Zirve Yayınevi Davasında Gizli Tanıktan İddialar - Son Dakika
Güncel

Zirve Yayınevi Davasında Gizli Tanıktan İddialar

Zirve Yayınevi Davasında Gizli Tanıktan İddialar

Malatya'daki Zirve Yayınevi davasının 68'inci duruşmasında, hem sanık hem de gizli tanık olan İlker Çınar'ın dinlenmesine devam edildi.

16.05.2013 18:36  Güncelleme: 10:22

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde 18 Nisan 2007'de 1'i Alman 3 kişinin boğazlarının kesilerek öldürülmesiyle ilgili davanın 68'inci duruşmasında, hem sanık hem de gizli tanık olan İlker Çınar'ın dinlenmesine devam edildi. Çınar, cinayetlerden 1 ay önce İl Jandarma eski Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger'in kendisine, Tilman Geske, Uğur Yüksel ve Necati Aydın'a gözdağı verileceğini söylediğini iddia etti. Çınar, İnönü Üniversitesi araştırma görevlisi Ruhi Abat'ın da Mehmet Ülger'e "Emre Günaydın eylem için hazır, gerekli talimatı bekliyor" dediğini ileri sürdü.

Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesi, Adliye önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Sabah erken saatlerde, Adliye'ye getirilen sanıklar, jandarma ekipleri tarafından tutuklu girişinden içeri alındı. Duruşma, sanık ve müdahil avukatların yerlerini almasıyla başladı. Öldürülen Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske de duruşmayı izledi. Davanın bugünkü 68'inci duruşmasında, davanın hem sanığı hem de gizli tanığı olan İlker Çınar'ın görüntüsü net olmadan, sesi salona verilerek dinlenmesine devam edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kurulduğu iddia edilen Türkiye Ulusal Strateji ve Harekat Dairesi (TUSHAD) tarafından eski Malatya İl Jandarma Komutanı Mehmet Ülger'in ekibine dahil edildiğini iddia eden Çınar, ilk kez Aralık 2006'da Tarsus'a gönderilen uzman çavuş Mehmet Çolak'la Malatya'ya geldiğini anlattı.

Kente gelişinin ardından yerleştirildiği otele diğer sanıklar Ruhi Abat, Haydar Yeşil ve Murat Göktürk'ün de geldiğini, Mehmet Ülger'le tanışmasının ise ilk çalıştay tarihi olan 11 Ocak 2007'de gerçekleştiğini ileri süren Çınar, Ülger'in toplantı öncesinde telefonla birini arayarak, "Misafirimiz geldi komutanım" dediğini öne sürdü. Çınar, konuştuğu kişinin Hurşit Tolon ya da dönemin 2. Ordu Komutanı Hasan Iğsız olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Çalıştaylar ve yapılan kayıtların dezenformasyon ve manipülasyon amaçlı olduğunu söyleyen Çınar, ikinci çalıştay için 12 Şubat 2007'de yeniden Malatya'ya geldiğini, bu kez toplantının kent merkezinde bulunan eski İl Jandarma Komutanlığı'nda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çalıştay öncesinde Ruhi Abat'ın, çantasından çıkardığı bazı fotoğraflar arasından Emre Günaydın'ı göstererek "Çok yürekli bir genç" dediğini ileri süren Çınar, "Fotoğraflar arasında yayınevinde öldürülen Tilman Ekkehart Geske ve tutuklu sanıklardan Levent Ercan Gelegen'in fotoğrafı da vardı. Cinayetler işlendikten sonra tüm bu çalışmaların bir cinayetin zeminini oluşturmak ve AK Parti hükümetini devirmek için yapıldığını anladım. Ben çalışmaların Mehmet Ülger'in yapacağı brifing için olduğunu sanıyordum" diye konuştu.

Bir çalıştaydan sonra Mersin'e döndüğünde, astsubay Murat Göktürk'ün kendisini telefonla aradığını anlatan Çınar, Göktürk'ün kendisine, "Ruhi Abat'a dikkat et" dediğini aktardı. Çınar, Göktürk'ün, bunlarla birlikte Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından Malatya'ya misyonerlik, Niğde'ye Hizbullah konusunda çalışma talimatı verildiği bilgisini aktardığını iddia etti.

Malatya'da, 17 Mart 2007 tarihinde yapılan toplantıya da katıldığını belirten İlker Çınar, bu toplantıda Malatya eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger'in Zirve Yayınevi'ndeki çalışanlara yönelik bir korkutma eyleminin yapılacağını, bunun sansasyonel amaçlı olacağını söylediğini savundu. Eylemin kimler tarafından yapılacağını sorduğunu aktaran Çınar, Ruhi Abat'ın, Ülger'e bakarak, "Emre Günaydın eylem için hazır, gerekli talimatı bekliyor. 2006 yılı sonlarında Noel kutlamalarına giderek misyonerlerin arasına katıldı. Eylemi gerçekleştirecek hale geldi" dediğini öne sürdü.

"Bana öldürüleceklerine ilişkin bir bilgi verilmedi" diyen Çınar, tutuklandıktan sonra Emre Günaydın dışında, Abuzer Yıldırım, Cumali Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler'in de ifadelerinde, 'korkutmak'tan bahsettiklerini söyledi.

İlker Çınar, 2 Nisan 2007 tarihinde kendisini arayan Ruhi Abat'ın, "Bundan sonra şahsi telefonlarla konuşmayacağız. Köprüleri atmış gibi konuşacağız" dediğini ve bir gün sonra ise kendisini cep telefonunun dinlemeye alındığını ileri sürdü.

Kendisine farklı zamanlarda üç telefon hattı verildiğini, bunlardan ikisini adli makamlara teslim ettiğini ifade eden Çınar, Ruhi Abat'ın cinayetten bir gün sonra (19 Nisan) gece kendisini arayarak, cinayetlere ilişkin kimseye bilgi vermemesi için tehdit ettiğini kaydetti.

DENGELER DEĞİŞİNCE DARBEYİ GERÇEKLEŞTİREMEDİLER

Cinayetler öncesi düzenlenen iki çalıştayda, ses kayıtları alınarak misyonerlikle terör örgütü PKK'nın işbirliği içinde olduğuna yönelik sahte dökümanlar oluşturulduğunu öne süren İlker Çınar, Mehmet Ülger'in, 15 Şubat 2007'de Kayseri Jandarma Komutanlığı'nda bu belgeler ışığında misyonerlik faaliyetleriyle ilgili bir brifing verdiğini savundu. Devletin manipüle edildiğini söyleyen Çınar, Ülger'in 'kentte misyonerlik karşıtı bir toplumsal hassasiyetin olduğu' şeklinde üstlerine rapor verdiğini dile getirerek, "Mehmet Ülger, verdiği brifingde Malatya'daki oluşturulan hassasiyete cinayetlere zemin hazırlamış oluyordu. Cinayetlerden sonra 'sonuç' olarak gösterecekti. Bu manipülasyon üzerine ideolojik saplantılı irtica üzerine cinayetlerin işlendiği bildirilmiştir. Bu bir tuzaktı. Bu tuzağa Genelkurmay Başkanı çekilmişti. Amaç, irtica üzerinden bir açıklama yapılmasını sağlamaktı, bu başarılmıştı. Mesajın muhatabı AK Parti üzerinden Batı ülkeleriydi. Ergenekon Terör Örgütü yapmak istediği darbeye kılıf uydurmak istiyordu. Örgüt yapmayı istediği darbeyi Batı'nın desteğini almayı ya da sessiz kalmalarını istiyordu. Devlet manipüle ediliyordu."

18 Nisan 2007'de yayınevinde cinayetlerin işlendiğini anımsatan Çınar, şunları söyledi: "Mehmet Çolak, cinayetlerin ertesi günü cenaze törenine giderek fotoğraflarını çekip getirmiştir. Bu fotoğraflar Jandarma Genel Komutanlığı'na ve 2. Ordu Komutanlığı'na ayrı ayrı gönderilmiştir. 26 Nisan'da Mehmet Ülger ve diğer sanıklarla tekrar toplantı yaptık. Toplantıda ise daha önce 'şehirde misyonerlik konusunda hassasiyet oluştu' belgeleriyle dikkat çekilen konunun devamında cinayetlerin işlendiği yönünde belge hazırlandı. 27 Nisan 2007'de Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden 27 Nisan e-bildirgesi olarak bilinen basın açıklaması yayınlanmıştır. Bu açıklamada da Malatya cinayetlerine yer verilmiştir. Bu bildirge aslında dışarıya verilen bir mesajdır. Mayıs ayında dengeler değiştiği için darbeyi gerçekleştirememişlerdir." - Malatya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Zirve Yayınevi Davasında Gizli Tanıktan İddialar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement