Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sesi tempoya dayanamadı. Başbakan Erdoğan, yerel seçim mitinglerine Van'la devam etti. Yoğun programı sebebiyle sesi oldukça kısılan Erdoğan, vatandaşlardan özür diledi. Başbakan, "Öncelikle sesimden dolayı sizlerden özür diliyorum. Fakat Van'ı iptal edemezdim, Diyarbakır'ı iptal edemezdim. Böyle de olsa gelmek zorundaydım" dedi. Erdoğan'ın kısık sesine rağmen konuşmasını sürdürmesi üzerine Vanlılar alkışlar ve sloganlar eşliğinde "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağırdı. Uzmanlar ise ses kısıklığına ilişkin "Sesinizi uzun süreyle ve yüksek şiddette kullanmayın. Ses kısıklığı olduğunda sesinizi dinlendirin" diyor.
-SES KISILMASI-
Başbakan sesinin kısık olmasına aldırmadı ve Vanlılara hitap etti, yer yer de sesini yükselterek önemli mesajlar verdi. Hitabı en güçlü liderlerden biri olan Erdoğan kısık sesine rağmen Diyarbakır'da da bir miting yaparak açıklamalarda bulunacak.
Liderlerin uzun süren seçim çalışmalarında sona yaklaşıldı. Son birkaç günde liderlerin ses sorunu yaşanmaması, seçimlere kısık sesle girmemeleri için uzmanların önemli uyarıları bulunuyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. İrfan Yorulmaz'a göre, ses kısıklığı genellikle bütün anormal ses değişikliklerinin yerine kullanılan genel bir terim. Sesteki anormallik, sesin hırıltılı, çatallı, veya gergin olması, ya da şiddetinin veya inceliğinin değişmesi şeklinde olabilir. Ses değişikliklerinin nedeni ise genellikle gırtlakta (larenks) yerleşmiş olan ses tellerindeki sorunlar.
Ses kısıklığının çeşitli nedenleri bulunurken bunların çoğu ciddi sağlık problemlerine neden olmuyor, kısa sürede de düzeliyor. Ses kısıklığının en sık nedeni "akut larenjit." Akut larenjit, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında, ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlamalarında ortaya çıkıyor.
Yorulmaz internet sitesinden şöyle diyor: "Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeni genellikle sesin uzun süreyle aşırı ve zorlanarak kullanılmasıdır. Bu tür ses kullanma alışkanlığı, ses telleri üzerinde nodül adı verilen ve ses kısıklığına neden olan küçük şişliklerin ortaya çıkmasına neden olur. Nodüller genellikle sesini profesyonel nedenlerle uzun süre, ancak hatalı teknikle kullanan kişilerde (şarkıcılar, öğretmenler, politikacılar gibi) görülür. Ses tellerinin birbirlerine sürekli normalden fazla kuvvetle çarpmasına bağlı olarak gelişen nodüller, ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığı düzeltilmediği sürece kendiliğinden kaybolmazlar. Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında ses teli içine küçük kanamalar meydana gelebilir; bu aşamada ses dinlendirilmediği taktirde bu kanama polip adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığına neden olur.
Ses kısıklığı iki haftadan uzun sürerse ve belirli bir nedeni yoksa bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir. Sesle ilgili problemler, ideal olarak sesle ilgili fonksiyonlar ve sorunlarla uğraşan profesyonel bir ekip tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Böyle bir ekipte Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanı, ses ve konuşma patoloğu, müzik-şan-diksiyon öğretmenleri yer alır. Ses bozuklukları, bu uzmanlardan her birinin katkısı olabilecek farklı ve karmaşık özellikleri bulunabilir.
-KULAK-BURUN-BOĞAZ HASTALIKLARI UZMANINA NE ZAMAN MUAYENE OLMAK GEREKİR?-
Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse, ses kısıklığı ile birlikte "Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması, öksürükle kan gelmesi, yutma güçlüğü, boyunda şişlik, birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik' olursa.
-SES KISIKLIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?-
Sigara içiyorsanız bırakın. Kafein (kahve, kolalı meşrubatlar) ve alkol kullanımından kaçının.
Sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçının. Bol su için. Evinizin havasını nemlendirin. Gıdanıza dikkat edin - Baharatlı gıdalardan kaçının. Sesinizi uzun süreyle ve yüksek şiddette kullanmayın. Ses kısıklığı olduğunda sesinizi dinlendirin."
Son Dakika › Güncel › Uzmanlar: Sesinizi Uzun Süreyle ve Yüksek Şiddette Kullanmayın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?