Ürdün'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) genel merkezi ve ofislerinin kapatılması teşkilata karşı siyasi bir operasyon olarak değerlendirildi.
Eski Ürdün Barosu Başkanı Salih el-Armuti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamıyla "siyasi" bir kararla Ürdün'deki İhvan'ın uluslararası teşkilatın bir uzantısı olmadığına hükmeden yargı organı üstünde güç gösterisi yapıldığını ifade etti.
Armuti, "Karar, özgürlüklerin idamı, hukuk devleti ve kurumsal devlet kavramlarına meydan okuma, demokrasiye saldırı ve demokratik siyasi hayata darbedir." dedi.
Teşkilatın Ürdün'de yasalar içinde faaliyet gösterdiğini belirten Armuti, "Neden 70 yıl boyunca gelen hükümetler yasa dışı bir teşkilat olduğuna dikkati çekmedi? Devlet bu teşkilatla çalıştı. Teşkilat siyasi hayata karıştı, milletvekilleri çıkardı, hükümette yer aldı, karar verici oldu. Bu siyasi katılım anayasal bir gelenek değil mi? Öyleyse kapatılma kararı verilemez." yorumunu yaptı.
"Ürdün hükümeti için İhvan bitmiştir"
İslami hareketler uzmanı Hasan Ebu Heniyye ise "Ürdün hükümeti için İhvan bitmiştir. Merkezin kapatılmasının arkasındaki senaryo İhvan'ı bölmek ve dağıtmak. Böylelikle çekişme yasal olan taraf İslami Çalışma Cephesi Partisi ile olacak." değerlendirmesinde bulundu.
İhvan'ın yargıya veya başka bir yola başvurmasının fayda sağlamayacağını kaydeden Ebu Heniyye, hükümetin bu konuda kararını verdiğini ve yasal işlem başlatacağını ifade etti.
Teşkilatın yapısal sorunları olduğuna ve Ürdün yönetiminin attığı adımlar sonrasında radikalizme kayma ihtimaline dikkati çeken Ebu Heniyye, "İhvan'ın asıl sorunu kendi içinde. Hükümet baskı yaptıkça dağılacak." diye konuştu.
Genel merkezi ve ofisleri kapatıldı
Ürdün'de son 24 saat içinde İhvan'ın Amman'daki genel merkezi ile Ceraş, Madaba ve Mafrak kentlerindeki ofisleri kapatılmıştı.
Ürdün'deki Müslüman Kardeşler'in lideri Hammam Said, dün yaptığı yazılı açıklamada, tüm teşkilat üyelerini soğukkanlı davranmaya çağırarak, kararı ülke çıkarlarını gözetmeyen meşum bir saldırı olarak nitelemişti.
Ürdün makamları geçen ay İhvan'a, bu ay yapılması beklenen Şura Konseyi seçimlerini iptal etme talimatı vermişti.
Arap Baharı süresince Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı arasında bölünmeler yaşanmıştı. Abdulmecid Zenibat'ın öncülük ettiği bir grubun, teşkilatın Mısır İhvanı ile tüm bağlarını koparmasını istemesiyle ciddi anlaşmazlıklar çıkmış, Zenibat başta olmak üzere yaklaşık 10 kişi teşkilattan ihraç edilmişti.
Teşkilattan ihraç edilen Zenibat ve arkadaşları, İçişleri Bakanlığı'na Müslüman Kardeşler ismi ile tescil başvurusu yapmış, asıl İhvan Teşkilatı'nın tüm itirazlarına rağmen İçişleri Bakanlığı başvuruyu kabul etmiş ve bu grup Müslüman Kardeşler ismi ile dernekleşmişti. Asıl İhvan ise bu olayı kendisine yapılan bir darbe olarak nitelendirmişti.
Son Dakika › Güncel › Ürdün'de Müslüman Kardeşler'e Baskın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?