Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bilgi ve hikmetten mahrum dini anlayışların hazin sonuçlara sebebiyet verdiklerinin görüldüğünü belirterek, "Tarihimizden bize intikal eden müktesebatı özümseyerek bugünümüzü imar edebilecek, karşı karşıya kaldığımız meydan okumalara cevap verebilecek ve geleceğimizi inşa edebilecek nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaç dikkate alındığında Müslümanlar olarak kendi alimlerimize kazandıracağımız ufuk ve perspektifin oluşmasında hadisler ile İslam ve İslam Ansiklopedisi türündeki eserlerin büyük önemi vardır" dedi.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Onur ve Hizmet Ödülleri" töreninde yaptığı konuşmada, bugünün hem Diyanet İşleri Başkanlığı hem Türkiye Diyanet Vakfı hem İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) hem de bilgi, kültür, düşünce ve medeniyet dünyası için sevinç ve iftihar günü olduğunu söyledi.
Türkiye'nin ilim ve hikmet birikimini dünyaya takdim edecek her biri 10 yılları bulan emek ve göz nuru ile hazırlanan üç büyük eseri takdim etmekten büyük bir onur duyduklarını dile getiren Görmez, şöyle devam etti:
"Birincisi 30 yılı aşkın bir emekle ortaya çıkan İslam Ansiklopedisi'dir. Bu eser dini bilgi tarihimizde bir ba'su ba'de'l-mevttir. Zira 1949 yılında Ankara İlahiyat Fakültesi kurulduğunda, Temel İslam Bilimleri kürsülerini kuracak bir akademisyen bulunamayacak ve Bosna'dan Muhammed Tayyib Okiç merhum görevlendirilmek suretiyle bu eksiklik giderilecektir. Burada bulunan pek çok hocamız onun rahle-i tedrisinden geçecek, büyük bir fedakarlık ve özveriyle İslami ilimlerin temellerini yeniden atacaklardır. 1980 yılına geldiğimizde, yani 30 yıl sonra bu devasa eseri başlatacak bir birikim oluşacaktır."
Görmez, İslam Ansiklopedisi'nin bir medeniyet projesi olduğunu belirterek, ansiklopedinin en büyük başarısının, akademik dünyaya yeni bir vizyon kazandırması ve bundan sonraki projeler için araştırmacılara öz güven ve cesaret telkin etmesi olduğunu kaydetti.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin ilim çevreleri bu eserle birlikte akademik rüştünü de ispat etmiş oldu. Ansiklopedi, İslami ilimlerin yanı sıra edebiyat, tarih, felsefe gibi sosyal bilimler alanlarındaki çalışmalara belli bir standart kazandırdı. Yoğun mesailerin harcandığı bu emek mahsulü çalışmanın, önümüzdeki süreçte gözden geçirilip güncellendiği takdirde çok daha faydalı bir başvuru kaynağı haline geleceği şüphesizdir. İslami ilimlerin ülkemizde gösterdiği gelişme ve başta ilahiyat olmak üzere ilgili diğer branşlara mensup akademisyenlerin bilgi ve kültür ufuklarının derinliğinin bir göstergesi olan bu ansiklopedi, İslam'ın çağdaş dünya ile yüzleşmesinde ve insanlığa yeni bir ufuk açmasında ihtiyaç duyulan Müslüman entelektüeller ve ilim adamları kuşağının yetişmesine önemli katkılar sağlayacaktır."
Milli, dini ve kültürel açıdan birçok farklı unsuru uzun süre başarıyla bünyesinde barındıran Osmanlı tecrübesine sahip olan Türkiye'nin, dünyaya açılım sürecinde son yıllarda büyük kazanımlar elde ettiğini memnuniyetle gözlemlediğini anlatan Görmez, bu açılımın kültür ayağını oluşturan unsurların en önemlilerinden birinin de İslam Ansiklopedisi olacağına dikkati çekti.
"İslam dünyasında kendisini hakikatin yegane temsilcisi gibi gören anlayışlara rastlanabiliyor"
Görmez, ilahiyat alanındaki akademisyenlerin, İngilizce ve Arapça telif konusunda arzu edilen seviyeye ulaşmaması nedeniyle, gerek Batı gerekse İslam dünyasının araştırmalarıyla tanışma fırsatı bulamadığını belirtti.
Bugün ilim dünyasına takdim ettikleri ikinci eserin "Hadislerle İslam" olduğunu anlatan Görmez, bu eserin, Hz. Muhammed'in geleceğe ait mesajlarının ruhunu günümüz insanına sade ve anlaşılır bir dille anlatmayı hedeflediğini ifade etti.
Görmez, tamamladıkları üçüncü eserin ise İstanbul Kadı Sicillerinin 40 defterlik neşrini olduğunu dile getirerek, bu eserin de hukuk sosyolojisi, tarih, antropoloji gibi alanda araştırmalar yapan bilim adamları için önemli bir kaynak olduğunu bildirdi.
İslam dünyasında dini metinleri maksadından uzak bir şekilde lafızcı ve hayatın gerçeklerinden soyutlayarak anlayan, nasları birer slogan şeklinde okuyarak kendisini hakikatin yegane temsilcisi gibi gören anlayışlara rastlanabildiğine işaret eden Görmez, "Bilgi ve hikmetten mahrum dini anlayışların hazin sonuçlara sebebiyet verdikleri de maalesef görülmektedir. Tarihimizden bize intikal eden müktesebatı özümseyerek bugünümüzü imar edebilecek, karşı karşıya kaldığımız meydan okumalara cevap verebilecek ve geleceğimizi inşa edebilecek nitelikli insan kaynağına olan ihtiyaç dikkate alındığında Müslümanlar olarak kendi alimlerimize kazandıracağımız ufuk ve perspektifin oluşmasında hadisler ile İslam ve İslam Ansiklopedisi türündeki eserlerin büyük önemi vardır. Öte yandan zengin ilmi ve kültürel mirasımızı geleceğe taşıma bakımından önemli bir yapı taşı konumunda olan İslam Ansiklopedisi, genç kuşakların tarih, kimlik ve aidiyet bilincini psikolojik bir öz güvenle geliştirmesine de katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Görmez, eserlerin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Onur ve Hizmet Ödülleri' Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?