Türkiye'ye Gelen Yabancı Öğrencilere Özel Rehberlik Hizmeti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye Gelen Yabancı Öğrencilere Özel Rehberlik Hizmeti

İstanbul, Ankara ve İzmir'deki havalimanlarında açılan "Türkiye Bursları Uluslararası Öğrenciler Karşılama Masası" Türkiye'ye gelen binlerce yabancı öğrenciye rehberlik hizmeti veriyor Havalimanındaki masalara başvuran öğrenciler, gideceği şehre göre uçaklarına ya da otobüslerine kadar servislerle götürülüyor, yabancı dil bilen görevliler, onların rahat etmesi için çaba sarf ediyor YTB Uzman Yardımcısı Ulutaş: "Uluslararası öğrenci programı kapsamında her sene yaklaşık 150 ülkeden 4 bin burslu öğrenci Türkiye'ye geliyor" "Öğrenciler buraya gelince onlara oryantasyon ve yönlendirme hizmeti veriyoruz. Genellikle bu şehirde olanlar, servislerle üniversitelere bırakılıyor. Başka illerde olanlar ise iç hatlar terminaline götürülerek, bir nevi rehberlik hizmeti verilmiş oluyor" Kazakistanlı öğrenci Acıyeva: "Buraya gelirken hiçbir zorluk yaşamadık. Masadaki arkadaşlar hemen bize yardımcı oldu" Demokratik Kongolu Dukari: "Metro, uçak veya otobüse gitme konusunda bile onlara danışıyoruz"

26.09.2013 11:57

İZZET TAŞKIRAN - İstanbul, Ankara ve İzmir'deki havalimanlarında Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na (YTB) bağlı olarak açılan "Türkiye Bursları Uluslararası Öğrenciler Karşılama Masası" Türkiye'ye gelen binlerce yabancı öğrenciye rehberlik hizmeti veriyor.

İstanbul'da Atatürk, İzmir'de Adnan Menderes ve Ankara'da Esenboğa Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapan Türkiye burslusu yabancı öğrenciler, karşılama masalarındaki görevliler tarafından karşılanıyor.

Görevlilerin yardımıyla işlemlerini tamamlayan öğrencilerden daha önce uçak bileti gönderilenler havalimanlarındaki iç hatlar terminallerine götürülürken, uçak bağlantısı olmayan illere gidecek olanlar ise kendilerine tahsis edilen servislerle şehirlerarası otogarlara bırakılıyor.

Otogarlarda da görevliler tarafından karşılanıp uğurlanan yabancı öğrenciler, gittikleri şehirlerde destek almaya devam ediyor.

Tamamı yabancı dil bilen karşılama masası görevlileri, "Türkiye Bursları" uygulamasının dışında gelen öğrencilere de yol gösterme ve rehberlik hizmeti sunuyor.

"Gönül köprüsü oluşturuyorlar"

Atatürk Havalimanı'nda faaliyet gösteren karşılama masasında görev yapan YTB Uzman Yardımcısı Atılgan Ulutaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verdikleri hizmetin "Türkiye Bursları" uygulamasının bir parçasını olduğunu ifade etti.

Ulutaş, uluslararası öğrenci programı kapsamında her yıl yaklaşık 150 ülkeden 4 bin burslu öğrencinin Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Öğrenciler, Türkiye'nin yüksek eğitim kurumlarına yerleşerek burs almaktadırlar. Bu öğrenciler, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılıyorlar ve ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile kendi ülkeleri arasında gönül köprüsü oluşturuyorlar" dedi.

Yabancı öğrencilere burs verilmesi uygulamasının Osmanlı Devleti'nden bu yana sürdüğüne işaret eden Ulutaş, Türkiye Bursları'nın ise 1992'de sistematik bir hale getirildiğini anlattı.

Ulutaş, bursların başlangıcından bu yana kapsamı genişletilerek dünyaya yayıldığını bildirerek, şunları söyledi:

"2012'de Türkiye'nin artan gücü ve diplomasinin değişen yapısı dolayısıyla, Türkiye Bursları'nın uluslararası öğrenci hareketliliğini farklı bir konsepte kavuşturma kararı alındı. Bu doğrultuda bu yıl burs kazanan öğrencilerin herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için İstanbul, İzmir ve Ankara'da stant kuruldu. Bu stantlar bir hafta daha hizmet verecek. Öğrenciler buraya gelince onlara oryantasyon ve yönlendirme hizmeti veriyoruz. Genellikle bu şehirde olanlar servislerle üniversitelere bırakılıyor. Başka illerde olanlar ise iç hatlar terminaline götürülerek, bir nevi rehberlik hizmeti verilmiş oluyor. Üniversite, insan hayatında çok önemli bir yer teşkil ediyor. Burada Türkiye'ye geldiklerinde kötü bir olayla karşılaşmamaları veya kolaylıkla yollarını bulmaları için elimizden gelen her türlü yardımı yapıyoruz."

Öğrenciler hizmetten memnun

Karşılama masasındaki hizmetlerden yararlanan İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Kazakistanlı Gülnur Acıyeva ise Türkiye'de olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Acıyeva, Türkiye Bursları'na ilk defa başvuru yapmasına rağmen kazandığını dile getirerek, "Benim için çok iyi oldu. Buraya gelirken hiçbir zorluk yaşamadık. Masadaki arkadaşlar hemen bize yardımcı oldu. Ardından onlara bagajlarımızın yerini sorup hemen öğrendik" diye konuştu.

Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Demokratik Kongolu Musa Dukari de verilen hizmetin çok faydalı olduğuna vurgu yaparak, "Bu stantta da gideceğimiz yer hakkında bize bilgi veriyorlar. Metro, uçak veya otobüse gitme konusunda bile onlara danışıyoruz. Bu hizmetten çok memnunum" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'ye Gelen Yabancı Öğrencilere Özel Rehberlik Hizmeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement