Türkiye'nin İlk Kadın Muhtarına Vefa - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Kadın Muhtarına Vefa

Türkiye\'nin İlk Kadın Muhtarına Vefa

Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olan ve 89 yaşında ölen Gül Esin adına 21 yıl sonra büst yaptırıldı.

02.12.2011 19:18

Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olan ve 89 yaşında ölen Gül Esin adına 21 yıl sonra büst yaptırıldı. Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi tarafından yaptırılan büst törenle açıldı.

1933 Yılından beri Aydın için övünç kaynağı olmasına rağmen anısına herhangi bir yapıt bulunmayan ilk kadın muhtar Gül Esin için Adnan Menderes Üniversitesi Vakfı Parkı'na büstü yaptırıldı. Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi tarafından yaptırılan büstün açılışına kadınlar yoğun ilgi gösterirken, törene, Gül Esin'in evinde yaşadığı manevi kızı Cumhure Şeref Bozkurt da katıldı. Törende konuşan Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi Başkanı Nadide Çakılcı, Türk siyasetinde geçmişten günümüze önemli rol oynayan Aydın'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın muhtarının yetiştiği il olarak da tarihe geçtiğini söyledi. Bu bakımdan Aydın olarak övünçlü olduklarını kaydeden Çakılcı, Gül Esin'i anmak ve hatırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

KAHVEHANEDE KUMARI YASAKLADI

Gül Esin'in manevi kızı Cumhure Şeref Bozkurt, annesinin Türk kadınına önderlik yapmasından dolayı çok büyük bir onur yaşadıklarını belirterek, "Annem yaşamında yaptığı hizmetlerden duyduğu memnuniyeti anlatıp, o günleri yad ederdi. Köyüne hizmet etmekten büyük mutluluk duyduğunu söyler. Daha fazla neler yapabilirdim diye düşünürdü. Yıllarca benimle yaşadı. Hep çevresi tarafından sevilen sayılan biriydi. Kendisinin hatırlanmasından dolayı çok büyük bir sevinç yaşıyorum. Bu büstün yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye'nin ilk kadın muhtarının büstü Aydın Belediye Meclis üyeleri Sümran Ünal, Saadet Kavasgil, Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi Onursal Başkanı Hatice Bosnalı, Türk Kadınlar Birliği Aydın Şubesi Başkanı Nadide Çakılcı, Gül Esin'in manevi torunu Bingül Çelik tarafından kurdelesi kesilerek açıldı.

ATATÜRK ÖDÜLLENDİRMİŞTİ

Atatürk tarafından kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiği yıl Aydın'ın Çine İlçesi Demirdere Köyü'nde yaşayan 32 yaşındaki Gül Esin, muhtarlığa adaylığını koymuş ve aldığı 500 oy ile Türkiye'nin ilk kadın muhtarı olarak tarihe geçmişti. Muhtarlık yaptığı dönemde köy kahvehanesinde kumar oynanmasını yasaklayan, köydeki kız kaçırma olaylarının önüne geçen ve nikah işlerini düzene sokan Gül Esin, Atatürk tarafından yaptığı hizmetler nedeniyle ödüllendirilmişti. Gül Esin'in muhtarlık yaptığı köy sonradan Karpuzlu adıyla ilçe oldu. Gül Esin de Nazilli'de yaşayan manevi kızının yanına taşındı ve 1990 yılında 89 yaşında Nazilli'de hayata gözlerini yumdu. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Kadın Muhtarına Vefa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement