kadın Matematik Profesörüne Veda - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Kadın Matematik Profesörüne Veda

Türkiye\'nin İlk Kadın Matematik Profesörüne Veda

Türkiye'nin ilk kadın Matematik Profesörü, dünyaca ünlü matematikçi Cahit Arf'ın öğrencisi Selma Soysal son yolculuğuna uğurlandı.Haber.

10.10.2011 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk kadın Matematik Profesörü, dünyaca ünlü matematikçi Cahit Arf'ın öğrencisi Selma Soysal son yolculuğuna uğurlandı.

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: Yaşar KAÇMAZ İstanbul - DHA

Türkiye'nin ilk kadın Matematik Profesörü olan Selma Soysal (87) sevenleri tarafından bugün son yolculuğuna uğurlandı. Cumartesi günü vefat eden Soysal için ilk tören Matematik Bölümü emekli öğretim üyesi olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampusü'nde düzenlendi.

Zonguldak'TAN ÇIKARAK, İTÜ ÇATISI ALTINDA BİNLERCE ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ

Öğretim üyeleri, Soysal'ın öğrencileri ve yakınlarının katıldığı törende konuşan Soysal'ın kardeşi hukukçu ve siyasetçi Prof. Dr. Mümtaz Soysal, "İTÜ çatısı altında ve böylesi seçkin bir topluluk önünde ablam Selma Soysal hakkında konuşmak benim için gurur verici. Onun hakkında burada anlatılanlardan sonra neyi, ne kadar anlatacağımı bilemiyorum. Selma Soysal, kendi içinde bir sanayi devrimi gerçekleştirmiş olan Zonguldak'tan çıkarak, İTÜ çatısı altında binlerce öğrenci yetiştirdi. Bir matematik kadını, bir bilim insanı olarak yetişmesinde her zaman gurur duyduğu İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kurumların büyük payı var. İTÜ'de matematik alanında yapılan çalışmalarda Selma'nın da katkısı var diye düşünüyorum. Selma, bir bilim kadını olarak ve çağdaş bir Türk kadını olarak ülkemizi yurt dışında gururla temsil etmiştir. Ben bir insanın, bir hocanın, bir akademisyenin, bir üniversitenin nasıl olması gerektiğini onu izleyerek öğrendim" diye konuştu.

BİLİMDE YAPABİLECEKLERİNİN HEPSİNİ YAPTI

İTÜ Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hande Suher de, Selma Soysal'ın vefatının Türkiye ve İTÜ için büyük bir kayıp olduğunu ifade ederek, "O, ilerici bir öğretim üyesiydi. Bilimde yapabileceklerinin hepsini yaptı. Onun öğreticiliği istisnai bir durumdu. O her zaman yenilikleri öğrencilerine aktarmaya çalışan biriydi. Katıldığı sayısız uluslararası etkinlikte, sunduğu bildirilerle, çeşitli ülkelerde yaptığı bilimsel çalışmalarla, matematik alanında ülkemizi çağdaş bir bilim kadını olarak başarıyla temsil etti" dedi.

Soysal'ın cenazesi, İTÜ Taşkışla Kampüsü'ndeki törenin ardından Şişli Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'nda götürüldü.

SELMA SOYSAL KİMDİR?

1924'te Zonguldak'ta doğan Soysal, ilköğrenimini Zonguldak'ta, orta öğrenimini Çapa Kız Öğretmen Okulu'nda parasız yatılı olarak sürdürdü. Ardından Kandilli Kız Lisesi'ne devam eden Soysal, 1941 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Astronomi Bölümü'ne girdi. Dünyaca ünlü matematikçi Cahit Arf'ın öğrencisi oldu. Hazırladığı "Sonsuz Boyutlu Hilbert Uzayı" doktora tezi ile dünya çapında ünlendi. Paris, Londra, Boston üniversiteleriyle Massachusetts Teknoloji Enstitüsü MİT'in uzmanlık programlarına katıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 47 yıl boyunca binlerce bilim insanı yetiştirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Kadın Matematik Profesörüne Veda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement