Yedi Günah Dokuz Baraj - Son Dakika
Güncel

Yedi Günah Dokuz Baraj

WWF tarafından hazırlanan "Baraj Yapımında 7 Günah" raporu, dünyanın çeşitli bölgelerindeki dokuz barajı örnek göstererek baraj yapımındaki en temel yanlışlıklara dikkat çekiyor.

23.07.2013 12:03

WWF modern dünyanın bilimsel ve teknolojik gelişmelerine, mevcut bilgi ve deneyime rağmen, baraj yapımındaki eksikliklerin ve ihmallerin devam etmesini, doğal çevreye ve topluma karşı işlenen günahlar olarak nitelendiriyor. "Barajı Yanlış Yere İnşa Etmek", "Mansaptaki Akışı Göz Ardı Etmek", "Biyolojik Çeşitliliği Göz Ardı Etmek", "Barajın Ekonomik Yararlarını Abartmak", "İşletme için Toplumsal Onay Almamak", "Riskleri ve Etkileri Kötü Yönetmek" ve "Bile Bile Günah İşleyerek İnşaat Konusunda Israrcı Olmak" diye ifade edilen hataların tümü, sürdürülebilirlik kriterleri uygulanarak önlenebilecek, kabul edilemeyecek kusurlardır. WWF tarafından hazırlanan raporda ele alınan bu hataların yapıldığı dünyanın çeşitli bölgelerindeki 9 baraj projesi arasında Türkiye'deki Cide Regülatörü ve HES Projesi de yer alıyor. Santralin Küre Dağları Milli Parkı'nın tampon bölgesine yapılacağına dikkat çekilerek, yatırımın biyolojik çeşitliliği, ekosistemi ve nehrin çevresel bütünlüğünü olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor.

Uzun dönemde su kaynağında azalmaya yol açmadığı için yenilenebilir bir enerji sayılan hidroenerjinin yaygınlaşması, çevresel ve sosyoekonomik açıdan pek çok soruna neden oluyor. Bu sorunların önlenmesi ise tamamen projenin etkili tasarlanmasına, işletilmesine ve yönetimine bağlı.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, "Baraj yapımında sürdürülebilir yöntemler ve ilkeler hükümetlerin, yatırımcıların ve sivil toplum kuruluşlarının uzunca bir süredir gündeminde. Sürdürülebilir hidroenerji için hâlihazırda çeşitli araçlar mevcut. Ancak hâlâ birçok baraj ve HES projesi temel planlama ve uygulama yanlışları yüzünden nehir ekosistemleri ve insanlar üzerinde telafisi olmayan sonuçlara neden oluyor. Baraj Yapımında 7 Günah Raporu, baraj ve HES yapımında kaçınılması gereken yedi temel yanlışı ortaya koyuyor. Bazı yatırımcılar, projelerinin sahip olabileceği negatif etkilerin bertarafı, en aza indirilmesi veya azaltımı konusunda çaba gösteriyor olsa da, büyük resme bakıldığında ne yazık ki bunlar yeterli değil. WWF-Türkiye olarak barajların yedi günahından kaçınmak için hükümetleri, bankaları, yatırımcıları ve enerji ve su hizmetleriyle ilgili tüm kuruluşları kendi üzerlerine düşeni yapmak için göreve çağırıyoruz,"dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yedi Günah Dokuz Baraj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement