Japon Öğretim Üyesi Kusunoki, Depremin 2. Yılında Van'da - Son Dakika
Güncel

Japon Öğretim Üyesi Kusunoki, Depremin 2. Yılında Van'da

Japon Öğretim Üyesi Kusunoki, Depremin 2. Yılında Van\'da

Japonyalı Kusunoki, "Türkiye'de deprem yönetmeliğinden önce yapılan binaların, yeni deprem yönetmeliklerine göre denetlenmesi gerekiyor." dedi.

23.10.2013 20:39  Güncelleme: 20:45

Japonya'nın Yokahama Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koichi Kusunoki, " Türkiye'de deprem yönetmeliğinden önce yapılan mevcut yapıların, yeni deprem yönetmeliklerine göre sıklıkla denetlenmesi ve gerekirse güçlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) düzenlenen "Uluslararası Van Deprem Sempozyumu"na katılan Yokahama Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kusunoki, sempozyum öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kusunoki, 9 Kasım 2011'deki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'yi "kahraman" olarak andıklarını belirterek, Van'da yaptığı çalışmalardan dolayı kendisiyle gurur duyduklarını, kente gelir gelmez de Miyazaki'nin öldüğü yere gidip kendisi için dua ettiklerini söyledi.

Kusunoki, Türkiye ile Japonya'nın uzun yıllardır dost iki ülke olduğunu ve sürekli deprem fekaletine maruz kaldıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

"İki ülke olarak bunun altından beraber çalışarak kalkabiliriz. Buraya geldiğimde yürütülen iyileştirme çalışmaları karşısında şaşırdım ve etkilendim. İki yıllık süreçte yaraların sarıldığını ve iyileştirme çalışmalarının iyi gittiğini gördüm. 2011 yılında biz de Doğu Japonya'da büyük deprem yaşadık. O depremle ilgili sıkıntılar halen devam ediyor. Japonya'daki depremlerin ardından iyileştirme çalışmalarının hızlı ilerlememesinin en önemli nedeni, meydana gelen hasarların tsunamiden kaynaklanması. Çünkü tsunami sonrasında binaların olduğu yerde güçlendirme yapılması mümkün değil. Yerinin değiştirilmesi lazım. Bu nedenle büyük alandaki binaları nereye taşıyacağımızın tartışmasını yürütüyoruz."

Türkiye ile Japonya arasında son zamanlarda hayata geçirilen yeni düzenlemeler sonucu çok büyük fark kalmadığını anlatan Kusunoki, Türkiye'de son uygulanan deprem yönetmeliğiyle Japonya ve diğer ülkelerin deprem yönetmelikleri arasında herhangi bir farklılık olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Kusunoki, yeni uygulanan deprem yönetmeliğinin ardından inşa edilen yapılarla ilgili Türkiye'de sıkıntı yaşanacağını düşünmediklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Aslında bugünkü teknik açıdan baktığımız zaman iki ülke arasında önemli bir fark yok. Yeni yapılarda önemli bir güvenlik sorununun olmayacağını düşünüyorum. Ancak eski yapılarda durum farklı. Yönetmelik kurallarına göre inşa edilmeyen yapılarda sıkıntı yaşanabilir. Bu anlamda Japonya'daki mevcut yapılar deprem güvenliği açısından sıklıkla kontrol ediliyor ve uygun görülmeyen yapılar gerektiğinde güçlendiriliyor. Türkiye'de bu konu önemli. Çünkü yeni yönetmelikten önce yapılan çok yapı var. Bu mevcut yapıların deprem yönetmeliklerine göre sıklıkla denetlenmesi ve gerekirse güçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda gereken çalışmalar yürütülmelidir."

Türkiye ile Japonya arasındaki en önemli farkın, eski yapıların Türkiye'de deprem güvenliği açısından yeterince incelenip incelenmediği olduğuna işaret eden Kusunoki, depremlerde can kayıplarının en aza indirilmesi için yapıların sürekli kontrol edilerek deprem yönetmeliğine göre güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japon Öğretim Üyesi Kusunoki, Depremin 2. Yılında Van'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement