ADLİ ve Klinik Toksikoloj Derneği (AKTOD) tarafından 30 Ekim ile 2 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 2. Bölgesel TIAFT toplantısı Antalya'da Topkapı Palace Otel'de başladı. Uyuşturucu ve uyuşturucuyla mücadelenin ele alındığı toplantıya dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda uzman katılıyor. Toplantıda, uyuşturucuyla mücadelede işbirliğinin şart olduğu belirtildi.
Adalet ve Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililerin ve üniversitelerden akademisyenlerin de katıldığı toplantıda yasadışı madde kullanımı, madde bağımlılığı, işyerlerinde madde testleri, denetimli serbestlik gibi konular ele alınıyor. Aralarında Dünya Adli Toksikoloji Derneği Başkanı Güney Koreli Huesun Chung ile San Francisco Adli Toksikoloji şefi Nikolas Lemos ile Beyaz Saray'ın toksikoloji danışmanı Marilyn Huestis'in de olduğu 110 katılımcıyla gerçekleştirilen toplantıya, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ile Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Ali Nevzat Açıkgöz, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ile Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Özdemir de katıldı.
Marilyn Huestis konuşmasında, uyuşturucu ile mücadelede adli tıbbın çok önemli olduğunu açıkladı. Uyuşturucular arasında en tehlikesinin sentetik uyuşturucular olduğunu anlatan Huestis, "Sentetik uyuşturucular, eroin- esrar gibi uyuşturucu türlerinden 100 kat daha tehlikeli. ABD'de her yıl binlerce kişi bu yüzden hayatını kaybediyor" dedi. Uyuşturucuyla mücadelede eğitim ve işbirliğinin şart olduğunu anlatan Huestis, ayrıca ülke sınırlarındaki güvenliğin de önemli olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de uyuşturucunun dünyada önemli bir tehdit olduğunu söyledi. Son yıllarda bir geçiş ülkesi olan Türkiye'nin de hedef ülkeler arasına girdiğini belirten Çelik, bu sorunu büyümeden önlemeye çalıştıklarını açıkladı. Başında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un olduğu Yüksek Kurul'un uyuşturucuyla mücadele konusunda kararlar aldığını anlatan Çelik, burada alınan kararların uygulamaya aktarıldığını söyledi. İçinde müsteşar yardımcısının olduğu bir kurulun da işin içeriğiyle ilgili teknik çalışmalar yaptığını anlatan Çelik, ayrıca illerde de koordinasyon kurulları ile uyuşturucuyla mücadele konusunun ele alındığını açıkladı.
Türkiye'nin önümüzdeki 3 yıl için bir eylem planı oluşturduğunu da anlatan Çelik, bu eylem planıyla hem uyuşturucu kaçakçılığının, hem de uyuşturucu kullanımıyla mücadele edileceğini söyledi. Türkiye'de 28 ilde narkotimler aracılığıyla da uyuşturucuyla mücadele edilen bir sistem kurulduğunu anlatan Çelik, okul- aile işbirliğini içeren bu çalışmaların Dünya Sağlık Örgütü'nce örnek mücadele olarak gösterildiğini söyledi.
Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş de uyuşturucuyla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının büyük önemi olduğunu açıkladı. Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında cezaların artırıldığını anlatan Menteş, bakanlık olarak suç ve suçlularla mücadele ederken gençlerin de uyuşturucuya ulaşmasını engelleyici tedbirler alacaklarını söyledi. Menteş, olayın tedavi boyutuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ile çalıştıklarını söyledi.
AKTOD Başkanı Serap Annette Akgür, uyuşturucuyla mücadelede multidisipliner bir yaklaşımın şart olduğunu açıkladı. Dernek olarak bu toplantıyla uyuşturucuyla işbirliğine katkıda bulunmayı amaçladıklarını aktaran Akgür, Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığının ABD'nin çok altında olduğunu da söyledi. ABD'de ve dünyada uyuşturucu madde kullanım oranı yüzde 30 iken bu oranın Türkiye'de yüzde 3-4 civarında olduğunu aktaran Akgür, "Biz bu işi baştan çözerek geleceği kurtarmak istiyoruz" dedi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Uyuşturucuyla Mücadelede İşbirliği Şart - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?