Üsküp'teki Osmanlı Vilayet Binasını Bursa Büyükşehir Belediyesi Restore Ettiriyor - Son Dakika
Güncel

Üsküp'teki Osmanlı Vilayet Binasını Bursa Büyükşehir Belediyesi Restore Ettiriyor

Üsküp\'teki Osmanlı Vilayet Binasını Bursa Büyükşehir Belediyesi Restore Ettiriyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, sponsorlar desteğiyle Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Osmanlı mirasının önemli eserlerinden tarihi Vilayet ve Telgrafhane binalarını restore ettiriyor.

23.08.2012 10:30

Bursa Büyükşehir Belediyesi, sponsorlar desteğiyle Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Osmanlı mirasının önemli eserlerinden tarihi Vilayet ve Telgrafhane binalarını restore ettiriyor.

Sultan Abdülhamit Han'ın Kosova Valiliği binası olarak inşa ettirdiği Üsküp Mustafapaşa Camii yanındaki tarihi bina, 1990'lara kadar fabrika olarak kullanılıyordu. Son dönemde bir üniversiteye tahsis edilen iki binanın restorasyonu Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak Osmanlı Medeniyeti Enstitüsü olarak hizmet verecek.

Üsküp'te Balkan Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Adnan İsmail, tarihi iki binanın Türkiye tarafından alınıp restore ettirilmesinin Üsküp için önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekerek, "Üsküp Kalesi karşısındaki Kosova Vilayet binası ile Telgrafhane binaları, Osmanlı'nın bölgeden çekilişi ile harap oldu. Bu iki tarihi bina 1963 yılına kadar boş durdu. Yugoslavya hükümeti 1963 yılında devletin altın eritme firmasına tahsis etti. 1990 yılına kadar altın işleme merkezi olarak kullanıldı. Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığının

1.5 yıl önceki büyük teşebbüsleri ile Makedonya hükümetinden özel izinle satın alındı. Şimdi Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Üsküp Çayır Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde restorasyonu gündeme geldi. İki binaya yaklaşık 1 ile 1.5 milyon euro arasında masraf edilerek ilk günkü orijinal güzelliğine kavuşması sağlanacak. Makedonya'daki makamlardan izin alınması ile alakalı sürecin 4-5 ayda tamamlanmasını bekliyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin işe başlaması ile de 1 yıl içerisinde restorasyonun biteceğini düşünüyoruz. Mustafa Paşa Cami yanındaki bu iki Osmanlı dönemine ait binada, yine Osmanlı'nın İslam medeniyetini anlatacak bir vakıf, enstitü faaliyete geçirilmesi düşünülüyor. Uzun vadeli güzel araştırmalar yapılacak. Bu binalar Türkiye ile Balkan insanları arasındaki kaynaşmanın merkezi olacak. Burada araştırmalar, değişik seminerler yapılmasına imkan sağlanacak. Zaten Üsküp'teki Balkan Üniversitesi'nde civar ülkelerden gelen gençlerin Osmanlı kültürüne uygun olarak yetiştirilmesi için de bu merkez önemli bir misyon üstlenmiş olacak" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Üsküp'teki Osmanlı Vilayet Binasını Bursa Büyükşehir Belediyesi Restore Ettiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement