Ürdün: İsrail, Smotrich'in "ırkçılığının hükümeti bağlamadığını" teyit etmeli - Son Dakika
Güncel

Ürdün: İsrail, Smotrich'in "ırkçılığının hükümeti bağlamadığını" teyit etmeli

Ürdün: İsrail, Smotrich\'in "ırkçılığının hükümeti bağlamadığını" teyit etmeli

Ürdün, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, Ürdün'ü İsrail toprağı şeklinde gösteren harita kullanmasını ve Filistin halkına yönelik ifadelerini "ırkçı bir söylem" olarak nitelendirerek, Tel Aviv'e "bu açıklamaların hükümeti bağlamadığını teyit etmesi" çağrısında bulundu.

21.03.2023 14:59  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ürdün, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, Ürdün'ü İsrail toprağı şeklinde gösteren harita kullanmasını ve Filistin halkına yönelik ifadelerini "ırkçı bir söylem" olarak nitelendirerek, Tel Aviv'e "bu açıklamaların hükümeti bağlamadığını teyit etmesi" çağrısında bulundu.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, başkent Amman'daki bakanlık binasında konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Safedi, İsrailli Bakan'ın, Ürdün ve işgal altındaki Filistin topraklarını içeren sözde İsrail haritasıyla yaptığı ırkçı ve provakatif açıklamaların; dışlayıcı, ırkçı ve aşırılık yanlısı bir fikri yansıttığını ifade etti.

"Irkçı ve aşırılık yanlısı" birinin sözlerinin kendilerini etkilemediğini; tüm dünyanın bu kişinin ırkçı, aşırılık yanlısı, dışlayıcı ve provakatif ideolojini bildiğini dile getiren Safedi, ayrıca daha önce de Batı Şeria'daki Huvvara beldesinin "haritadan silinmesi" çağrısı yapan kişinin de aynı isim olduğunu anımsattı.

Safedi, "İsrail hükümeti, Maliye Bakanı'nın sözlerinin kendilerini bağlamadığını açık bir şekilde teyit etmeli." dedi.

Ülkesinin, İsrail Maliye Bakanı'nın aşırılık yanlısı açıklamalarını kabul etmez tutumunu ifade eden adımlar atmaya devam edeceğini vurgulayan Safedi, provokasyonların tırmanması durumunda gerekli önlemlerin alınacağını ve Amman'ın tepkisini açık şekilde ileteceğini kaydetti.

Safedi, ayrıca söz konusu açıklamaların yansımalarını görüşmek üzere bugün İngiltere'ye gideceğini sözlerine ekledi.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 19 Mart'ta Paris ziyareti sırasında Likud Partisi'nin eski Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" söylemişti. Smotrich'in konuştuğu kürsüde Ürdün'ü de içine alan "İsrail haritası" kullanması da dikkati çekmişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise 20 Mart'ta, Ürdün'ün toprak bütünlüğüne saygılı ve bu ülkeyle 1994'te imzaladıkları barış anlaşmasına bağlı olduklarını belirten kısa bir açıklama yapmıştı.

Maliye Bakanı Smotrich, daha önce de Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat'ta toplu saldırılarına hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" ifade etmişti. Bu sözleri uluslararası arenada yoğun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiş, herhangi bir resmi görüşme yapamamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ürdün: İsrail, Smotrich'in 'ırkçılığının hükümeti bağlamadığını' teyit etmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement