Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin modern İpek Yolu'nda öncü bir rol üstlendiğini belirterek, "Marmaray tünelinin açılmasıyla İpek Yolu'nun kesintisiz bir şekilde işleyebilmesi, Doğu Batı hattındaki ulaşım hattının etkin bir şekilde kurulmasını temin edecektir. İpek Yolu'nun tarihteki önemini yeniden kazanmasına büyük bir adım olarak Marmaray stratejik bir eksen oluşturacaktır" dedi.
Çelik, Ataşehir Silence Otel'de düzenlenen "Uluslararası İpek Yolu Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, yarın Marmaray'ın açılacak olmasının İpek Yolu üzerindeki şimdiye kadar sarf edilen çabanın, düşüncelerin yenilenmesini ve yeniden icat edilmesini zorunlu kılacağını söyledi.
Çelik, İpek Yolu'nun Asya ve Avrupa arasında bin yıldır devam eden ticari faaliyetlerin simgesi olarak her zaman anıldığını ifade ederek, bu güzergahın aynı zamanda insanlığın ilk iletişim rotası olduğunu kaydetti.
Bakan Çelik, modern tarihçilerin iktisadi ve kültürel bir yaklaşım sergileyerek, İpek Yolu boyunca bir ülkeden diğerine ekonomik ve kültürel geçişin, değişimin üzerine değindiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bu yol boyunca görünen ekonomik canlılık sayesinde şehir kavramı gelişmiş, şehir kavramı üzerine yeni açılımlar elde edilmiş, yeni şehirler inşa edilmiştir. Büyük etkileşimlerin odağı da aynı zamanda bu yol olarak önümüze gelmektedir. Dilin, dinlerin, felsefenin ve bilimin aktarımında bu yol üzerinde ortaya konulan iletişimin büyük rolü olmuştur. Soğuk savaşın bitmesi üzerine, küresel barış ve özgürlüklerin genişlemesi için ümitler arttı. Doğu Batı yakınlaşması için pek çok değişim başlatıldı. İpek Yolu bu bağlamda büyük ilgi çekti ve bu tema çerçevesinde hayata geçirilecek projeler, pek çok ülkede olumlu karşılandı. Dünya ekonomisinde önemli rol oynamaya devam eden Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinin üretim potansiyelleri ve Orta Asya ülkelerinin dünyayla entegre olma arzuları İpek Yolu'na ilgiyi daha da artırdı. Çin ve o hattan başlayarak Asya ülkeleri ve Batı arasındaki ticaret trafiği, iki bölgenin arasında kalan coğrafyanın kalkınmasının anahtarı haline geldi."
"Türkiye modern İpek Yolu'nda öncü bir rolüstlenmiştir
Çelik, bu yolun bölgesel istikrarın sağlanması ve bölgede yeni ticari kanalların açılması süreci içinde bir fırsat niteliğinde olduğunu kaydederek, " Avrasya'da ulaştırma ağlarının geliştirilerek modern İpek Yolu rotasının etkin kullanılması için tüm ilgili ülkelerin bütünsel yaklaşımına ihtiyaç vardır. Türkiye modern İpek Yolu'nda öncü bir rol üstlenmiştir. Ülkemiz bu hattı yeniden kurmak ve İpek Yolu'nun modernize edilerek yeniden kullanılmasını sağlamak konusunda büyük bir iradeye sahiptir. Bu bağlamda modern İpek Yolu Projesi hükümetimizin çabalarının merkezinde yer alan bir proje olarak gündeme gelmiştir her zaman" diye konuştu.
Hem kültürel mirasın açığa çıkarılması, hem de buna dayalı bir turizm hareketi oluşturulması, insani diplomasinin yeniden inşa edilmesi için İpek Yolu temalı projelerin hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, özellikle Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan coğrafyada kültürel ve insani diplomasinin üzerinde ilerleyeceği hat olarak İpek Yolu'nun daha da önem kazandığını belirtti.
" Marmara stratejik bir eksen oluşturacak"
Bakan Çelik, İpek Yolu'nun bu bölgenin kültürel zenginliğinin yeniden dünyaya tanıtılması için de bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye, medeniyetlerin eridiği bir pota, kültürlerin birbiriyle buluştuğu bir kavşak, pek çok ülkenin kendisinden özellikler bulabildiği bir ülkedir. Türkiye kültürel, siyasi ve ekonomik alanda Avrasya'da pek çok iş birliği girişimine öncülük etmiş ve bu girişimlerin başarıya ulaşması için çaba sarf etmiştir. Ülkemizin çabaları daha huzurlu, daha istikrarlı ve daha müreffeh bir coğrafya inşa etmeye yöneliktir" ifadelerini kullandı.
Yarın açılışı yapılacak olan Marmaray'ın da bu anlayışın eseri olduğunu dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Marmaray tünelinin açılmasıyla İpek Yolu'nun kesintisiz bir şekilde işleyebilmesi, Doğu- Batı hattındaki ulaşım hattının etkin bir şekilde kurulmasını temin edecektir. İpek Yolu'nun tarihteki önemini yeniden kazanmasına büyük bir adım olarak Marmara stratejik bir eksen oluşturacaktır. Marmaray sayesinde Avrasya'da yaşayan toplumlar arasındaki kültürel etkileşim ve ortak dil, başka bir boyutta yeniden canlandırılacak ve bu coğrafyada yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. yılında açılan Marmaray sayesinde bütün bir Avrasya coğrafyası, Uzakdoğu ve Batı, bu zenginlik ve refah merkezinden faydalanacaktır."
Çelik, pusulanın icadından sonra İpek Yolu'nun tarihsel önemini göreceli olarak kaybettiğini belirterek, Portekizli ve İspanyalı denizcilerin İpek Yolu yerine deniz yolunu kullanmasından sonra bu rotanın dünya tarihinde ikinci plana düştüğünü anlattı.
"Biz Marmaray'ın açılmasını pusulanın bulunmasıyla, İpek Yolu'nun ikinci plana düşmesi döneminin kapanması ve İpek Yolu'nun yeniden icat edilmesi, yeniden merkezi ve stratejik bir yol olması bakımından bir dönüm noktası olarak görüyoruz" diyen Çelik, pusulanın İpek Yolu'nu ikinci plana düşürdüğü dönemi kapattıklarını, Marmaray ile İpek Yolu'nun yeniden stratejik eksende birinci plana ulaştığı bir dönemin kapısını araladıklarını kaydetti.
Törende, konuşmaların ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür veTurizm Bakanı Ömer Çelik ile İsatnbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Çin İpekleri Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Kongrede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutaoğlu'nun gönderdiği mesajlar okundu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uluslararası İpek Yolu Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?